ecolasetmana

Una reforma de micròfons

L'executiu espanyol impulsa mesures per flexibilitzar el mercat laboral mentre la previsió acosta l'atur als 6 milions.

Per si de cas a algú no li havia quedat prou clar, el BBVA anunciava que la xifra d'aturats a l'Estat segueix una cursa imparable a raó de 2.000 llocs de treball destruïts cada dia el 2012

Diuen que l'home és l'únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra. En el cas dels membres del govern espanyol no es pot negar que compleixen la dita al peu de la lletra, si bé és cert que sovint també hi ha qui busca les pedres per ensopegar-hi expressament.

Després que fa uns dies un indiscret micròfon captés Mariano Rajoy apuntant que tenia clar que la reforma laboral derivaria en una vaga general, el ministre d'Economia i Productivitat, Luis de Guindos, va ser gravat, també a Brussel·les, confessant al comissari d'Afers Econòmics de la UE, Olli Rehn que “la reforma laboral serà extremadament agressiva”.

L'objectiu que persegueix la reforma aprovada divendres pel Consell de Ministres és la flexibilització del mercat laboral. En aquest sentit, malgrat que el govern es desmarca de la línia alemanya i descarta la fórmula dels minijobs (jornades reduïdes i sous a la baixa), sí que impulsa un pla d'ocupació juvenil per frenar la desocupació que gangrena la franja de població més tendra.

El pla preveu combinar el cobrament d'un sou i de l'atur i ajudes per a les cotitzacions de l'empresa a la Seguretat Social i l'IRPF. El govern de Rajoy busca la complicitat dels anomenats emprenedors, ja que els concedeix una mesura de gràcia: una deducció de 3.000 euros per aquelles petites i mitjanes empreses (de menys de 50 treballadors) que contractin a un p rimer treballador menor de 30 anys que estigui en situació d'atur.

Però la mesura que serveix de carta de presentació de la reforma als supervisors europeus és l'abaratiment dels acomiadaments. Es redueix la indemnització per acomiadament improcedent de 45 a 33 dies per any treballat, amb un màxim de dos anys de sou. A més, es redefineixen les causes de l'acomiadament objectiu, de manera que gairebé es generalitza la indemnització de 20 dies per any treballat.

L'executiu apunta que tot plegat ha de servir per atenuar les pors dels empresaris a assumir massa compromisos a l'hora de contractar i, així, ajudar a recuperar unes xifres d'atur que no només no remunten sinó que amenacen amb seguir caient. Així ho va dir el mateix Rajoy en una compareixença al Congrés on va admetre que “aquest any serà dolent”.

Per si de cas a algú no li havia quedat prou clar, el BBVA anunciava que la xifra d'aturats a l'Estat segueix una cursa imparable a raó de 2.000 llocs de treball destruïts cada dia el 2012. El servei d'estudis del banc apunta que l'economia sí creixerà l'any vinent però que aquest creixement no repercutirà en la creació de llocs de treball, ans al contrari, perquè l'atur s'acostarà a la dramàtica xifra dels 6 milions (5,7 milions el primer trimestre de 2013).

Unes depriments xifres d'atur que també tasten de prop a Grècia, que ha convocat la segona vaga general aquest any com a protesta per l'acord (retallada de 15.000 funcionaris i salari mínim reduït un 32%) tancat entre el govern de l'exbanquer Lukàs Papadimos i la troica que conformen la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. Arran de la vaga Atenes es queda transport públic urbà.

Un transport públic que preocupa, i molt, a Barcelona de resultes de l'estira i arronsa que es viu entre TMB i els seus treballadors del bus i metro. La vaga convocada per al dia 27, coincidint amb l'inici del Mobile World Congress i l'afluència d'uns 60.000 visitants, amenaça amb desconnectar la ciutat.

També en matèria de transport, en aquest cas aeri, Ryanair ha anunciat sis noves rutes a l'aeroport del Prat, dues de les quals (Munic i Estocolm) les trasllada des de Girona. La companyia irlandesa busca omplir alguns dels buits que deixa el tancament de Spanair, a la qual es va referir el conseller Mas-Colell al Parlament apuntant que “hauria estat irresponsable continuar donant suport a Spanair”.

Fins a 1.507 empreses, autònoms i famílies catalanes van presentar durant l'any passat un concurs de creditors, un 7,6% més que al 2010. Una mica d'optimisme: la multinacional Tech Data ha posat en marxa un centre d'operacions a la Zona Franca de Barcelona que crearà 400 llocs de treball i Applus + ha comprat l'australiana JDA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.