ecolasetmana

Pressupost a la popular

L'executiu de CiU ha reeditat el pacte amb el PP per aprovar els comptes del 2012 deixant en l'aire la determinació de les noves taxes i picant l'ullet de nou al partit que governa a la Moncloa.

Mentre que el PP a Catalunya es mostra clau en la política catalana, el PP espanyol suporta l'últim xàfec provinent de Brussel·les, aquest cop en forma de serial sobre les dades del dèficit del 2011

Habemus pressupostos! Al final l'executiu d'Artur Mas no s'ha complicat gaire la vida i ha tancat un acord amb l'única formació que no li ha donat un no d'entrada i que semblava més que disposada a guanyar-se el protagonisme, el PP. Una exultant Alícia Sánchez Camacho exhibia el text del pacte assegurant que els populars marcaran les línies d'aquesta legislatura.

El que és clar, però, és que l'estrella dels comptes presentats pel govern, les noves taxes a l'activitat turística i a les receptes mèdiques, ha quedat diluïda per l'acord, i això vol dir que ara l'executiu tindrà més difícil quadrar els comptes per complir els objectius de dèficit. L'acord inclou, però, un augment del cànon de l'aigua del 3% en la tarifa bàsica, o una nova llei catalana de suport als emprenedors, entre d'altres aspectes.

Mentre el PPC es mostra clau en la política catalana, el PP espanyol suporta l'últim xàfec provinent de Brussel·les, aquest cop en forma de serial sobre les dades del dèficit del 2011. Els rumors apuntaven que l'executiu de Mariano Rajoy hauria pogut inflar-les per penjar-se després la medalla amb els resultats del 2012. En fi, que mentre uns ho negaven rotundament els altres van trigar encara unes quantes hores a dir que no hi havia cap expedient obert a Espanya per aquest tema. En tot cas la Comissió demana al govern de Rajoy els comptes clars i que posi data ja per a la presentació dels pressupostos.

La setmana no ha estat gens bona per als responsables econòmics perquè a aquesta polèmica s'hi ha afegit el toc d'atenció -que podria esdevenir multa- per l'incompliment de diversos objectius macroeconòmics. A més l'economia espanyola s'acosta a la recessió amb la caiguda del 0,3% del PIB en el darrer trimestre del 2011. Encara pitjor va anar per a la catalana, que es va deixar un 0,4%, fent que ara l'equip del conseller Mas-Colell s'hagi de posar les piles per actualitzar les previsions econòmiques incloses al recentment aprovat pressupost que anota un creixement del 0,8% per a aquest 2012. I mentrestant Moody's ha rebaixat la qualificació del deute de la Generalitat gairebé al de bo escombraria.

Tampoc sembla que hi hagi molta confiança que la reforma laboral generi ocupació a curt termini, potser fins i tot el contrari. Ho diuen sense embuts el propi govern i el president de la CEOE, Joan Rosell, mentre els sindicats ultimen concentracions. De moment la reforma només sembla haver satisfet els mercats i Brussel·les. Potser aquest era l'únic objectiu.

Mentrestant el Ministeri de Foment reconeixia aquesta setmana que el dèficit inversor en infraestructures a Catalunya puja a 5.748 milions d'euros. Això sí, mentre la ministra Pastor deia això en la seva visita a Catalunya ara resulta que l'executiu espanyol no tindrà en compte les recomanacions de Brussel·les i recuperarà el projecte de túnel ferroviari del Pirineu aragonès. Que la manca de diners no espatlli el cafè per a tots!

Un altre clàssic, el Pla Hidrològic Nacional, que el PP va rescatar la setmana passada, ha tingut ja resposta per part del govern de CiU, que torna a posar el transvasament del Roine com a alternativa.

Tot això en una setmana en què segueixen les negociacions per aturar la vaga convocada pels treballadors de TMB coincidint amb el Mobile World Congress. Home, estaria bé no carregar-se la principal fira que se celebra a la ciutat...

En el pla empresarial destaquem que Círculo de Lectores ha presentat el portal Booquo, la seva aposta pel llibre digital. Per la seva banda, Abertis ha negociat amb els sindicats reduir de 419 treballadors la seva divisió d'autopistes. També prescindirà de treballadors el Liceu, que ha presentat un ERO temporal que afecta tota la plantilla. A l'expectativa estan a Panrico tot i que la planta de Santa Perpètua podria salvar el seu futur si dimarts els treballadors aproven una rebaixa del sou del 20%.

Més negre és el futur de Derbi. La multinacional italiana Piaggio sembla disposada a tancar al juny si no rep més ajuts del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.