ecolasetmana

Enfrontats pel dèficit

El govern espanyol pressiona les CA pel dèficit i els nega la mateixa flexibilitat que ha suplicat a Europa mentre Catalunya recorda que sense els incompliments de Madrid compliria de sobres

Que algú et reclami reduir la factura quan et deu més de 2.000 milions d'euros -entre addicional tercera i fons de competitivitat- no és fàcil de pair

El que és just per a un no necessàriament ho ha de ser per als altres. Aquesta és la màxima que aplica el govern del PP, obsessionat per traslladar tota la pressió sobre l'augment del dèficit a les comunitats autònomes i de pas així tenir arguments per destacar el suposat malbaratament que ha comportat el procés de descentralització. Res a dir dels ministeris sense competències plens de funcionaris. Llàstima que personatges com el president de la CEOE, Joan Rosell, no parlin ja mai d'aquest malbaratament com ho feia sense embuts quan presidia Foment. En fi, que mentre Mariano Rajoy posa fermes les CA del PP el govern andalús es rebel·la per allò que d'aquí a quatre dies hi ha eleccions, i a Catalunya la Generalitat va sumant indignació. Que algú et reclami reduir la factura quan et deu més de 2.000 milions d'euros -entre addicional tercera i fons de competitivitat- no és fàcil de pair. Amb tot, el conseller Andreu Mas-Colell es va abstenir a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada dimarts a Madrid en què es va fixar com a sostre de dèficit l'1,5%, en espera de conèixer els pressupostos generals de l'Estat i si aquests inclouen alguna contrapartida per a Catalunya.

El que ja ha avançat el govern popular és que no preveu ni apujar impostos ni rebaixar el sou dels funcionaris, però que els comptes per al 2012 recolliran una rebaixa del 40% en la inversió. Val més que les constructores es vagin a buscar el pa a fora...

La guerra del dèficit ha tingut una altra batalla aquesta setmana, aquest cop al front municipal. L'Estat ha marcat un sostre del 0,3% i el Congrés ha aprovat la proposta del govern per facilitar crèdits als consistoris al 5% perquè aquests puguin fer front al pagament de proveïdors. Per cert que la Generalitat s'ha compromès a pagar abans de l'estiu el gros dels 753 milions pendents als municipis.

I mentre uns i altres es barallen per compte del dèficit, la Comissió Europea ha enviat a Madrid un grup d'inspectors per mirar de validar la xifra correcta del dèficit. Una imatge molt a la grega... Com la que tindrem el proper 29 de març, confirmada ja la convocatòria de vaga general per part dels sindicats com a protesta per la reforma laboral, que, per cert, ha validat el Parlament.

Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Barcelona apunta l'entrada en recessió de l'economia catalana aquest primer trimestre, amb una caiguda del PIB del 0,5%. Per al conjunt de l'any la institució presidida per Miquel Valls preveu un tancament negatiu tot i que espera que no arribi al -1,7% com apunta el govern.

Així les coses potser haurem d'acabar per estendre del tot la catifa vermella als promotors de l'Eurovegas, que aquesta setmana han tornat a reunir-se amb el govern mentre la Generalitat confirma l'interès per part d'inversors xinesos i locals per replicar ressorts similars. Sort que entre tant de casino, hotel i centre d'oci també hi ha alguna inversió industrial. Aquesta setmana hem sabut que la multinacional finlandesa Wipak ha destinat 7,5 milions d'euros a duplicar la seva capacitat productiva a Llinars del Vallès. També destaca l'acord del Centre de recerca Genòmica i la farmacèutica Sanofi en quatre projectes als quals la multinacional destinarà un milió d'euros.

En el capítol empresarial apuntem també l'entrada de Copisa a Costa Rica i la instal·lació de Sener al Parc de l'Alba amb una inversió de 13 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.