ecolasetmana

A l'enemic, ni biodièsel

L'expropiació d'YPF ha esdevingut una qüestió d'estat per al govern espanyol i pot desembocar en una guerra comercial.

Kirchner argumenta que Repsol li ha volgut fer mal infraexplotant els jaciments argentins, però la petroliera veu l'enorme riquesa de Vaca Muerta darrere de la nacionalització

L'expropiació del 51% de les accions d'YPF, filial de Repsol, pel govern argentí s'ha convertit en un autèntic serial de poder, diners, influències, interessos i acusacions creuades. Després de mesos de negociacions amb la petroliera espanyola i les amenaces de la setmana passada, la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va anunciar dilluns la nacionalització d'YPF després d'aprovar un projecte de llei que declarava d'interès públic nacional els hidrocarburs. Kirchner va acusar Repsol de no explotar prou els jaciments argentins durant l'any electoral per perjudicar la seva campanya. Tota sola es va delatar: abraçant ara el patriotisme més populista, li ho fa pagar. Repsol, en canvi, va atribuir la decisió al descobriment, l'any passat, del jaciment de Vaca Muerta, en només una part del qual s'ha certificat l'existència de 23.000 milions de barrils de petroli no convencional. Aquesta enorme riquesa, que pot tornar a l'Argentina la independència energètica, va seduir Kirchner i el viceministre d'Economia del país, AxAxel Kicillof, un jove economista que s'ha guanyat la confiança de la presidenta i s'ha posat la medalla d'YPF. El president de Repsol, Antoni Brufau, va qualificar l'expropiació d'“acte impropi d'un país seriós”. La petroliera espanyola demana 8.000 milions al govern argentí per les accions expropiades, una quantitat que l'executiu de Kirchner ni ha escoltat. Ha deixat la decisió sobre el preu final al Tribunal de Taxacions argentí, un òrgan (gens) independent.

El govern espanyol s'ha pres l'expropiació d'YPF com una qüestió d'estat i les relacions diplomàtiques s'han tensat d'allò més. L'executiu de Mariano Rajoy ha decidit reduir la compra de biodièsel a l'Argentina i ha aconseguit que el Parlament Europeu insti la UE a suspendre temporalment els avantatges aranzelaris de l'Argentina. Fins i tot la secretària d'Estat estatunidenca, Hillary Clinton,s'ha compromès a estudiar el cas. La patronal espanyola CEOE ha fet una crida al boicot comercial, la qual cosa el president de la Generalitat, Artur Mas, ha desaconsellat. L'Íbex 35, que ja estava vivint hores baixes, va acabar d'esfondrar-se i amb els forts descensos de dimecres i dijous va perdre els 7.000 punts –això no passava des del març del 2009–. Repsol ha perdut un 15% a l'Íbex 35 aquesta setmana, i Sacyr, segon accionista de la petroliera, al voltant d'un 20%. Ha aguantat millor el primer accionista de Repsol, Caixa Bank, que dijous va celebrar la primera junta d'accionistes des de la seva conversió en banc i va presentar els resultats del primer trimestre de l'any. L'entitat que presideix Isidre Fainé va guanyar fins al març 48 milions d'euros, un 84% menys que en el mateix període de l'any passat, descens que es deu a què Caixa Bank ha destinat 960 milions a provisions, un 157% més, per complir d'un sol cop amb els nous requisits del govern del PP per a la cobertura del risc immobiliari.

Amb les previsions de l'FMI que l'economia espanyola baixarà aquest any d'un 1,8%, Mariano Rajoy no ha aturat l'agenda de retallades i continua atacant la sanitat i l'educació. Anar a la farmàcia sortirà més car, sobretot a Catalunya, on a més del tiquet moderador, els malalts –incloent-hi els pensionistes– hauran de pagar un percentatge més alt del medicament, fins a un 60%. Els universitaris pagaran fins a un 66% més per la seva carrera. El Banc d'Espanya urgeix el govern perquè pugi l'IVA i augmenti així la recaptació. Perquè els aturats puguin tenir més ingressos, la farmacèutica Grífols va proposar que es pugui vendre plasma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.