ecolasetmana

Un serial amb banda sonora

Els ajustos addicionals a què obliga el govern espanyol a Catalunya tensen les relacions entre CiU i el PP al Parlament.

Si els Manel haguessin de cantar a Mas i Sánchez-Camacho, millor un ‘Deixa-la, presi, deixa-la' que ‘L'Artur i l'Alícia tornen'

La bona relació entre el govern i el PP s'esquerda i la complicitat entre Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho ha esdevingut tensió. En aquest fulletó digne de la sobretaula, la família de l'Alícia, tradicionalment enfrontada amb la gent de l'Artur, ha recorregut a l'ofegament financer per treure suc d'una de les famílies més riques de la regió. Que el govern espanyol no accepti els pressupostos de la Generalitat, perquè inclouen com a ingressos partides que no rebrà perquè el propi executiu popular es nega a pagar-les, farà que Catalunya hagi de retallar 1.500 milions més. Si no, el govern espanyol intervindrà el Principat. Amb aquestes tensions, Mas i Camacho es van enganxar al Parlament. L'executiu de Mariano Rajoy no pagarà els gairebé mil milions pendents i tampoc invertirà a Catalunya com li correspondria pel seu pes a l'Estat. En defensa del seu pare, Camacho va recordar a Mas la bestreta per poder pagar les nòmines, cosa que va sulfurar el president: “Són els diners dels catalans!”, va defensar. Amb aquest panorama, la història d'amor estava condemnada, tot i que probablement el serial no s'ha acabat. Tot l'hemicicle, sobretot des del banc d'ERC, li podria haver cantat a Mas allò de “deixa-la, presi, deixa-la”, versionant els Manel, però ells podrien respondre “calleu, nobles consellers, guardeu-vos la raó que us quedi” com a protagonistes de L'Artur i l'Alícia tornen. El temps, i el finançament, decidiran.

Mentre es vanta de no deixar-ne passar ni una a les comunitats autònomes, el govern del PP ha exhibit amb orgull la seva solitud per aprovar els pressupostos. No li fan falta suports, però la seva absència evidencia una política d'ordeno y mando que no es veia des de temps d'Aznar i que ni genera ocupació ni calma els mercats. Standard & Poor's ha rebaixat dos graus el ràting del deute espanyol, fins a AAA+, la prima de risc s'ha disparat i la borsa no aixeca cap. L'atur ha superat el 24,4% a l'Estat i el 22,1% a Catalunya.

Els pressupostos espanyol escanyen la Generalitat, que no té més remei que recórrer a les emissions de bons. Dimecres va tancar la quarta en dos anys amb la col·locació de 2.307 milions. Alguns catalans emprenyats pels greuges han tirat pel dret i han deixat de pagar peatges. Això no ha afectat el negoci de la concessionària catalana d'autopistes Abertis, que aquesta setmana s'ha convertit en la primera empresa del sector del món ja que, gràcies a un acord amb l'espanyola OHL, ha passat a controlar gairebé 3.800 quilòmetres d'autopistes al Brasil i a Xile. Amb aquests, sumarà un total de 7.500 quilòmetres d'autopistes gestionats a tot el món. OHL passa a ser el tercer accionista de la companyia catalana amb el 10,7% de les accions. Damm també creix i ha comprat la marca portuguesa de cervesa Tagus per 2,6 milions. Una altra unió que s'ha tancat aquests dies és la integració de L'Aliança al grup Sanitas, que assegura els llocs de treball de la mutualitat catalana. Fiatc s'ha retirat de la lluita per Agrupació Mútua i el RACC s'ha quedat com a únic candidat a comprar l'asseguradora. El grup alemany Messer invertirà 15 milions en la seva planta del Morell i crearà deu llocs de treball. Quant a resultats, Seat va perdre al primer trimestre 29 milions d'euros, un 141% més, tot i el seu aterratge a la Xina. Ciments Molins, en canvi, va guanyar 10 milions, un 40% més, gràcies a les exportacions.

El Port de Barcelona ha atret uns mil milions d'inversió, bona part per al tràfic de mercaderies però també per al turisme. En aquest sector, 16 hotels han creat Costa Brava Hotels de Luxe per agrupar l'oferta hotelera de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.