ecolasetmana

Bona nit, UE. no vull pagar

El BCE demana a Espanya més reformes en l'àmbit fiscal i bancari mentre Catalunya flirteja amb la privatització. Per Ariadna Matamoros

Les Balears i el País Valencià aposten per la privatització de la sanitat i Catalunya consolida el copagament “moderat”, segons el conseller Mas-Colell

No n'hi ha prou amb les mesures d'ajust adoptades fins ara a Catalunya i a l'Estat espanyol, que estan ofegant milers de famílies, sinó que calen més escabetxades per eixugar el dèficit i tranquil·litzar, si és possible, els mercats. L'Europa més estricta encarnada pel president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, vol que Espanya dugui a terme reformes addicionals en el front fiscal i el bancari. Draghi va participar ahir en el consell de govern del BCE -celebrat en una Barcelona blindada pels Mossos- i va demanar més esforços a Mariano Rajoy per aconseguir la recuperació, malgrat que no es va mullar sobre la idoneïtat de crear un banc dolent perquè la banca pugui segregar els seus actius immobiliaris. Ja ho va fer el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que es va tirar a la piscina dient que en “els pròxims dies i setmanes” el govern estatal regularà societats per aïllar els actius tòxics. Anuncis sense concreció que se sumen a altres que s'han anat sabent aquesta setmana i que aixequen polseguera. Madrid planeja abaixar el sou dels funcionaris de baixa llarga i alguns mitjans fins i tot insinuen que l'executiu espanyol estudia retallar el salari als empleats públics que no treballin prou. Acostumats als divendres de reformes i ajustos, ahir el Consell de Ministres va discutir la possibilitat de liberalitzar serveis en l'àrea de les infraestructures i el transport -obrir l'AVE a capital privat?- i va aprovar un paquet de mesures per reformar la política ambiental en matèries com l'aigua o la gestió de residus. En la privatització ja s'han avançat les Balears i el País Valencià, que aposten per l'entrada de capital privat en la gestió sanitària, i a Catalunya el copagament es va establint com a norma. Noves taxes universitàries -que divendres van fer sortir els estudiants al carrer en una protesta pacífica- i les últimes iniciatives del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en matèria sanitària: fer pagar 5 euros per nit d'hospital a les rendes més altes i que els que cobrin més de 100.000 euros paguin el 100% de la seva despesa farmacèutica.

Des de l'altra banda de l'Atlàntic, en comptes de privatitzar, nacionalitzen. La primera de fer-ho va ser la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, amb l'expropiació de part d'YPF, i darrere seu ho va fer el govern de Bolívia amb la nacionalització d'una filial de Red Eléctrica de España (REE), un anunci teatralitzat per Evo Morales el Dia del Treballador. Un 1 de maig que a Catalunya va servir perquè milers de persones tornessin a sortir al carrer en una jornada que es va viure en un ambient festiu però amb un rerefons d'aires que qüestionen el rol dels sindicats avui, un repte que les centrals hauran d'afrontar de cara al futur si volen sobreviure i continuar tenint el paper de defensa dels treballadors que han desenvolupat els últims anys. L'ambient és tens i la situació no millora. El consum continua baix (Comertia va disminuir les vendes un 5,3% al març), els expedients de regulació d'ocupació no cessen (Panrico ha presentat un ERO que afecta 105 treballadors) i l'atur, malgrat que ha baixat al mes d'abril gràcies a l'efecte de la Setmana Santa, continua amb una taxa disparada de més del 22% a Catalunya. La situació d'algunes grans empreses catalanes és més optimista: La Seda de Barcelona busca soci per fer una ampliació i Gas Natural ha guanyat un macrocontracte a París per 50 milions.

Madrid pressiona i amenaça de repensar el model autonòmic, i des de Catalunya no s'abandona el somni del concert econòmic. La societat civil, però, farta, ho deixa ben clar: “Bona nit, #novullpagar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.