ecolasetmana

Merkel canta la gallineta

Estroncat l'idil·li amb Sarkozy, la cancellera rebutja les proposicions franceses i l'economia europea acusa la inestabilitat.

Mentre els dos pesos pesants s'estudien dalt del ring, Grècia es llepa les ferides intentant salvar el ko a la desesperada

Per explicar com n'arriba a ser de volàtil el comportament de l'atmosfera, en un dels seus estudis, el matemàtic i meteoròleg nord-americà Edward Lorenz ja va deixar escrit fa 40 anys que l'aire generat per l'aleteig d'una papallona al Brasil pot desencadenar un huracà a Texas. Es desconeix fins a quin punt poden ser aficionats a la meteorologia François Hollande i Angela Merkel però el cas és que una ganyota o un lleu moviment de celles de qualsevol dels dos provoca una tempesta en els mercats europeus.

Aquesta setmana s'ha celebrat a Brussel·les la primera cimera europea sense Nicolas Sarkozy o, el que és el mateix, la primera cimera en què França i Alemanya estiren la corda en sentits diferents. El socialista Hollande, per molt debutant que sigui en aquests encontres, ha entrat trepitjant fort i demanant un nou paper del Banc Central Europeu en l'incendi que crema l'economia europea. França no veu cap altra sortida que apostar per les mesures de creixement i proposa la creació dels eurobons, la recapitalització del sistema financer a través del fons de rescat i, en definitiva, engegar la impressora dels euros per revitalitzar un escanyat mercat bancari –propostes que aplaudeix amb entusiasme el cada vegada més aclaparat president espanyol Mariano Rajoy. La massissa Merkel, però, continua impertorbable i insisteix que del sotrac només se'n surt a còpia d'austeritat i de pedalar més –la cancellera manté que el canvis s'han de fer a nivell intern en cada país i que han d'anar en la línia de fer reformes laborals i estructurals.

Mentre els dos pesos pesants s'estudien dalt del ring, a Grècia es continuen llepant les ferides intentant salvar el fora de combat a la desesperada. El guanyador del premi Nobel d'Economia Cristopher Pissarides ja ha dit que hi ha més d'un 50% de possibilitats que els grecs deixin el club dels 17 països on circula l'euro.

Cada vegada que hi ha inestabilitat a Europa, a l'Estat espanyol li tremolen les cames i la prima de risc ha tornat a ballar sobre el perillós llindar dels 500 punts bàsics. Els tripijocs amb el dèficit destapats a Madrid, València i Castella i Lleó no ajuden gens a millorar la imatge de l'economia espanyola ni tampoc no són beneficioses les cures a corre-cuita com l'estatització de Bankia. De fet, l'executiu espanyol ha anunciat una auditoria independent de la banca amb l'objectiu de millorar la credibilitat del sistema financer. Alhora, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, enviava una carta a la comissió d'Economia del congrés en què mostrava la seva “disponibilitat” per fer una compareixença per “informar de tot” el que en les últimes setmanes ha afectat el sistema financer espanyol.

Mentrestant, a Catalunya -on s'ha sabut que la concessió d'hipoteques va caure fins a un 42% al març en comparació amb el 2011-, el president de la Generalitat ha fet una roda de contactes amb els partits de l'oposició per buscar com més aliances millor en la reclamació del pacte fiscal. Artur Mas ja ha advertit que la proposta catalana ha de ser “un canvi de model” i que renunciarà a anar tots en el mateix carro si del que es tracta és de demanar un “cafè per a tothom”.

Mentre Cirsa anunciava que, amb les mateixes condicions que demana Sheldon Adelson, també es veu capaç de fer un macrocomplex del joc, la Generalitat aprovava el pla Idigital, que preveu situar el país entre les deu regions capdavanteres d'Europa en l'àmbit de les TIC.

La companyia aèria Emirates ha anunciat que farà operatiu un vol diari entre Barcelona i Dubai a partir del 3 de juliol vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.