ecolasetmana

Ressaca a Uganda

El no-rescat de fins a 100.000 milions de l'Estat espanyol fa emmudir un Rajoy centrat en la ‘roja' i no calma els mercats.

L'economia espanyola no ha tingut cap bàlsam per combatre la ressaca sinó al contrari: rebaixes de ràting i avís de Joaquín Almunia que s'haurà de liquidar algun banc

El més important que ha passat aquesta setmana per a l'Estat espanyol deuen haver estat els partits de la seva selecció de futbol, la roja. Només així s'entén que el president d'un país que acaba de ser rescatat fa poques hores se'n vagi tan tranquil de viatge per veure un partit de futbol. Després que es conegués el rescat de fins a 100.000 milions d'euros de la banca espanyola, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va sortir a explicar que ni era un rescat ni eren 100.000 milions.

Més enllà de paraules i eufemismes —com línia de crèdit—, va sorprendre l'absència del president del govern espanyol en una crisi d'aquella magnitud. I més, sabent que en la seva agenda de diumenge hi havia l'Itàlia-Espanya de l'Eurocopa. Mariano Rajoy ho va arreglar amb una roda de premsa històrica —no pel que va dir sinó perquè en fa poques— en la qual, com De Guindos, va negar cap rescat i, a més, va gallejar dient que havia estat ell qui havia demanat “la línia de crèdit”. Molt poc va trigar la UE a deixar-lo en evidència: Brussel·les sí que parla de rescat i diversos dirigents europeus han subratllat que gairebé van haver d'obligar l'Estat espanyol a acceptar-lo. Quin va ser, doncs, el paper de Rajoy en tot això? Pel que sembla, animar De Guindos, que era qui havia negociat el rescat amb l'Eurogrup, amb el missatge, segons El Mundo: “Aguanta, som la quarta potència d'Europa. Espanya no és Uganda.” L'últim esperpent de Rajoy va produir-se dijous, quan entrava al Congrés i, davant els periodistes que li demanaven un missatge de calma per als espanyols, el president els va ignorar.

La ressaca del rescat ha estat molt dura. La prima de risc es va relaxar dilluns a primera hora però va tornar a créixer arran dels dubtes del que necessitaria la banca espanyola, i s'ha mogut tota la setmana per sobre dels 500 punts, amb el bo a deu anys a un màxim històric al voltant del 7%. Val a dir que l'economia espanyola no ha tingut cap bàlsam per superar la ressaca sinó al contrari. Primer Fitch rebaixant el ràting de 18 bancs de l'Estat i després Moody's situant el deute espanyol al límit del bo porqueria. La cirereta la va posar el comissari de Competència, Joaquín Almunia, dient que l'Estat haurà de liquidar algun dels bancs nacionalitzats, cosa que el FROB ha negat. Qui tindrà aquesta patata calenta és Luis María Linde, que ja és governador del Banc d'Espanya.

Mentre a Madrid es barallen amb Brussel·les i els mercats, a Catalunya es continua parlant del pacte fiscal. El president, Artur Mas, ha defensat que serà bo tant per a Catalunya com per a Espanya, ja que la sortida de la crisi de l'una propiciarà la de l'altra. El que de ben segur contribuirà a la sortida de la crisi és l'emprenedoria, que al 2011 va créixer un 35%. A més, aquesta setmana s'ha celebrat el Bizbarcelona, fira dedicada als emprenedors. També va créixer, i també és una bona notícia, l'activitat als aeroports. El Prat va registrar al maig més de 3,1 milions de passatgers, el seu rècord, mentre que el de Girona va tornar a guanyar usuaris després de vint mesos de descensos.

Setmana de premis, també. Pimec va celebrar la 25a edició dels premis Pimes, Gas Natural va lliurar el VIII Premi Duran Farell a l'investigador de la Universitat Politècnica de Barcelona Valerio Pruneri, i l'empresa de seguretat agroalimentària i diagnòstic clínic iMicroQ va guanyar el premi Emprenedor XXI. Esade ha iniciat la construcció a Sant Cugat del nou campus MBA, amb un cost d'un milió d'euros. La FAJEEC ha traslladat al Parlament la seva reivindicació per una major presència dels joves empresaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.