ecolasetmana

Dr. Draghi i Mr. Hyde

El president del BCE satisfà les expectatives abaixant els tipus però esfondra les borses descartant comprar més deute.

Al 2011 per primera vegada les vendes catalanes a l'estranger van superar les vendes a Espanya

El bé i el mal. El yin i el yang. El doctor Jekyll i Mr. Hyde. Mario Draghi i... Mario Draghi. El totpoderós president del Banc Central Europeu (BCE) és capaç de satisfer les expectatives del sector i els mercats financers i de decebre'ls en una mateixa compareixença. I en qüestió de minuts.

El controlador de la màquina de fer euros va anunciar dijous la decisió del BCE d'abaixar els tipus d'interès de la zona euro en 0,25 punts, de l'1% en què estaven feia més de mig any fins al 0,75%, el mínim històric en la història de la moneda única. Era una decisió desitjada i esperada pels mercats, que durant la setmana es van calmar mentre s'especulava amb l'abaratiment del preu del diner. Després, però, va sorgir Mr. Hyde a esguerrar la festa, i el president del BCE va descartar noves compres massives de deute públic, mesura que ajuda les economies amb més dificultats de l'eurozona, com l'espanyola i la italiana. “No discutim cap altra mesura no convencional”, va dir Draghi, perquè totes les mesures no convencionals són temporals i “no està clar si són efectives”.

La resistència de Draghi a frenar els atacs als PIIGS va desfermar la desconfiança als mercats. Val a dir que això no és precisament difícil, però la calma havia regnat durant la setmana. Dijous la borsa va patir una caiguda del 3% a l'Estat espanyol i la prima de risc va pujar fins als 240 punts.

El sector financer espanyol continua patint i també és font de desconfiança. Aquesta setmana la novetat fa referència a Bankia, com no podia ser d'altra manera, per la imputació de 33 exconsellers de l'entitat, inclosos Rodrigo Rato, José Luis Olivas i Ángel Acebes, per delictes com estafa i apropiació indeguda. Encara en el sector financer, anticorrupció investiga els sous d'Adolf Todó i Jaume Masana a Catalunya Caixa.

Aquesta setmana hem sabut que l'atur va baixar en 15.356 persones al juny. Sembla un bon indicador però no ho és si es compara amb el mateix més dels anys anteriors, quan la caiguda va ser més important. És un descens habitual en els mesos d'estiu, causat per la contractació estacional en els serveis, especialment el turisme.

El que sí que és un bon indicador és el creixement de les exportacions catalanes al 2011, que van pujar un 13,5% fins als 55.185 milions d'euros, xifra de rècord. Aquest creixement, combinat amb el descens de les vendes a la resta de l'Estat espanyol causat per l'atonia del mercat intern, ha causat un tomb històric: per primera vegada, al 2011 les vendes catalanes a l'estranger van superar les vendes a Espanya.

La setmana passada van apujar el llum i el gas i també, des de diumenge, les taxes als aeroports espanyols. Aquest encariment ha generat polèmica perquè diverses aerolínies l'han carregat de forma retroactiva en bitllets comprats anteriorment. Les aerolínies donen l'opció als usuaris que no vulguin pagar el recàrrec de tornar el bitllet i li tornen els diners.

La revista financera Euromoney ha guardonat Caixa Bank com el millor banc de l'Estat. L'entitat, líder al mercat espanyol, preveu superar enguany els 800.000 accionistes. El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha inaugurat una oficina de representació de l'entitat a Nova York. Tous va créixer l'any passat un 5%, fins als 326 milions, gràcies al sector exterior. La firma preveu obrir entre 40 i 50 botigues a l'exterior, la meitat a la Xina. El Tecnocampus Mataró-Maresme ha celebrat el segon Fòrum d'Inversió Tecnocampus, que ha posat en contacte set projectes emprenedors amb 43 inversors. La companyia d'aviació civil Cae inaugura un centre de formació de pilots a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.