ecolasetmana

Mentides i pactes fiscals

El govern espanyol anuncia noves retallades i apuja l'IVA a canvi d'un rescat amb condicions, finalment, poc avantatjoses.

El govern del PP nega a les autonomies la flexibilitat en l'objectiu de dèficit que li ha concedit la UE i les amenaça amb més control si volen finançar-se amb els hispabons

Setmana de pactes fiscals. El de la UE amb l'Estat espanyol: tu apuges l'IVA a canvi de la meva ajuda. El de PP i PSOE: jo apujo l'IVA i tu no fas gaire soroll, que també és culpa teva i necessitem l'ajuda. El de Catalunya i Espanya haurà d'esperar, però ja hi ha un document... per començar a negociar.

L'Estat espanyol ha estat definitivament intervingut. El rescat de fins a 100.000 milions d'euros no era gratuït. O les condicions avantatjoses de què parlava el govern de Mariano Rajoy han acabat sent molt dures: increment de l'IVA del 18 al 21% en el tipus general i del 8 al 10% quant al reduït; reducció de la prestació per desocupació a partir del sisè mes de cobrament; eliminació d'una paga extra dels funcionaris; reducció d'un 30% dels regidors municipals; eliminació de la deducció per habitatge, reimplantada pel mateix govern fa pocs mesos; reducció d'un 20% de la subvenció a partits, sindicats i patronals, i un llarg etcètera.

Rajoy i el PP van fer campanya contra la darrera pujada de l'IVA, la del govern de Zapatero, i fins dilluns van mantenir que no l'encaririen, quan Cristóbal Montoro va insinuar que es faria. L'anunci de Rajoy de dimecres és l'evidència que ha mentit. O quan va dir que no apujaria l'IVA, o quan va dir que l'ajuda de la UE no tindria condicions. O totes dues vegades.

Dilluns i dimarts es van materialitzar els últims favors europeus al govern espanyol, com a avantsala de les contrapartides. Dilluns, amb l'any addicional per complir l'objectiu de dèficit –que per cert, Rajoy, Montoro i companyia no pensen traspassar a les administracions autonòmiques i locals; aquestes, que s'espavilin per complir els actuals objectius de dèficit–. Dimarts, amb l'anunci d'injecció urgent de 30.000 milions a la banca espanyola. Els mercats van reaccionar malament, amb nous rècords de la prima de risc espanyola, però es van calmar amb les retallades de dimecres. Sembla que només se'ls calma amb sacrificis...

Les autonomies podran comptar amb els hispabons, però encara no. Serà amb condicions. L'executiu espanyol pretén intervenir les comunitats a canvi de deixar-les accedir al mercat majorista, fins ara tancat. Des de controlar-ne els pressupostos a fer-ne tancar –o privatitzar– les televisions públiques.

El govern d'Artur Mas continua fent números. Per una banda, Andreu Mas-Colell de quant li costa a Catalunya cada retallada de Rajoy. Per l'altra, els del pacte fiscal. Més que números, equilibris. Per primer cop el govern ha elaborat un document per començar a negociar i buscant les complicitats d'ERC i PSC. Hi inclou l'Agència Tributària catalana. I divendres va presentar el Pla Director d'Infraestructures 2011-2020, que preveu invertir 13.760 milions d'euros en la millora de la xarxa de transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona.

En el capítol d'empreses, queixes per l'alça de l'IVA, sobretot dels petits comerços, però d'altres han anunciat que no repercutiran la pujada en el preu: Mango, La Sirena, Inditex, Pans & Company... Tot i que en alguns casos la congelació de l'IVA no és per a tots els productes. Precisament Pans & Co. està obrint nous establiments tipus xalet, d'uns 400 metres edificats sobre parcel·les de fins a 2.000 metres quadrats. El proper serà a Sabadell i generarà 30 llocs de treball. Grifols ha comprat el 40% del capital de la companyia biotecnològica VCN Biosciences. Sorli Discau obrirà aquest mes a Barcelona el seu primer supermercat virtual, des d'on es podrà comprar amb un telèfon intel·ligent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.