ecolasetmana

Ho heu entès ara?

Imbuït per l'esperit de la Diada el president Mas explica a Madrid que el procés sobiranista de Catalunya no té marxa enrere.

Al govern espanyol se li acumula la feina perquè, a banda de tenir el corral autonòmic esverat, rep pressions de l'Eurogrup perquè demani el rescat

Cridem qui som i que tothom ho escolti. I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible”.

Els versos els va deixar escrits Miquel Martí i Pol (Ara mateix, del llibre L'àmbit de tots els àmbits) i el president Artur Mas en va rememorar la part final aquesta setmana en plena borratxera de la manifestació més multitudinària que ha viscut la història d'aquest país. A la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Mas va comparèixer custodiat per una senyera i una bandera europea –l'escenografia era una declaració d'intencions, amb el lema de la manifestació Catalunya, nou Estat d'Europa encara ressonant pels carrers de la capital– i es va comprometre a construir “estructures d'estat” per caminar cap a la “plena sobirania”. Ja va avançar que “res no serà fàcil” i tot just l'endemà mateix, en una conferència a Madrid a la qual tant el PP com el PSOE no van voler assistir, va haver de fer pedagogia de la voluntat catalana davant un auditori (l'espanyol) acostumat a no voler escoltar ni entendre: “El millor mètode per saber si som nació, en democràcia, és consultar-ho, entendre i acceptar la realitat.”

Al govern espanyol se li acumula la feina perquè, a banda de tenir el corral autonòmic esverat, rep les pressions de l'Eurogrup perquè demani el rescat. Malgrat que, amb la baixada de la prima de risc, els mercats donen una treva a l'Estat espanyol per finançar-se, l'atur continua descontrolat i sembla descartat que es puguin complir els objectius del dèficit fixat pel 2012. Europa pressiona perquè Rajoy cridi l'SOS, perquè la demanda d'auxili suposaria la intervenció del BCE –que compraria bons espanyols– i ajudaria a posar estabilitat a la convulsa zona euro.

Un estudi de l'OCDE ha revelat que l'Estat sí que és lider en una cosa: joves nini. Fins a un 24% de joves entre 15 i 24 anys ni estudien ni treballen. Difícil, doncs, ho tindran per poder comprar pisos, uns pisos que -en el global de l'Estat- s'han abaratit d'un 14,4% durant el segon trimestre de l'any. És la baixada de preu més exagerada des del principi de la crisi. Catalunya, una vegada més, marca perfil propi i veu que, per exemple a les comarques gironines, la compravenda d'habitatges nous va pujar d'un 14% durant el juliol.

El que ha pujat arreu ha estat l'índex de preus de consum (IPC), que va pujar sis dècimes el mes d'agost en relació amb el mes anterior, i va situar la seva taxa interanual en el 2,7%, cinc dècimes superior a la registrada al juliol. La causa es troba, fonamentalment, en l'alça dels preus dels carburants. D'aquesta manera, l'IPC interanual encadena dos mesos d'ascensos després d'haver repuntat al juliol tres dècimes, fins al 2,2%, per l'encariment de les medicines.

D'altra banda, aquesta setmana també s'ha sabut que Caixa Bank i Gas Natural Fenosa són les úniques empreses catalanes presents al Dow Jones Sustainability Index (DJSI), el principal indicador en l'àmbit mundial d'empreses que apliquen bones pràctiques de responsabilitat corporativa.

Bones notícies també per a Cirsa. L'empresa catalana del sector del joc i l'oci va obtenir en el primer semestre d'aquest any un benefici operatiu de 158 milions d'euros, un 12% més que un any abans; a més, la facturació va augmentar d'un 7,3%, fins a arribar als 450 milions d'euros.

El centre industrial de Hartmann a Mataró ha anunciat que destinarà més de tres milions a ampliar la capacitat de producció. La nova línia entrarà en funcionament a final del 2013 i està previst que doni feina a vint treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.