ecolasetmana

No es veu ni el túnel

Negres previsions de l'FMI sobre el creixement a l'Estat mentre s'alcen veus sobiranistes entre l'empresariat català.

A Tarragona el president va sentir de ben a prop “Independència”, que va cridar algú del públic quan l'animador preguntava: “què ens cal per ser feliços?”

Llum al final del túnel? No ho sembla pas. En el GPS que marca el full de ruta per sortir de la crisi no apareix, de moment, ni tan sols el túnel. S'ha encarregat de deixar-ho clar aquesta setmana el Fons Monetari Internacional (FMI) revelant que, en el cas espanyol, l'activitat econòmica es contraurà enguany un 1,5% i un 1,3% el 2013, 8 dècimes per sota del fixat en els pressupostos generals de l'Estat per a l'any vinent. Igualment, l'FMI pronostica que enguany el dèficit quedi en el 7%, set dècimes més que la previsió feta pel govern espanyol, i en el 5,7% l'any que ve, més d'un punt superior a l'objectiu fixat a Madrid. Això deixaria l'Estat espanyol com un dels pitjors de la zona euro, amb un desequilibri pressupostari del 2013 superior als de Grècia (4,7%), Portugal (4,5%) i Itàlia (1,8%). Només Irlanda (7,5%) la superaria en termes de dèficit. La situació és tan negra que fins i tot ha despertat la compassió de la directora gerent de l'FMI. Christine Lagarde considera que països com Espanya, Portugal i Grècia necessiten “més temps” per implementar les polítiques d'austeritat destinades a corregir els desequilibris en els seus comptes públics.

Constatat que Mariano Rajoy es resisteix a demanar el rescat -ha vist pelar les barbes dels veïns i sap que un rescat dóna molts números per perdre la poltrona en els propers comicis- el clau roent a què s'aferra l'executiu espanyol són els mals resultats que tenallen el creixement del global de la zona euro. Fins i tot Alemanya, que creix un 3,1% el 2011, està en caiguda lliure i, segons l'FMI, durant els propers dos anys el creixement es limitarà al 0'9%. Rajoy resa perquè aquestes previsions serveixin per afluixar l'austeritat que regeix a la UE.

La taxa Tobin europea agafa forma després que 11 països (inclosos l'Estat espanyol i l'italià, reticents al principi a una iniciativa que havia sorgit de l'Estat francès) donessin el vistiplau al primer gran projecte d'harmonització fiscal a Europa.

A Catalunya la taxa es diu Turitaxa. El govern va aprovar aquest dimarts el reglament de la taxa turística que gravarà les estades en hotels a partir de l'1 de novembre d'aquest any.

La companyia Vueling, ha fet una previsió de creixement en què ha anunciat la contractació de 500 persones per cobrir els plans d'expansió que té per al 2013. La companyia va transportar el setembre 1'5 milions de viatgers (un augment del 23%).

El president Artur Mas va ser dimarts al vespre en l'acte de celebració dels 125 anys de la Cambra de Tarragona i va ser testimoni en primera fila del xou d'un coach que pretenia amenitzar l'acte. Igualment, el president va sentir de ben a prop la “independència” que va cridar algú del públic quan l'animador preguntava: “què ens cal per ser feliços?”

L'empresariat català aixeca el dit. La patronal Cecot explicava a El Matí de Catalunya Ràdio un estudi que diu que el 53% dels seus associats volen que Catalunya sigui un estat d'Europa. També les grans empreses osonenques “estan convençudes” del procés de la independència. Així ho assegura el president de la delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Pujadas. Fa uns dies la delegació va temptejar per iniciativa pròpia les 10 empreses osonenques de més facturació (entre les quals hi havia Casa Tarradellas, Girbau, Benito Urban, La Farga Lacambra i Bonpreu).

Els gegants de la química Dow Chemical i Basf també han anunciat que són empreses arrelades al Camp de Tarragona i que es quedaran al territori encara que Catalunya s'independitzi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.