ecolasetmana

Des de Rússia amb diners

El president acompanya a Rússia un centenar d'empresaris catalans que busquen oportunitats de negoci. Per Marc Rovira

El consell executiu aprova un decret d'horaris comercials per deixar sense efecte l'augment de la liberalització del sector decretat pel govern estatal. Mentrestant, el setembre, primer més d'aplicació de la pujada de l'IVA, les vendes del comerç al detall baixen un 11%

Benvingut a Rússia, tovarich Mas. El president de la Generalitat ha estat ben acollit aquesta setmana a Moscou, on ha viatjat per inaugurar el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia. L'excursió forma part d'un pla d'actuació perquè més d'un centenar d'empreses busquin noves oportunitats de negoci en la que és una de les economies més pròsperes d'Europa (creix per sobre del 4% des del 2010). Artur Mas vol donar suport amb la seva presència a les iniciatives catalanes que persegueixen fer negoci en terres de l'antiga Unió Soviètica. Un negoci que ja fa temps ha sabut detectar el sector turístic i, en aquest sentit, en el marc de la Nit de Turisme de Catalunya a Moscou, la Generalitat no s'ha estat de fer una picada d'ullet en forma de premi als operadors més actius. Natalie Tours és una referència quan es tracta de portar russos a, sobretot, les platges de la Costa Brava i la Costa Daurada.

La deriva sobiranista catalana continua generant reaccions agres i sembrant incertesa. Aquesta setmana ha estat la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vivianne Reding, qui ha abraçat la tesi que brama l'executiu espanyol, que sosté que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d'assolir la independència de manera unilateral. Ràpidament, el portaveu de la Comissió, Olivier Bailly, s'encarregava de deixar clar que qualsevol hipòtesi que es vulgui fer a hores d'ara sobre el futur dins d'Europa d'una Catalunya independent és poca cosa més que foc d'encenalls i assenyalava que l'opinió oficial de la Comissió Europea sobre una possible independència de Catalunya es manté intacta i “no ha canviat”. Bailly ha reiterat que Brussel·les només es pronunciarà “a petició d'un estat membre” i quan es detalli “un escenari precís”.

Més cristal·lina és una altra polèmica entre Catalunya i Espanya: la disputa sobre la regulació dels horaris comercials. El consell executiu del govern ha aprovat el decret d'horaris comercials de Catalunya, que deixa sense efecte al país el decret de liberalització d'horaris comercials de l'Estat, que envaïa competències exclusives de la Generalitat. El decret català, que passa per damunt de la norma espanyola, determina que els comerços catalans podran obrir un màxim de 72 hores setmanals de dilluns a dissabte i que podran obrir vuit dies festius a l'any de forma autoritzada (exclou de l'horari general els establiments d'alimentació amb una superfície de fins a 150 metres quadrats).

De moment, més que no pas per l'horari, el sector del comerç es recargola de dolor a causa de la pujada de l'IVA. Al setembre, primer mes d'aplicació de la pujada de la taxa, les vendes al comerç al detall de l'Estat es van desplomar un 12,6% respecte al setembre de l'any passat, i 10 punts per sobre de la taxa de variació de l'agost. A Catalunya, el descens va ser de l'11%.

També ha transcendit que la despesa mitjana per llar a l'Estat es va situar en 29.482 euros el 2011, un 1% menor respecte a la xifra del 2010 i un 3,5% menys en relació amb el 2006. Només en les llars sustentades per persones jubilades no s'ha retallat el dispendi i, de fet, en aquest segment les despeses han augmentat un 9% i s'han situat en 26.014 euros.

L'anomenat “banc dolent” o Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) aconseguirà un descompte mitjà del 63% en els preus dels actius que rebi d'entitats en dificultats. Aquest és, presumptament, el percentatge clau per aconseguir una rendibilitat prevista del 15% sobre actius durant els 15 anys previstos de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.