ecolasetmana

El circ arriba al poble

La campanya electoral arrenca la setmana en què l'atur segueix marcant màxims i la UE alerta sobre un 2013 negre

Brussel·les creu que la inflació pujarà malgrat la situació econòmica i que encara reduirà més el poder adquisitiu i la capacitat d'estalvi de les famílies

La setmana en què Barack Obama s'ha assegurat per quatre anys més la butaca grossa del Despatx Oval de la Casa Blanca, Catalunya ha vist arrencar formalment la campanya electoral d'uns comicis que es venen com els més transcendents per a la història del país des que es va reinstaurar la democràcia a l'Estat. L'enganxada de cartells i els primers somriures fotogènics es feien amb les darreres estimacions de vot acabades de sortir dels forns. Forns que couen a velocitats diferents. D'una banda el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que depèn de la Generalitat, presentava els resultats d'una enquesta que impulsa Convergència i Unió cap a la majoria absoluta (69-71 escons) i que situa el Partit Popular com a segona força al Parlament (18-19 escons). Per la seva part, el CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) -l'organisme del govern espanyol- dóna un màxim de 64 diputats a la llista d'Artur Mas i, malgrat que també contempla un terrabastall dels socialistes, situa el PSC en segon lloc amb 19 diputats. Segons el CIS, fins i tot Esquerra, amb 17 diputats, passaria davant del PP (que es quedaria entre 16 i 17 escons).

Per tercer mes consecutiu, l'atur ha pujat a Catalunya. Durant el mes d'octubre es van inscriure en les llistes del Servei d'Ocupació, el SOC, més de 13.800 persones, moltes de les quals s'han quedat sense feina per la fi de contractes temporals vinculats a la campanya turística d'estiu i també a la verema. Amb aquestes noves incorporacions, ja són 646.306 els aturats registrats en el SOC, 32.000 més que a principi d'any.

I més núvols a la vista. La Comissió Europea rebaixa les previsions econòmiques del govern espanyol i pronostica que el PIB caurà un 1,4% enguany i encara un altre 1,4% l'any que ve. Segons els càlculs de Brussel·les, el globus econòmic espanyol no començarà a inflar-se fins al 2014 i no serà res espectacular perquè ho farà d'un 0,8%. Els economistes de l'executiu comunitari preveuen que “la renda disponible de les llars es redueixi significativament per una caiguda de les remuneracions dels treballadors i un augment dels impostos sobre la renda”. A més, Brussel·les creu que la inflació pujarà malgrat la situació econòmica i que encara reduirà més el poder adquisitiu i la capacitat d'estalvi de les famílies.

Els jutges mouen peça davant l'allau de desnonaments. Dos membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i dos jutges degans han defensat una reforma de les lleis que regulen el desallotjament obligatori per impagament de la hipoteca. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, han acordat buscar de forma “urgent” una solució per al problema dels desnonaments. En qualsevol cas, serà massa tard per evitar un nou drama relacionat amb la pèrdua de l'habitatge: una dona de 53 anys d'edat i veïna de Barakaldo es va suïcidar aquest divendres quan havia de ser desnonada.

La companyia Mercadona ha signat un conveni amb el Banc dels Aliments, pel qual donarà 85.000 quilos de productes bàsics durant El Gran Recapte organitzat per als dies 30 de novembre i 1 de desembre. La multinacional energètica Gas Natural Fenosa ha guanyat 1.115 milions en els nou primers mesos d'aquest any, un 0,1% més que l'any anterior, gràcies, principalment, a la bona marxa de la seva activitat internacional

Mentre Iberia ha anunciat un ERO que afectarà 4.500 treballadors, IAG (el grup sortit de la unió de British Airways i Iberia) anunciava una OPA sobre la catalana Vueling.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.