ecolasetmana

Els bancs ja tenen l'extra

Ja estan aquí els 39.468 milions d'euros del fons de rescat europeu per a la banca insolvent, dels quals prop de 18.000 aniran a reflotar una Bankia que vol prescindir de 5.000 treballadors.

Les xifres maregen, sobretot quan es pensa que difícilment cap d'aquests euros tornarà a les malmeses butxaques dels contribuents

Encara queden alguns dies per Nadal però aquesta setmana Brussel·les ha avançat els prop de 40.000 milions d'euros del fons de rescat per reflotar les quatre entitats financeres que fan aigües per tots costats, Bankia (que rebrà 17.960 milions d'euros), Catalunya Caixa (9.084 milions d'euros), Novagalicia (5.425 milions d'euros) i Banc de València (4.500 milions). A més la Sareb, l'anomenat banc dolent, rebrà una aportació de 2.500 milions d'euros. Les xifres maregen, sobretot quan es pensa que difícilment cap d'aquests euros tornarà a les malmeses butxaques dels contribuents. El regal tindrà a més importants contrapartides pel que fa a l'estructura de les entitats intervingudes, i que en el cas de Bankia podria arribar a suposar l'acomiadament de 5.000 persones. En fi, que una part dels diners dels contribuents anirà a pagar indemnitzacions.

Aquesta setmana també hem conegut que la Sareb podrà comptar amb 430 milions d'euros aportats per Banco Santander (164), Caixabank (118), Sabadell (66), Popular (57) i Kutxabanc (25). Finalment el BBVA queda fora, però tot i així l'executiu de Mariano Rajoy podria aconseguir una majoria d'accionistes privats en la segona ronda d'inversió el proper febrer. Amb l'objectiu de reduir aquest dèficit el govern espanyol ha anunciat la creació d'una llista pública de grans morosos, tant persones com empreses. Falta concretar quin serà el barem i en qualsevol cas l'anunci del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, podria ser només una jugada de pòquer.

Tot això en una setmana en què la prima de risc ha ballat a ritme italià, seguint els vaivens de Silvio Berlusconi, primer amb la seva amenaça de tornar a la primera fila de la política italiana i posteriorment amb un nou pas enrere.

En aquest context la Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a la baixa les seves perspectives per a 2013, fins a una caiguda del PIB de l'1,5% (el juny la previsió era d'un retrocés del 0,1%). Tanmateix, el president de la Cambra, Miquel Valls, va alertar de l'efecte d'un augment de la pressió fiscal a Catalunya, possibilitat que guanya pes amb l'acord de govern de CiU amb ERC.

Després de nou dies des de la detenció de l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferran, la patronal ha enviat un primer comunicat on bàsicament evita fer cap mea culpa. Amb tot, el president actual, Juan Rosell, ha presentat una proposta per modificar l'organització interna i evitar així que es puguin repetir casos similars.

En el pla empresarial la setmana ha vingut marcada per l'anunci de col·laboració de Catalonia i Vueling per a la promoció d'hotels amb la marca de l'aerolínia i els resultats de Fira de Barcelona, que tancarà 2012 amb una facturació de 115 milions d'euros (per a 2013 espera una reducció del 5%).

On no saben què és patir amb la crisi és a Inditex. El gegant tèxtil va guanyar en els primers 9 mesos un 27% més gràcies a les vendes fora d'Espanya. Un altre gegant tèxtil, Mango, anuncia la posada en marxa d'una nova línia de roba per a nens i d'esports.

Finalment, destaquem l'entrega dels premis Excel·lència Financera 2012 de l' Institut d'Estudis Financers (IEF), que han reconegut Xavier Vives (IESE), Adele Atkinson, en representació de l'OCDE, Amadeu Altafaj, cap adjunt del gabinet del vicepresident de la Comissió Europea, i Francisco García Paramés, (Bestinver).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.