ecolasetmana

Llums, pacte i acció

En la setmana que s'havia d'acabar el món, Catalunya lliga un pacte de govern i fixa data per a la consulta sobiranista.

L'acord econòmic, però, entre la federació i els republicans és més ampli i implicarà, en total, uns 1.000 milions per a les malmeses arques de la Generalitat

I després ens diuen que és que som agarrats”, cantava el grup de rock en català Lax'n'Busto. Doncs que ens vagin dient, que nosaltres, mentrestant, anirem fent. Exemple: en plena crisi econòmica, La Marató de TV3, que enguany buscava diners per finançar la investigació contra el càncer, ha batut rècords recaptant més de 10 milions d'euros.

El país també ha vist la investidura d'Artur Mas com a president de la X Legislatura catalana, una legislatura que, de ben segur, no serà senzilla. A banda de la precària situació econòmica en què està la Generalitat, caldrà habilitat per driblar les tones de pals a les rodes que posaran des de Madrid per bloquejar qualsevol maniobra sobiranista. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha estat de les primeres a deixar anar una perla manifestant que “hi ha mecanismes per poder frenar qualsevol il·legalitat”. Insinuava, així, que el govern espanyol no estalviarà recursos davant el Tribunal Constitucional per torpedinar qualsevol avenç en la consulta sobre l'autodeterminació. Una consulta que té data. Precisament la concreció d'aquesta data ha estat clau perquè ERC doni suport a CiU. Després de 20 dies de negociacions, finalment s'ha pogut tenir la foto que il·lustra l'encaixada de mans entre Artur Mas i Oriol Junqueras. Batejat com a “Pacte per la Llibertat”, l'acord de governabilitat inclou la celebració d'una consulta el 2014: una votació perquè els catalans es pronunciïn “sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un estat en el marc europeu”. El pacte es va desencallar un cop consensuada la data, establert el procés de convocatòria durant el 2013, fixat el marc dels futurs pressupostos i decidides les prioritats del nou govern per a la transició nacional, que inclou el desplegament de l'Administració Tributària pròpia durant l'any vinent i l'impuls de la llei electoral catalana.

L'impost sobre dipòsits bancaris que va aprovar el govern en funcions forma part del paquet econòmic que CiU i ERC han negociat. El tribut és una puntada de peu a l'impost de tipus zero impulsat per l'executiu espanyol i que pretenia, justament, que els territoris no el poguessin impulsar. El govern s'ha avançat amb un tribut que pretén recaptar entre 400 i 600 milions.

L'acord econòmic és més ampli i implicarà, en total, uns 1.000 milions per a les malmeses arques de la Generalitat. S'hi inclou la recuperació de l'impost de successions per a les rendes més altes i un impost sobre les grans superfícies comercials, un que gravi les centrals nuclears, un sobre els pisos buits i, també, un sobre les begudes ensucrades.

En el món empresarial, mentre el Solsonès plora el tancament de Tradema i la pèrdua de 140 llocs de treball i a Maçanet de la Selva Trety presenta un ERO per acomiadar 145 treballadors, el vicepresident de producció a Europa de Nissan, John Martin, ha comandat personalment les negociacions amb els sindicats per assegurar els llocs de treball de la fàbrica de la Zona Franca a canvi d'una rebaixa dels sous.

Per la seva part, el grup Banc Sabadell ha fet un pas important per créixer en el mercat català, un territori clau per a l'entitat financera. El banc que presideix Josep Oliu ha tancat la compra, per 350 milions d'euros, de la xarxa comercial de l'antiga Caixa Penedès –ara BMN– a Catalunya i Aragó. A Caixa Bank han venut 439 de les seves oficines al grup de Carlos Slim. L'operació representa 428 milions d'euros.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona es prepara per pagar l'aigua un 18% més cara a partir de l'1 de gener. El PIB català del tercer trimestre ha caigut un 1'6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.