Borsa

Els EUA esvaeixen el ral·li

Els mercats intenten un ral·li nadalenc, però el refredament de les negociacions als EUA sobre el precipici fiscal atura les alces. L'Íbex-35 arriba als 8.291 punts i suma un 3,33%.

Els mercats es veuen sorpresos per una onada d'opes de darrera hora encapçalada per l'absorció de Banesto per part del Santander

Ara que la fi de l'exercici és a prop les borses s'han contagiat de l'esperit nadalenc i les compres han tenyit de negre els principals índexs borsaris. Tot i que no és una gran remuntada, en els parquets s'ha començat a ensumar que abans que finalitzi l'any podria aparèixer l'esperat ral·li nadalenc, i que fins i tot la borsa espanyola -l'única de les grans places que manté el signe negatiu en el balanç anual- podria acabar l'any sense pèrdues. En aquest ambient semi-festiu i amb el Nadal a prop, l'Ibex-35 s'ha anat animant durant la setmana fins tancar divendres en 8.291 punts, nivell que suposa un guany de vora el 3,33% en cinc sessions. Amb el selectiu indicador per sobre els 8.200 punts, les pèrdues d'ençà que començà el 2012 se situen en 3,21%, i destaca que des dels nivells mínims de l'any l'índex ha recuperat més d'un 35%.

El mercat espanyol s'ha beneficiat d'una nova subhasta del Tresor reeixida -en què es va col·locar més deute del previst i que va fer caure la prima de risc per sota els 400 punts- i de les paraules del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, afalagant les reformes a Espanya. La visió més optimista de la recuperació de l'economia nord-americana que han mostrat les darreres dades macroeconòmiques conegudes als EUA i la millora de la confiança dels empresaris alemanys que ha evidenciat l'Institut IFO també van aportar més optimisme al conjunt de places internacionals en el decurs de la setmana.

Tanmateix, l'alegria que començava a planar pels parquets es va frenar dijous al vespre, quan es van refredar les negociacions per evitar el temut precipici fiscal als EUA. A començaments de setmana l'acord entre els dos grans partits nord-americans semblava que era a prop, però dijous es van tombar aquestes il·lusions i ara que l'exercici és a punt d'acabar sembla que l'acord no es materialitzarà abans del 31 de desembre. Això va penalitzar les borses, que es van tenyir de vermell en el darrer tram de la setmana i van ensorrar l'intent de ral·li de cap d'any.

FER NET PER AL 2013.

I mentre els inversors extremen la cautela davant els dubtes sobre si hi haurà o no acord als EUA, a les empreses els ha entrat la pressa per deixar casa seva endreçada per al nou any. Després d'un exercici amb pocs moviments corporatius, ara que resta poc més d'una setmana per acomiadar el 2012 les empreses estan sorprenent els inversors amb grans operacions. Els parquets es llevaven dilluns amb el rumor fet notícia. Santander absorbirà Banesto i Banif per unificar la seva marca en un context de reestructuració del sector financer en el qual la mida sí que importa. El banc d'Emilio Botín feia així realitat els rumors recurrents que en més d'una ocasió havien escalfat la cotització de Banesto i les accions de la filial es disparaven un 18% a l'abric de l'operació confirmada.

Però la banca ha mogut una altra fitxa aquesta setmana. Els accionistes majoritaris de la immobiliària Metrovacesa (entre els quals hi ha els grans bancs: Santander, BBVA, Banco Popular, Banc Sabadell, Banesto i BFA-Bankia) han plantejat una oferta pública d'adquisició (opa) d'exclusió sobre el 4,4% del capital de Metrovacesa que no controlen a un preu de 2,28 euros. Aquesta operació va enlairar la cotització de la immobiliària un 166% i va sacsejar el conjunt de valors del sector. Els inversors han començat a especular quina serà la pròxima companyia a ser objecte d'una operació similar i valors com Reyal Urbis, Realia o Inmobiliaria Colonial van sumar alces que van oscil·lar des del 25% de Reyal Urbis al 15% de la immobiliària catalana.

Enmig d'aquestes operacions va aparèixer de nou Agbar per iniciar el segon intent de controlarAigües de Sabadell (Cassa). En el 2010 Agbar ja havia protagonitzat un intent d'opa sobre Cassa, però el consell de l'empresa vallesana va considerar l'oferta d'hostil, per la qual cosa l'operació es va frustrar.

Però els canvis en la composició del parquet no s'han quedat aquí i el mateix dijous a la nit es plantejava una altra opa d'exclusió sobre el 100% del capital de Corporación Dermoestética a 0,33 euros per títol, preu que suposa una prima de gairebé el 18% respecte de la darrera cotització. En la última sessió setmanal les accions de Corporación Dermoestética recollien amb un alça de prop del 20% la notícia de l'opa.

Ningú sap si el 2013 serà un bon any en els parquets o no ho serà, però el que està clar és que la composició del mercat canviarà després d'aquests moviments i que valors històrics com Banesto deixaran un buit en desaparèixer de la borsa en l'exercici que comença en deu dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.