ecolasetmana

L'AVE no puja a Europa

Contents que el tren d'alta velocitat arribi a Figueres, ens hem de continuar conformant que volti per l'Estat espanyol. Per Joan Poyano

Arriba amb tant retard que hem tingut prou temps per reflexionar sobre si algun dia serà un revulsiu per a l'economia catalana. Mentrestant, els de Girona anirem a fer turisme a Madrid i els d'altres comarques continuaran desitjant unes rodalies eficients

Ja tenia raó Mariano Rajoy quan deia en la inauguració del tram Barcelona-Girona-Figueres que l'AVE cohesiona territoris. Li va faltar dir territoris només espanyols, perquè aquí estem molt contents d'estalviar mitja hora en el trajecte de Girona a Barcelona, i de tan contents oblidem com acollonàvem el primer AVE de Madrid a Sevilla: la despesa no pagava la pena perquè no connectava amb Europa, de la mateixa manera que aquest últim tram tampoc no hi connecta. L'avantatge que l'AVE arribi amb tant retard quasi a tocar la frontera francesa és que hem tingut prou temps per reflexionar sobre si algun dia serà un revulsiu per a l'economia catalana; mentrestant, els de Girona anirem a fer turisme a Madrid, i els d'altres comarques continuaran desitjant uns trens de rodalies més eficients.

Anem -no en AVE- cap a l'estranger. Sembla que l'economia espanyola ja no fa tanta por, i dijous el Tresor espanyol va col·locar còmodament la primera subhasta de deute públic de l'any i, a més, la prima de risc –la diferència entre el tipus d'interès a deu anys entre les cotitzacions espanyola i alemanya en el mercat de deute- es va situar per sota dels 340 punts, un nivell que no es veia des del març passat, abans que esclatessin els dubtes sobre la solvència de l'Estat espanyol.

La millora en el deute públic baixa el cost de l'estat per refinançar el deute, però això no significa que les perspectives sobre la sortida de la recessió millorin. Segons Eurostat, l'oficina estadística comunitària, l'Estat espanyol ja ha superat la barrera dels sis milions de desocupats, i el novembre tenia una taxa de desocupació del 26,6% de la població activa, contra l'11,8% de les disset economies de l'euro; l'atur espanyol fins i tot supera el grec, que en un any ha passat del 18,9% al 26%. Unes dades, les del mercat laboral, que preocupen ben poc el president del BCE, Mario Draghi, per a qui l'important és que els mercats financers estan tranquils i que la inflació se situarà al voltant del 2%; l'alt nivell d'atur el despatxa recordant que el mandat del Banc Central Europeu no és ajudar a arribar a la plena ocupació sinó simplement aconseguir que els preus no pugin.

En clau catalana, el govern ha reestructurat el Departament d'Economia i Coneixement amb la creació d'una secretaria específica d'Hisenda, que entre les seves funcions tindrà la de desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya amb l'objectiu de tenir enllestida la maquinària per poder recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya en dos anys. Mentrestant, Coca-Cola ha comunicat la fusió de les set embotelladores espanyoles, inclosa la catalana Cobega, en una única concessionària per a Espanya, Portugal i Andorra, que tindrà seu a Madrid.

Mentre el govern s'ha embolicat en la privatització de la gestió d'Aigües del Ter-Llobregat i haurà de presentar un recurs contra ell mateix perquè la concessió a Acciona ha estat anul·lada per l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), n'ha engegat una altra. Dilluns va obrir el procediment per a la venda de la totalitat de les accions de l'empresa pública Ecoparc de Residus Industrials, SA (Erisa), participada actualment al 100% per l'Agència de Residus de Catalunya, que s'encarrega de la gestió de la planta de tractament i incineració de residus especials i industrials situada a Constantí. La incineradora del sector químic tarragoní passarà a mans privades per un preu mínim de 42.278.000 euros, que és la xifra mínima que el govern ha fixat per a les ofertes que s'hi vulguin presentar en un termini de vint dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.