ecolasetmana

Corrupció a ‘tutti pleni'

Els sobres de Bárcenas, la màfia russa a Lloret, noves implicacions en el cas Millet i el cas Nóos... La corrupció, com l'atur, ha assolit quotes insuportables que demanen una reforma dràstica.

I que no s'equivoqui ningú, el que rebaixa fins a bons escombraria la credibilitat de l'Estat espanyol no són les aspiracions independentistes de cap territori sinó els sobresous en negre dels seus dirigents

Cares de circumstàncies a la seu del Partit Popular després de la publicació a El País de les llibretes amb la suposada comptabilitat B de l'extresorer Luis Bárcenas amb detalls dels pagaments en sobres a dirigents del partit, i entre ells al president de l'executiu espanyol. Mariano Rajoy. Cares de circumstàncies i “indignació” en paraules de María Dolores de Cospedal, que no han fet sinó augmentar els colors de la indignació popular. I és que la llista sembla tan inacabable com insuportable. Als sobres de Bárcenas s'afegeixen les investigacions del lligam entre la màfia russa i l'exalcalde i altres responsables de l'Ajuntament de Lloret de Mar i les darreres revelacions sobre el cas Millet i el cas Nóos amb noves implicacions per a la família reial. En fi, que el pati està realment malament i tot i que encara no sabem si tanta corrupció indigna a Europa en la mateixa mesura que l'atur juvenil potser sí que és el moment de plantejar una reforma d'arrel. I que no s'equivoqui ningú, el que rebaixa fins a bons escombraria la credibilitat de l'Estat espanyol no són les aspiracions independentistes de cap territori sinó els suposats sobresous en negre dels seus dirigents. I així van les estadístiques sobre economia submergida!

I entre tant sobre negre la trobada del president català, Artur Mas, amb el monarca espanyol ha quedat en un segon terme. La reunió, celebrada a la Zarzuela, no va servir per acostar posicions però Mas va defensar que havia traslladat el seu pla sobiranista amb “fermesa i diàleg” davant el Rei. Per cert que el president català ha convocat una cimera anticorrupció a Catalunya.

També aquesta setmana el govern català ha formalitzat la petició de 9.073 milions d'euros del fons de rescat estatal per a aquest 2013. Una xifra que serà més o menys útil en funció dels objectius de dèficit. El vicepresident econòmic de la CE, Olli Rehn, obria la porta a flexibilitzar els objectius de dèficit i veient la bona predisposició el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell li ha fet arribar una missiva per denunciar “el repartiment injust de càrregues” entre les administracions que imposa el govern del PP.

En un ambient de tensió política l'acte convocat per les patronals i liderat per Foment del Treball ‘Anem per feina' podria acabar per no celebrar-se després que el Cercle d'Economia i la Cambra de Comerç es plantegin la seva participació.

I mentre, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, fa números dels ingressos extra provinents de la pujada d'impostos de l'any passat. En total,11.237 milions d'euros de més gràcies a l'IVA, l'IRPF i Societats. Potser perquè la caixa s'ha omplert una mica la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, anunciava aquesta setmana les primeres mesures per incentivar l'autoocupació. De moment es posa sobre la taula una mesura modesta com és que els emprenedors només cotitzaran a la Seguretat Social 50 euros els primers 6 mesos d'activitat. Per cert que dimarts es va realitzar el XVIII Fòrum d'Inversió d'ACC1Ó, amb la participació de 600 professionals.

En l'àmbit empresarial la setmana ha portat noves esperances a Nissan per adjudicar-se el nou turisme després de l'acord entre empresa i sindicats per rebaixar els costos salarials. Per cert que aquest cap de setmana entra en vigor el nou pla PIVE, dotat amb 150 milions d'euros. També destaquem que l'asseguradora Cahispa Vida ha entrat en procés de liquidació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.