Eines

ANDREW D. MILES

AUTOR DEL LLIBRE ‘101 WAYS TO IMPROVE YOUR BUSINESS ENGLISH'

“L'anglès ha estat una barrera a l'empresa, però ara està caient”

Les indústries estan patint molt i una de les coses que tallen és la formació

Millorar l'anglès per als negocis és conèixer el vocabulari específic?

Hi ha tres pilars a l'anglès per als negocis i un d'ells és, efectivament, el vocabulari específic de cara àrea, per exemple, finances, publicitat, o economia. Després hi ha les funcions o les maneres de comunicar-se en determinades situacions: com ara aprendre a fer presentacions, atendre el telèfon, convèncer, parlar en una reunió. I la tercera pota del business English és la part cultural, és a dir, les pautes de comportament que facin sentir-se còmode en un entorn que no és el propi, ja sigui als Estats Units, el Canadà o Sud-àfrica.
Per exemple?

Un exemple és la limitació dels horaris: les reunions en països anglosaxons solen ser curtes i concentrades en el tema que es tracta. No està ben vist introduir temes imprevistos; les decisions grupals se solen prendre per votació i no per consens; la distància entre dues persones que dialoguen és superior a la distancia en països llatins i es parla en un volum més baix i gairebé mai s'eleva la veu...
Fa vint anys que ensenya anglès a empreses catalanes, continua sent una barrera per a la nostra competitivitat?

L'anglès sempre ha estat una barrera, però en els darrers anys he notat que aquesta barrera està caient, perquè les persones més joves ja arriben a acabar la universitat amb un bon nivell d'anglès.
La crisi està obligant les pimes a internacionalitzar-se. Ha notat un canvi en la dimensió de l'empresa que sol·licita els seus serveis?

He notat canvis però no tant en la dimensió sinó en el sector. Ara estem tenim molta demana d'empreses del sector d'internet i les noves tecnologies, companyies que desenvolupen aplicacions mòbils o jocs. I hem notat una caiguda molt important de les que tenen a veure amb sectors més tradicionals com ara la indústria, finances o farmàcia.
Quina és la justificació?

Les empreses industrials estan patint molt amb la crisi i una de les coses que tallen quan no tenen diners és la formació. L'anglès sempre es pot fer l'any vinent, els salaris s'han de pagar a final de mes.
No hi ha ajudes?

Actualment el 90% de la formació es fa a través de la Fundación Tripartita, però beneficien sobretot les empreses amb molts treballadors. Les empreses petites no tenen prou crèdit per a un programa de formació ampli.
El suport de les administracions a l'anglès és real?

No. Almenys en el camp dels negocis i les empreses les ajudes són manifestament insuficients. En l'àrea universitària es fa prou perquè determinades carreres exigeixen un cert nivell d'anglès per completar-la, tot i que no totes les universitats posen els mitjans necessaris a l'abast dels alumnes.
Cal un nivell acceptable per fer anglès de negocis?

S'ha de tenir un nivell que permeti mantenir una conversa d'anglès col·loquial: a algú que no pugui anar a un restaurant i demanar el menjar en anglès difícilment li pots demanar que faci una presentació. Primer cal una base de gramàtica i vocabulari d'anglès general. Això passa normalment a partir del nivell B-1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.