ecolasetmana

Pluja d'idees antisobres

Mas munta una cimera anticorrupció força ‘sui generis', amb pocs presumptes corruptibles i cap presumpte corruptor. Per Joan Poyano

Els caps d'estat i de govern de la UE han acordat que entre 2014 i 2020 gastaran com a màxim 960.000 milions d'euros, 34.000 milions menys que entre 2007 i 2013, però malgrat la retallada impulsada pel Regne Unit i Alemanya Espanya continuarà sent cobrador net

Amb el secretari general de CDC a punt de ser imputat en relació amb les concessions de les estacions d'ITV i un exalcalde i actual diputat del mateix partit en una situació semblant per fer negocis municipals en l'helicòpter d'un magnat rus, Artur Mas va i s'empesca un brainstorming contra la corrupció. Una pluja d'idees a la qual convida la presidenta del Parlament, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal superior de Catalunya, el síndic de greuges, el síndic major de comptes, el director de l'oficina antifrau i el secretari del govern. Molta foto i poca cosa més, perquè si realment es busca fer net amb sobres i comissions hi falten els actors principals: els partits polítics destinataris dels sobres i les empreses que els omplen per obtenir avantatges.

Això sí, el president va aprofitar la reunió per defensar els presumptes i esbroncar els que utilitzen la paraula imputat com a sinònim de culpable. Entre els quals (els que creuen que imputat no és sinònim d'innocent) hi ha Josep Piqué, president del Cercle d'Economia, partidari que Oriol Pujol dimiteixi si acaba imputat. Ho va dir l'endemà que el Cercle va emetre una nota d'opinió en la qual reclama que es restableixi el diàleg entre Catalunya i Espanya.

Mariano Rajoy va entrar a la reunió del Consell Europeu sentint-se dir de tot pels sobres que corrien per la seu del PP, però en va sortir força bé. Els caps d'estat i de govern de la UE han acordat que entre 2014 i 2020 gastaran com a màxim 960.000 milions d'euros, 34.000 milions menys que entre 2007 i 2013, però malgrat la retallada impulsada pel Regne Unit i Alemanya l'Estat espanyol continuarà sent cobrador net de la UE, amb 1.500 milions més en les partides de cohesió, agricultura i ocupació juvenil. Ocupació que continua baixant: a Catalunya hi ha més de la meitat de joves a l'atur, i el mes passat hi havia 661.817 desocupats registrats a les oficines de treball de Catalunya, un 4,52% més que un any abans. Una situació que explica que dijous unes 250 persones vinculades a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ocupessin la seu del BBVA a Catalunya. I que també explica que l'any passat es registressin poc més de 3.000 accidents de treball per cada 100.000 ocupats, un 17% menys que al 2011: els que baixen més són els accidents lleus, perquè hi ha qui no gosa agafar la baixa per por que el despatxin.

I ara que el tren d'alta velocitat ja empalma amb França, els gestors de l'AVE han descobert que els trens fan molta patxoca i van molt de pressa, però mig buits, i per fer algun ingrés de més a partir d'ahir la tarifa general és un 11% més barata i es venen bitllets amb descomptes de fins al 70%, de manera que es pot anar de Barcelona a Madrid per 32 euros. Mentrestant, els treballadors d'Iberia han convocat 15 jornades de vaga després del fracàs de les negociacions per arribar a un acord sobre el pla d'ajustament presentat per la companyia, que preveu l'acomiadament de 3.147 persones i una reducció salarial de l'11% per al personal de terra i del 23% per a la tripulació de vol

Applus ha comprat la companyia xinesa EDI, especialitzada en disseny i enginyeria d'automoció, ampliant la seva presència al mercat asiàtic amb noves instal·lacions a Liuzhou, que se sumaran a les que té a Xangai i Pequín.

El negoci del despatx d'advocats Cuatrecasas va créixer l'any passat un 1,2 per cent, i va tancar amb una facturació de 245,6 milions d'euros. El grup destaca que ha pogut mantenir la seva plantilla, formada per 1.012 advocats i 500 professionals de suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.