Opinió

És un bon moment per ser emprenedor?

Podríem dir que, en part, l'èxit del projecte dependrà de l'estat d'ànim de l'emprenedor i aquest no depèn de l'edat, ni del sexe, ni d'altres consideracions socials

En les actuals circumstàncies, sembla que algú creu en la necessitat generalitzada de promoure algun grau d'optimisme. És cert que els indicadors de conjuntura que trobem dia a dia són clarament desoladors, però és possible injectar optimisme a la societat catalana, quan voreja els 690 mil desocupats (una de cada 4 persones en edat de treballar), amb una caiguda lliure del PIB, i quan no s'entreveu cap esperança de recuperació a curt termini?

Estem davant d'un canvi de model econòmic que perllongarà molt en el temps la possibilitat de retornar a una situació d'ocupació equilibrada. Crear ocupació requereix disposar d'un creixement superior al 2%, i ara per ara estem lluny d'aconseguir-ho. I a més, anem en direcció contrària.

Per això, avui es parla insistentment de la importància de l'emprenedoria com a via per canviar el signe de l'evolució econòmica i recuperar la il·lusió col·lectiva. Però no n'estem fent un gra massa? Potser no és agosarat pretendre que de cop i volta sorgeixi un esperit emprenedor a sota de cada pedra? És que tothom pot esdevenir un emprenedor d'èxit?

Es veu difícil. Si bé es cert que els catalans sempre hem estat més emprenedors que el conjunt de l'Estat espanyol (un 6,38% dels catalans entre 18 i 64 anys tenen entre mans algun projecte nou, amb relació al 5,10% dels espanyols i el 5,81% de la mitjana europea, segons el Global Entrepreneturship Monitor) l'ambient que respirem no afavoreix els ànims per endegar gaire projectes. Al marge de la capacitat per detectar bones oportunitats de negoci innovadores, hi ha una gran competència en els sectors tradicionals, la disponibilitat d'estalvi de les famílies per invertir s'està exhaurint, l'accés al finançament és complicat i les administracions, que tampoc no disposen de recursos per invertir en el foment de l'autoempresa, no faciliten prou la labor dels que intenten iniciar el seu propi projecte.

En aquestes circumstàncies podríem pensar que no és pas un bon moment per crear una nova empresa, tot i que l'única solució possible per reduir la taxa d'atur sigui mitjançant la incorporació d'empreses noves al mercat de treball.

Però també podem veure el got mig ple. En les circumstàncies actuals sorgeixen molt bones possibilitats per aquells que saben convertir el problema en oportunitat. Així, per exemple, els que saben fer una lectura adequada dels nous hàbits de consum i són capaços de readaptar solucions a les necessitats tradicionals des de la filosofia del baix cost, ho tenen molt bé. Els que malgrat les limitacions de la seva dimensió són capaços de desenvolupar noves tecnologies per donar respostes eficaces a cada àmbit de la vida, tenen més possibilitats que mai per obtenir bons resultats (moltes de les grans empreses necessiten llicenciar tecnologia que ells no desenvolupen directament). Els que poden oferir serveis professionals de qualitat a les empreses tenen un gran futur, ja que aquestes cada vegada tendiran més a subcontractar una part de la seva activitat. I així, moltes més.

Diríem, doncs, que malgrat les circumstàncies, pot ser un bon moment per emprendre un projecte nou de negoci per a aquelles persones que en tenen un coneixement bàsic però que, a més, disposen de capacitat per innovar, per buscar informació, per planificar, per relacionar-se, són perseverants i tenen serenitat davant del risc, etc., però sobretot, tenen una actitud positiva per desenvolupar la seva vida.

Ara és, doncs, una bona hora pels emprenedors que volen ser-ho. La formació i el coneixement és necessari, de fet, veiem com la majoria d'empreses que actualment es creen tenen algun component amb formació universitària. Però sobretot, és una qüestió d'actitud. Hi ha idees excel·lents que no funcionen comercialment per manca d'entusiasme, mentre d'altres de no tant bones es converteixen en èxits clamorosos quan al darrere hi tenen l'impuls d'un emprenedor, il·lusionat, a l'hora de desenvolupar-les.

Podríem dir que, en part, l'èxit del projecte dependrà de l'estat d'ànim de l'emprenedor, i aquest no depèn de l'edat, ni del sexe, ni d'altres consideracions socials. En aquest cas també és possible capgirar la situació actual. En l'entorn de crisi, un 25,4% dels emprenedors ho són per necessitat, i el 73,0% que ho són perquè han trobat bones oportunitats per ser-ho.

És per tant, un bon moment per provar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.