Opinió

EDITORIAL

L'agroindústria avança amb força

Mentre els experts analitzen quan acabarà la recessió i en quin trimestre començarà la recuperació tan anhelada per tothom, hi ha alguns sectors que funcionen prou bé. Un d'ells és l'agroindústria catalana. De fet, per al Departament d'Agricultura aquest és el sector català que més exporta. Si analitzem el comportament del 2012, d'entrada, es veu que ha estat un bon any en general. També és veritat que alguns subsectors han punxat. Si ens fixem en algunes dades es podrà veure que, comparativament amb el 2011, les xifres han estat més positives. Algunes dades: la renda agrària ha pujat un 3,5%, el valor de les vendes de la indústria de la fruita catalana també ha augmentat un 8%. En aquest cas, destaca la penetració a nous mercats com ara Polònia, Regne Unit i fins i tot alguns països àrabs. Sobresurt el cas d'Alemanya, que fins ara ja era el principal receptor de la fruita catalana. Precisament l'any passat, Alemanya va tenir un augment de mercaderies catalanes d'un 15%. En total en aquests moments hi ha una població d'uns 75.500 treballadors en el sector. De la mateixa manera, les xifres d'exportació han estat francament bones, amb un increment del 13% respecte de l'any anterior. Tot plegat ha suposat també l'augment de l'Índex de Preus Percebuts Agraris, que ha augmentat un 10,5%. Cal destacar la fruita, el vi i el farratge. Uns diners que van directament al productor. També és veritat que alguns subsectors no han anat bé, ja sigui per la pressió en els preus o per les condicions climatològiques. El ramaders són els més afectats per culpa de l'increment del preu en el pinso, que repercuteix en el cost de l'alimentació de l'animal, i també el cost energètic, que ataca directament la butxaca del ramader. Malgrat tot, l'any ha estat bo. Què es valora des de fora? En primer lloc la bona valoració en la matèria primera. També té bona imatge el rigor en la cadena de producció. Tot això respon a la seriositat del pagès en el seu dia a dia a l'hora de preparar els productes i la professionalitat en els processos de transformació. La qualitat és, doncs, imprescindible. Ara cal afinar una mica més la comercialització a partir de la creació de marques fortes i ben posicionades, sobretot en els mercats internacionals.

Creix la caiguda de turistes de l'Estat

L'any passat prop de 25 milions de persones van triar Catalunya per passar les vacances. Hi ha, però, una dada inquietant. Des del 2007 més d'1,7 milions de visitants de la resta de l'Estat espanyol han deixat de venir. La xifra s'ha compensat amb l'augment del turisme estranger, que té un molt bon comportament, i que el darrer any va augmentar un 10%. A més, la bona notícia és que amb l'arribada massiva del visitant rus també ha pujat la despesa turística un 22,68%. El darrer exercici ha estat bo, però hi ha la incògnita de com pot anar enguany. Alguns experts diuen que no és il·limitada l'arribada de nous turistes estrangers, i més en un moment en què el creixement econòmic a molts països d'Europa està baixant. A més, es preveu que amb la crisi espanyola, el visitant d'altres comunitats autònomes no augmentarà a curt termini. Aquest fet té conseqüències clares per a diverses zones catalanes, sobretot a l'interior i al litoral tarragoní. Des de la Generalitat es diu que es continuarà fent accions a l'estranger i també en el turisme intern de Catalunya per seguir creixent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.