Empreses

Icaria Grup triplica guanys oferint serveis al transport

La companyia es reestructura i centra els esforços en el transport intermodal i per a empreses de comerç ‘online'

El grup empresarial Icaria, que ofereix serveis vinculats al sector del transport, ha tancat el 2012 amb la necessitat de fer una reestructuració per afrontar amb garanties el creixement de la seva activitat i els reptes d'impulsar el futur que passen per potenciar l'especialització en el transport de mercaderies de les empreses que es dediquen a la distribució i venda online i el projecte de fomentar el transport intermodal (carretera, ferrocarril i vaixell) que volen desenvolupar a cinc anys vista amb la Generalitat.

Com explica Francisco Borrego, el director general del grup que fa 15 anys que es troba en el sector de les multinacionals del transport, l'acord amb Azkar, l'operador logístic internacional que treballa amb el gegant de la moda Inditex, ha sigut el punt d'inflexió per a Icaria Grup, que ha vist com en un any ha triplicat el seu volum de facturació. Borrego comenta que malgrat que des de la creació de la companyia el 2008 la progressió de resultats sempre havia sigut positiva, sí és cert que l'acord amb Azkar els ha permès passar a tenir consideració de “gran empresa”, passant de facturar 2,5 milions el 2011 als 6,7 milions amb què van tancar el passat exercici. A més, l'experiència els fa pensar que per al 2013 la facturació pot arribar als 10 milions.

Aquest creixement ha obligat els tres socis principals –a més de Borrego hi ha José Luis Martínez, director d'operacions, i Francisco Baratech, director financer– a fer una reestructuració formant tres societats vinculades a diferents sectors del transport que gestionen cadascun dels socis de manera coordinada.

D'una banda hi ha Icaria Business SL, que està especialitzada a comercialitzar serveis i productes per a professionals del sector, amb avantatges com ara targetes de combustible gràcies a una xarxa associada de 3.000 gasolineres arreu d'Europa, assegurances, assessoria i consultoria, serveis jurídics en “un sector extremadament reglat”, possibilitat de desbloquejar camions que han estat sancionats quan feien la ruta i, fins i tot, dóna crèdit per liquidar multes i també gestiona i custodia les dades dels tacògrafs digitals, entre altres.

La segona gran pota del grup és la societat Icaria Logístics, que funciona amb vehicles propis, però majoritàriament amb acords de subcontractació d'autònoms per repartir mercaderia tant a escala nacional com internacional. En total tenen una seixantena de transportistes amb els quals treballen especialitzats en cada sector i la companyia funciona com a intermediaris entre els clients i els transportistes, donant als primers seguretat i eficàcia en tractar-se de grans multinacionals i tots els avantatges dels serveis i de gestió als autònoms. Això es fa a través de la tercera pota del grup, la cooperativa Icaria Road Transport SCCL, que funciona com a agència de transports intermediària entre grans companyies de transport internacional i petites empreses i autònoms. El director d'operacions, José Luis Martínez, comenta que la majoria de clients són de fora de l'Estat español, a excepció d'Azkar, perquè “el pagament és més ràpid i tenim més garanties que es cobrarà”. Alguns dels principals clients amb què treballen són les holandeses Vos Logistics i Ewals Cargo Care, l'austríaca LKW Walter, l'alemanya Rhenus, el bufet d'advocats Lex Transport, la xarxa d'autopistes Eurotoll, l'anglesa de targetes European Diesel Card, el grup d'hidrocarburs Valcarce i el de gasolineres i distribució de gasoil Petronieves, entre altres.

Facturació

6,7 M€

Treballadors

14

Any de fundació

2008

Icaria Grup s'ha format gràcies a l'empenta dels tres socis i, com diuen, “aïllats” del crèdit bancari per anar creixent aplicant la filosofia de l'autofinançament. Al gener van estrenar per tercera vegada una nova seu a Sant Cugat.
Finançament

Nova etapa, nova seu

El creixement de l'activitat i la reestructuració del grup també s'ha acompanyat d'una nova seu a Sant Cugat, que amplia el que ja tenien al mateix edifici Europa després de fer un primer trasllat el 2011. Els socis impulsors es queixen de la pressió impositiva, l'excés de control legislatiu de les administracions i la manca de finançament que pateix el sector. L'empresa fa de banc per als transportistes, els quals avala i finança perquè puguin obtenir combustible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Icaria Grup triplica guanys oferint serveis al transport

Publicat a