ecolasetmana

BCN és bona si el mòbil sona

El congrés mundial de la telefonia deixa un impacte econòmic de 320 milions d'euros a la ciutat de Barcelona.

Molts dels ginys són mig inútils encara en aquestes terres, on la tecnologia LTE (la 4G o internet ultraràpida)
no és operativa

Ho va deixar escrit Antonio Machado i ho ha cantat Joan Manel Serrat: “todo pasa y todo queda”. El Mobile World Congress 2013 ja ha passat i el que n'ha quedat són xifres. L'afició i la pressa, de tots, per quantificar l'impacte que representa el més desitjat dels congressos que es fan i es desfan provoca que la GSMA s'espavili a donar números quan la persiana tot just comença a baixar. 72.000 visitants ha registrat la cita estrella de la telefonia mòbil en la seva estrena als pavellons de la Fira Gran Via. També ha crescut el nombre d'empreses que hi participaven, 1.700 en total, i el nombre de mitjans de comunicació acreditats s'ha enfilat fins als 3.400. Segons l'organització, l'impacte per a l'economia és de 320 milions d'euros (19 milions més que el MWC 12).

Els fabricants tornen a donar proves que viuen, i ens volen fer viure, en un món al revés: la tendència porta telèfons de pantalles sobredimensionades i, en canvi, tauletes més petites i lleugeres. La frontera entre un dispositiu i l'altre es difumina. Els xinesos de Huawei, amb l'Ascend P2, es reivindiquen per plantar cara al domini de Samsung (el Note 8 pot ser molt complet, fins i tot és vàlid per canviar els canals de la tele, però, per mides, poc pràctic). Els estands de les dues companyies eren veïns al MWC. Sony, que submergia els seus mòbils en aigua per provar-ne la fiabilitat, busca mercat amb la tauleta Xperia Z i Asus es decanta per l'originalitat presentant un telèfon (Fonepad) que queda incrustat en una tauleta. El MWC si que és lloc per a vells, com per exemple Nec i un mòbil de dues pantalles o Ericsson i les seves solucions per integrar i controlar des del telèfon les funcions d'un cotxe (GPS, temperatura, consums, etc.). També ha tingut notorietat Nokia i la seva aposta pels telèfons econòmics (a l'estand també hi tenia una impressora en 3D que fabricava fundes per a telèfon a l'acte).

Malgrat tot, molts dels ginys són mig inútils encara en aquestes terres, on la tecnologia LTE (la 4G o internet ultraràpida) no és operativa. Pel que fa a sistemes operatius, Firefox ja ha entrat de ple en la batalla per trencar el domini bipolar d'Android i l'iOS d'Apple. De la mateixa manera, Ubuntu, paradigma del software lliure, comença a fer treure el cap al seu Canonical.

No només la tecnologia marca múscul. També aquesta setmana s'han presentat a Barcelona els resultats de la indústria del cava. Les exportacions de cava produït a l'Estat espanyol (bàsicament a Catalunya) han augmentat durant l'any 2012 un 6,02% malgrat la crisi econòmica. Mentrestant, el resultat de les eleccions a Itàlia torna a generar certa incertesa en els mercats i la prima de risc espanyola deambula sobre la corda fluixa.

Els escàndols de presumpta corrupció tampoc s'aturen i l'exalcalde de Lloret i diputat al Parlament per CiU Xavier Crespo ha estat imputat pel TSJC. L'expresident de l'ICS i exdirector general d'Innova, Josep Prat, i l'exdirector general de Catsalut i expresident de l'empresa reusenca Shirota, Carles Manté, també han hagut de declarar al jutjat de Reus per malversació de fons públics.

Per la seva part, Vueling triplica el seu benefici net i el 2012 aconsegueix un resultat positiu per quart any consecutiu. Bons números també per a Toolsgroup, que creix un 28%. Ciments Molins revela una xifra de negocis de 918 milions d'euros, un 10,5% superior a l'any passat.

Bayer va tancar el 2012 amb facturació de 971 milions d'euros a clients d'Espanya i Portugal, una xifra un 8,4% menor que la que havia tingut l'any 2011.

La subhasta pública de Catalunya Banc rep ofertes del Santander, el BBVA, el Popular i el Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.