Empreses

Igeotest, pionera en investigació geotècnica, aposta per l'Àfrica

El 90% dels projectes en què treballa l'empresa de Figueres són fora de l'Estat espanyol. L'Àfrica aporta el 60-65% de la facturació actual i la resta queda repartida entre Llatinoamèrica i Europa

Estudien el sòl per determinar després quin tipus d'estructura s'hi adequa millor
L'empresa té un creixement anual d'entre el 35 i el 40% en facturació i estructura

“Àfrica ara no és el futur, és el present. Totes les inversions grans hi van; les empreses del gas i petroli i del sector miner”, afirma José Luis Ortiz, director comercial d'Igeotest, una empresa amb seu a Figueres i que és pionera a l'estat en tècniques d'investigació geotècnia. Més del 90% del seu treball es fa fora de l'Estat espanyol. A grans trets, la seva feina consisteix a estudiar la formació geològica del sòl per determinar després quin tipus d'estructura s'hi adequa millor. És una fase fonamental en un projecte constructiu i d'ella depèn, per exemple, que el cost total d'un projecte sigui un 30% més o menys. “Fins i tot la fase d'estudi d'un projecte d'enginyeria per a una construcció determinada ha de partir dels paràmetres que té el terreny per després adequar el tipus de cimentació i foneria necessària de la construcció”, explica Ortiz. Això farà que la construcció duri molts anys i s'evitarà el risc que caigui.

En els seus inicis i fins al 2000, l'empresa estava enfocada a estudiar el terreny per a construccions a terra, però des del 2007, es va interessar pel medi marí, per a les construccions al mar: ports, emissaris, parcs eòlics marins, gasoductes, oleoductes, entre d'altres. Treballen near shore -fins a 40 metres de calat- o of shore, de més de 40 metres. A off shore tenen treballs amb equips submarins controlats remotament i projectes que es fan des de vaixells especialment dissenyats i que poden treballar a profunditats de fins a 3.000 metres, quan cal, per exemple, explorar bosses de gas o petroli per a plataformes petrolieres.

Durant aquests darrers anys, entre els seus treballs hi ha hagut un projecte d'estudi del subsòl marí per a la russa Gazprom per a la construcció d'un gasoducte de més de mil quilòmetres de longitud, de Rússia a Bulgària; o un projecte per a un cablejat elèctric entre Escòcia i Irlanda. També ha participat en diversos projectes en territori africà; continent que avui en dia ja representa entre el 60 i el 65% de la facturació de l'empresa. Especialment al Congo, Guinea i també Ghana.

Igeotest va participar en un estudi geotècnic previ a la construcció a la sortida al mar d'un projecte miner a Guinea, prop de Conakry.

La mineria és un dels darrers sectors on Igeotest s'ha implicat. Abans de començar l'explotació d'una mina s'ha de fer un estudi geofísic, després d'han de fer sondeigs i l'extracció de mostres per veure el volum del mineral que es calcula que hi pot haver en aquell terreny. Les dades que es recopilen amb els equips d'Igeotest són bàsiques per després decidir fer l'estudi d'enginyeria i projecte. “Hi som a l'inici de la fase d'exploració i després cal construir totes les construccions de suport per portar el mineral al port més proper, o al ferrocarril”, explica Ortiz, que afegeix que en enginyeria han treballat amb empreses molt grans a l'Àfrica, com la multinacional suïssa Xstrata o Río Tinto. Segons Ortiz, la presència a l'Àfrica garanteix pràcticament feina per als propers cinc o deu anys. L'Àfrica occidental subsahariana, Brasil a Llatinoamèrica i el mar del Nord i Europa amb zona d'influència al Mediterrani, són les tres àrees de treball amb què Igeotest ha dividit el món.

Brasil és clau també per al desenvolupament d'Igeotest. Fa més de dos anys que hi són, i allà han creat una filial des d'on poder “tocar” altres països: Perú, Colòmbia, Uruguai... Actualment reballen amb una enginyeria espanyola per a la construcció del port d'Açu; un port del grup LLX, que serà el tercer del món pel que fa al volum de mercaderies que mourà. “És un projecte molt bonic, perquè primer vam fer un treball amb equips submarins per a un estudi preliminar previ de l'enginyeria espanyola que es va presentar a concurs. Gràcies a invertir en aquest estudi, van tenir dades per basar la proposta a concurs, van afinar preus i van guanyar”, puntualitza el director comercial d'Igeotest. “ Va ser un èxit perquè es va confiar en la fase preliminar”, puntualitza.

Diversificar.

Els treballadors i les tres plataformes d'Igeotest es mouen pel món segons els projectes en marxa. Mar, mineria o altres projectes geotècnics a terra, Igeotest “és una empresa amb un gran reconeixement a escala internacional”, conclou Ortiz. De fet, l'empresa té un creixement anual d'entre el 35 i el 40% en facturació i estructura i les previsions a tres anys vista és continuar amb la ràtio de creixement d'un 30 a 35% al l'any i el 95% en projectes internacionals.

Dins aquest pla estratègic hi ha diversificar per sectors d'activitat i que la facturació provingui de manera equitativa tant de sectors com de zones geogràfiques. Ortiz avança els plans de futur: “Seguirem aquí, la idea és continuar tenint filials en altres països, molt èmfasi a Llatinoamèrica i ara èmfasi a continuar creixent en el mercat subsaharià, on crec que hi haurà més possibilitats de creixement.”

Facturació

12 M€

Treballadors

60

Any de fundació

1997

Marcelo Devincenzi, director general d'Igeotest, és un geòleg argentí que fa més de 30 anys va arribar a l'Estat espanyol i juntament amb Norberto Frank van fundar l'empresa a l'Empordà. Igeotest podria estar ubicada a qualsevol indret del món, però se senten còmodes a Figueres i en fan prou de tenir l'aeroport no gaire lluny.

De la terra al mar

Quan el boom de la construcció estava en ple auge a l'Estat espanyol, el director general i fundador d'Igeotest, Marcelo Devincenzi, va pensar que l'empresa s'havia de diversificar i canviar el rumb: la mirada es va posar al mar. A principis dels 2000 va fer els primers assajos amb plataformes flotants utilitzant la mateixa avantguarda que s'havia utilitzat a terra. A l'Estat espanyol no hi havia cap empresa de geotècnia que s'enfoqués al mar; va ser la primera, i la primera a tenir les pròpies plataformes. Una data va marcar el camí al mar d'Igeotest: l'1 de gener del 2007. Aquell dia, un dels dics del Port de Barcelona va enfonsar-se i el mur es va desplaçar. Les autoritats portuàries van encarregar llavors a Igeotest un estudi molt detallat de les condicions del terreny on hi havia hagut l'enfonsament i tota la zona d'ampliació. Igeotest hi va treballar amb tres plataformes. “Va ser el bateig al mar”, recorda Ortiz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Igeotest, pionera en investigació geotècnica, aposta per l'Àfrica

Publicat a