Empreses

Gasinox s'alia amb un grup francès per obrir mercat extern

L'empresa s'ha especialitzat en construir reguladors d'oxigen per a ús sanitari i hospitalari

Tenim un producte bo, però ens falten mitjans per exportar

Gasinox, una petita empresa de l'Hospitalet dedicada a la construcció de reguladors de la pressió de l'oxigen, s'ha aliat amb la companyia francesa Cahouet amb la intenció d'obrir-se al mercat internacional. Gasinox, amb una experiència de 20 anys, no ha estat aliena a la crisi ni a les retallades del sector sanitari. Tot i que l'empresa creu que aquest any serà bo per la previsió d'obertura d'un concurs de material d'oxigenoteràpia, vol expandir-se de la mà de Cahouet, que té comercials arreu del món i que ja ha començat a introduir el material que es fabrica a l'Hospitalet. “La tendència del mercat és agrupar-se, i nosaltres tenim un producte bo i barat, però ens falta l'estructura i els mitjans necessaris per exportar”, assenyala la gerent de Gasinox, Irene Ortiz, que afegeix que el seu objectiu és “introduir el producte a escala mundial”. Cahouet és propietària del 35% de Gasinox i la resta s'ho reparteixen entre Ortiz, Luis María Mayo (soci comercial) i Francesc Mir (director tècnic).

La història de Gasinox va començar quan, el 1993, Ortiz va decidir capitalitzar l'atur i amb altres socis va comprar l'empresa Aprinsa, que tancava en plena crisi dels noranta. Els socis es van quedar amb els clients, el personal i el producte d'Aprinsa, que es dedicava llavors a la construcció de reguladors d'oxigen aplicats als àmbits sanitari i industrial. “Teníem la il·lusió de poder comptar amb un projecte propi, però va ser complicat perquè ens fèiem càrrec d'una empresa que tancava en plena crisi”, recorda Ortiz. Amb el temps, l'oxigenoteràpia sanitària va arraconar els reguladors aplicats al camp industrial, “ja que hi havia molta competència amb el producte xinès, que era més barat”, segons Ortiz. La fabricació de reguladors sanitaris, en canvi, està molt protegida per una estricta normativa del Ministeri de Sanitat, que supervisa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a través d'auditories anuals. A més, Gasinox té una certificació per vendre el seu producte a tot Europa. “Això ens ajuda i ens perjudica alhora, perquè som una empresa petita amb els problemes de les grans”, consideren Ortiz i Mayo.

Gasinox pot arribar a construir cada any 10.000 reguladors d'oxigen, sobretot si s'obre concurs per proveir de material hospitals i equips a domicili. L'empresa no opta directament al concurs sinó que serveix les empreses que presten el servei. El seu mercat és, sobretot, les ambulàncies, els serveis de primers auxilis i les empreses que es dediquen a subministrar oxigenoteràpia a domicili. També han venut a veterinaris. “L'oxigenoteràpia a domicili és el que més ha pujat en els últims anys”, apunta Mayo, que ho vincula a l'envelliment de la població i a l'increment de les malalties respiratòries per l'augment de la pol·lució. El soci comercial apunta que ara hi ha uns 150.000 malalts que necessiten atenció d'oxigenoteràpia a domicili arreu de l'Estat.

La gamma de productes que fabrica i distribueix Gasinox inclou reguladors del buit, equips i connexions murals, reguladors de pressió, mesuradors del cabal i reguladors per a gasos mèdics. Els reguladors, que usen com a material bàsic el llautó, tenen com a missió transformar els 200 bars de pressió a què s'emmagatzema l'oxigen en 4,5 bars perquè pugui ser subministrat al pacient. A partir d'aquí es pot fer que el flux sigui fix o regulable i que es connecti a l'ampolla o a l'equip mural d'un hospital. La gamma inclou també aparells per aspirar fluids i selectors per subministrar gasos a baixa pressió, entre 3,5 i 4,5 bars.

Els socis de Gasinox, l'única empresa fabricant d'aquest producte a Catalunya i una de les tres de l'Estat, defensen que el valor de la seva companyia rau en la flexibilitat. “Tenim maquinària pròpia, i això ens permet tenir un termini de lliurament molt ràpid”, expliquen els dos socis. El fet de ser una empresa de reduïdes dimensions –té una plantilla de vuit treballadors– els permet reaccionar molt ràpidament a les demandes dels clients. “Treballem amb equips petits, que ens permeten construir una unitat si el client ho vol, o fins a 6.000 equips en tres mesos”, assegura Mayo. Tenir peces en estoc és també important i els dos socis afirmen que no han perdut un sol client –excepte en el cas d'alguna empresa que ha tancat–, per la confiança i el tracte personalitzat que ofereixen. A canvi, els responsables de Gasinox reben la satisfacció de saber que els equips que fabriquen “salven vides, i això comporta molta responsabilitat a l'hora de fabricar-los, perquè ho hem de fer molt bé”, conclouen Ortiz i Mayo.

Facturació

700.000€

Treballadors

8

Any de fundació

1993

Fabrica reguladors de pressió per subministrar oxigen a pacients amb malalties respiratòries. Proveeix serveis d'oxigenoteràpia a domicili i primers auxilis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gasinox s'alia amb un grup francès per obrir mercat extern

Publicat a