Opinió

Emprenedors

Dins de les mesures que cal prendre per dinamitzar l'economia, donat l'alt índex d'aturats, hi ha fomentar i donar suport a aquelles persones que volen emprendre un negoci. És per això que en campanya electoral el Sr. Rajoy es va cobrir dient que les primeres mesures serien donar suport als joves emprenedors, modificar la llei de l'IVA perquè les pimes poguessin liquidar l' IVA només de les factures efectivament cobrades i ampliar el pla de pagament a proveïdors. D'això, res de res fins a aquestes últimes setmanes, quan hem tingut algunes notícies i aquestes han arribat amb el Reial Decret Llei 4/2013 de 22 de febrer sobre mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i de la creació d'ocupació i també per l'anunci fet pel Sr. Rajoy al debat de l'estat de la nació, en anunciar la modificació de la normativa de l'IVA pel que fa a l'obligació de declarar únicament l' IVA repercutit de les factures efectivament cobrades, a partir de l'exercici 2014. Centrant-nos en les mesures incloses en aquest reial decret llei més enllà de l'anunci en matèria de l'IVA que caldrà veure'n la redacció, cal destacar l'establiment de bonificacions a les quotes a pagar com a treballadors autònoms per als joves, fins als 30 anys els homes i als 35 en cas de les dones, que iniciïn una activitat per compte propi, per tal que la contribució a la Seguretat Social deixi de ser un obstacle a l'inici del negoci. De fet, és possible obtenir fins a un 80% de reducció per als menors de 30 anys durant els 6 primers mesos. També destaquen les mesures de naturalesa tributària destinades a fomentar el finançament empresarial a través de l'establiment d'incentius fiscals per a les societats de nova creació. Aquests incentius consisteixen, a grans trets, en l'aplicació d'un tipus de gravamen reduït a l'impost de societats, que va del 15% al 20% en funció de l'import de la base imposable positiva, durant els dos primers exercicis en els quals s'obtinguin beneficis.

Les mesures entenc que no són de prou calat per poder incentivar clarament l'emprenedoria; per una banda deixen fora del nou marc aquells emprenedors que no excedeixen dels 30 anys i per l'altra els incentius fiscals durant els dos primers anys semblen del tot anunciats de cara a la galeria, ja que durant els dos primers anys de la vida d'un nou negoci és difícil que l'emprenedor estigui més preocupat pels impostos que haurà de pagar sobre els beneficis que no per com finançar el seu negoci incipient. És en aquest últim punt on el reial decret llei ha obviat un punt important que clarament ha de contribuir a fomentar l'emprenedoria i és la creació d'un marc fiscal atractiu perquè els inversors de caràcter privat o business angels, que creuen en el projecte de l'emprenedor i li donen suport econòmic i de coneixements, tinguin un marc legislatiu propici perquè puguin desenvolupar aquesta tasca. D'això, de moment res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.