Empreses

Patent a la recerca de mecenes

L'empresa BCN Ceiling System obra la via del ‘crowdfunding' per llançar un nou sistema de fixació de falsos sostres

Hem obert aquesta via de finançament perquè les altres
estan tancades

Innovació i construcció són dues paraules de difícil combinació. Durant els anys del boom, al sector no li calia fer les coses millor perquè el mercat ho comprava tot i ara amb prou feines aguanta el dia a dia. Per això l'exemple de BCN Ceiling System és realment singular. L'empresa fundada per José Manuel Muñoz ha patentat al món un nou sistema de fixació de falsos sostres centrat a oferir una seguretat més gran -la nova fixació suporta el seu propi pes multiplicat per sis- i que vol donar solució als problemes de despreniments. Aquests suposen un risc elevat, ja que moltes d'aquestes estructures s'utilitzen en equipaments públics com ara escoles o gimnasos. “A Catalunya i Espanya tenim milions de metres quadrats construïts sense les necessàries garanties de seguretat”, alerta Muñoz.

El fundador de BCN Ceiling System coneix bé el problema ja que alhora és responsable de l'empresa instal·ladora de sostres i aïllaments antiincendis Teplafoc. “Com a instal·lador he vist com els fabricants es concentraven en el disseny de les plaques però no en els sistemes de fixació, vaig detectar aquest buit i vaig voler donar-hi solució.” Muñoz es va posar a investigar i junt amb Masterfad, el laboratori de materials del FAD, ha desenvolupat un nou sistema d'alumini incorporant la tecnologia de l'automoció per evitar el deteriorament per corrosió.

Un cop registrada la patent BCN Ceiling System ha tancat un preacord amb un fabricant extrusor d'alumini que li permetrà produir tot el producte a Catalunya, però per poder fer aquest pas l'empresa necessita finançament i aquí també ha apostat per la innovació, en aquest cas per necessitat. “Ens hem arribat a reunir amb business angels i fons de capital de risc, però no volen saber res del que vingui del sector de la construcció”, explica Muñoz.

L'empresa va aconseguir una línia d'aval de 200.000 euros d'ACC1ó, però tot i així es va trobar les portes de les entitats financeres tancades. “Al final l'aval ens va caducar”, es lamenta l'emprenedor.

PRESÈNCIA A CONSTRUMAT.

Amb aquest complicat panorama i la convicció que el negoci -molt orientat a la rehabilitació- té futur, Muñoz ha optat per obrir la via del crowdfunding o micromecenatge per captar com a mínim una part dels 480.000 euros d'inversió que calcula que necessita per tirar endavant el projecte. “Hem obert aquesta via de finançament perquè ens hem trobat totes les altres tancades”, explica l'emprenedor.

De moment, i en poc més de dos mesos, l'empresa ha captat uns 34.000 euros a través del seu web, una quantitat que Muñoz reconeix que és “molt justa”, però que espera poder multiplicar després de la seva participació al saló Construmat a Fira de Barcelona el proper mes de maig. “Hi ha persones molt interessades a veure el producte i invertir-hi després”, explica. El saló serà l'aparador definitiu per a aquesta petita empresa ubicada al districte 22@ de Barcelona, que preveu una facturació inicial de prop de mig milió d'euros i la contractació de cinc persones directes en plantilla.

D'altra banda la firma està acabant de negociar un crèdit ICO que li aportarà 50.000 euros més i que li donarà una mica d'oxigen en aquesta carrera d'obstacles per aconseguir el finançament. “Si no aconseguim els diners necessaris potser ens acabarem plantejant la venda de la patent perquè ja hem rebut ofertes de multinacionals interessades en el sistema que hem desenvolupat”, destaca Muñoz. En tot cas l'emprenedor confia a poder engegar el projecte a Catalunya i lamenta la manca de suport que ha trobat fins ara. “Estem parlant d'un producte desenvolupat aquí, que pot generar indústria i ocupació”, destaca.

L'objectiu de BCN Ceiling System és començar la seva activitat al segment de la rehabilitació, substituint els actuals sistemes de fixació de falsos sostres de grans instal·lacions públiques. La fabricació seria local i, a més, Muñoz preveu la creació d'una xarxa d'instal·ladors oficials del sistema patentat.“Realitzades aquestes primeres passes l'empresa pretén iniciar el procés d'expansió amb quatre nous sistemes de perfils, així com iniciar l'exportació”, destaca Muñoz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Patent a la recerca de mecenes

Publicat a