Empreses

Torradors de fruita seca des de fa més de 160 anys

Casa Gispert, al carrer dels Sombrerers de Barcelona, conserva l'antic forn de llenya que dóna el tast ideal a la fruita seca.

La vídua de Gispert està encantada que la botiga funcioni amb gent del país

Des del 1851, pels voltants de Santa Maria del Mar una aroma d'ametlla torrada sedueix el caminant. Casa Gispert, la centenària casa fundada pel metge de Centelles Josep Gispert, conserva encara ara la seva imatge original i l'essència única dels seus productes. En peu es manté l'antic forn de llenya on encara avui es torren ametlles i avellanes –un forn únic a Europa– i el mobiliari és encara l'original, amb el taulell d'una peça, prestatgeries de fusta, cistells i senalles d'espart i sacs de grans diversos.

Casa Gispert va ser fundada pel metge de Centelles com a herència en vida per als seus dos fills, Enric i Alfons, i hi va afegir les inicials de tots dos al nom comercial: E&A Gispert i, més tard, després d'anys de mestratge i experiència, la llegenda “Mestres Torradors”. En els seus orígens la botiga era un singular magatzem de productes colonials que venia a l'engròs cafè, te, cacau, espècies i safrà provinents de les Amèriques, sota la marca Sabor, que encara ara es manté en el rètol. Els dos fills del doctor s'encarregaven del negoci i l'empresa va ser exclusivament familiar fins que l'any 1993 la vídua d'Enric Gispert (besnét del fundador) va decidir vendre la botiga a la família Margenat, naturals de Santa Eulàlia de Ronçana i principals productors d'avellana ecològica del país. El negoci continua sent, doncs, familiar, encara que ara hagi passat a mans d'una altra família.

“Els Margenat van saber tenir molta visió de negoci perquè hi van apostar en una època complicada, van confiar que la botiga tindria futur i la van encertar de ple”, explica Marc Martínez, encarregat i torrador de Casa Gispert. “Fins al moment la botiga era fosca, però Barcelona ja estava canviant el model de comerç”, explica. “La vídua de Gispert ja era gran i pensava vendre-s'ho, però no volia fer-ho a qualsevol. Per sort, va congeniar amb els Margenat”, relata. La vídua de Gispert, que viu retirada en una cel·la a Montserrat, encara visita l'establiment de tant en tant. “I està encantada de veure que la botiga continua funcionant, que funciona amb gent jove i amb gent del país, relacionada amb el món del camp, i que ha preservat l'atmosfera de l'empresa”, explica Martínez.

L'establiment continua sent una botiga on trobar producte de la terra, però ha tendit, amb els anys i el canvi de propietat, a apostar per les marques autòctones i els productes de qualitat. “Hem canviat la selecció de productes. Abans hi havia més tes de marques comercials o flam xinès i ara apostem pels productes naturals, ecològics, del país, sempre que es pugui, i si no es pot, de les millors seleccions”, explica Marc Martínez, que vol defugir, però, de ser encasellats amb l'etiqueta “delicatessen”. A banda de fruita seca, a Casa Gispert s'hi poden trobar olis, mels, melmelades, espècies, xocolates, torrons, vinagres... “Creiem més en l'alimentació sana que en el producte delicatessen, encara que algun dels nostres productes es podria etiquetar així o que per Nadal hi portem més referències perquè els clients ens les demanen. Insistim en el producte del país, ben fet i, sempre que es pugui, de km 0”, segons Martínez.

Actualment, la venda de fruita seca representa el 80% de la seva facturació, tot i que se superen les 700 referències. De fet, a banda de l'establiment del carrer dels Sombrerers, l'empresa també té un obrador i un magatzem a Santa Eulàlia de Ronçana, on s'empaqueta i es distribueix el producte a clients del conjunt de l'Estat espanyol i vuit països Europeus (entre els quals destaquen els països nòrdics, Alemanya, Itàlia i Hongria). La intenció és continuar augmentant la seva presència en els mercats exteriors, i per aconseguir-ho comercialitzen la seva marca a través d'internet i fires, “i sempre amb molt d'esforç”, segons relata Martínez. La producció anual de fruita seca s'acosta a les 50 tones, de les quals unes 45 es venen a la península Ibèrica i la resta a l'exterior. En total, a l'empresa treballen una desena de persones, tot i que la propietat del grup està en mans dels cinc germans Margenat, que no treballen físicament a la companyia però que hi estan més o menys vinculats.

El fet que la botiga estigui davant de la basílica de Santa Maria del Mar també omple l'establiment de turistes. “A partir de l'abril i fins passat l'estiu són una part important dels nostres clients, però mai descuidem que qui ens compra són els veïns, la gent de Barcelona”, explica Martínez, que recorda que el turisme és molt estacional.

ORIGINAL

Casa Gispert manté l'antic forn de llenya, únic a Europa, que entre els ferros guarda el caliu de les brases i proporciona a la fruita seca el seu tast original.

PREMIATS

L'any 1999, la prestigiosa associació francesa Les Gourmands Associés va atorgar a París a la Casa Gispert el premi Coq d'Or, que premia l'excepcional qualitat dels productes.

FRUITA SECA

Encara que té una àmplia gamma de productes, Casa Gispert és especialista en fruita seca, que ven a granel però també en diferents envasos per a majoristes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Torradors de fruita seca des de fa més de 160 anys

Publicat a