Empreses

Explosions, sang i fetge a l'Hospitalet

L'empresa Sputnik Efectos Especiales està especialitzada en els efectes a films de terror

La sang és una fórmula casolana de cacau, midó, sucre i colorant alimentari

La d'Edu Barragán és una història plena de moviment encaminat tot a intentar viure de la creació d'efectes especials per al cinema, una passió que neix de la visió de la pel·lícula FX, efectos mortales i que s'ha anat alimentant de diversos mestratges. Com el de l'empresa DDT, responsable dels efectes d'El laberinto del fauno, on Barragán va decidir després de fer un curset que “això és lo meu”. O de l'escola Joe Blasco, de Los Angeles, on aquest hospitalenc va aprofundir en els secrets del maquillatge i la caracterització. Estant als Estats Units el van trucar de la productora Filmax perquè participés en els efectes d'un conjunt de pel·lícules de terror. “Però el que havia de ser un projecte de quatre anys es va quedar en quatre mesos”, recorda Barragán, que va decidir llavors fer les maletes i marxar a Madrid, on va picar a la porta de Reyes Abades, empresa especialista de la creació d'efectes especials. “Vaig estar-hi quatre anys i vaig aprendre moltíssim”, explica Barragán. I amb aquest bagatge, i per motius familiars, se'n va tornar a l'Hospitalet, on va inaugurar el 2006 l'empresa Sputnik Efectos Especiales.

A l'empresa treballen de forma permanent mitja dotzena de persones, com Adolfo Caixal i Laura Lorenzo, que es dediquen a la construcció de muntatges i escultures que apliquen, sobretot, al cinema de terror. Però segons l'encàrrec que rebin, l'equip es pot ampliar a la trentena de treballadors. Ofereixen la creació i reproducció de cossos, efectes especials i atmosfèrics com la recreació de tempestes i d'explosions, a més de maquillatge i atrezzo que elaboren ”amb molta paciència, ja que el nostre és un treball artesanal”, explica el creador de l'empresa. Laura Lorenzo, que hi treballa com a aprenenta, apunta que ”tot ho fem a mà i amb molt amor”. I ensenya com a mostra la recreació en làtex d'un penis que va sortir rodolant en un curtmetratge després que el seu propietari se'l seccionés. O el cap de la jove que va acabar desfigurat, elaborat amb silicona, després que la mateixa Lorenzo el colpegés repetidament amb un mall.

Els responsables de Sputnik Efectos Especiales expliquen alguns dels secrets que s'amaguen a les slash movies, la seva especialitat –allò que diríem de sang i fetge–. La sang és una fórmula casolana de cacau, midó, sucre i colorant alimentari. Tisores, espases i ganivets tenen la fulla retràctil. Les tempestes es recreen amb grans ventiladors d'avions. La pluja, amb trípodes gegantins que incorporen aspersors. I els trets de bala se simulen estirant uns fils amagats sota la màscara de silicona que reprodueix exactament la cara de l'actor.

Sputnik Efectos Especiales ha treballat en pel·lícules com La más bella, protagonitzada per Antonio Banderas i Salma Hayek i que encara no s'ha estrenat. És un film ambientat al segle XIX que explica la vida de Simón Bolívar, i en què l'equip hospitalenc s'ha encarregat de reproduir espases, baionetes, llances i mosquetons. També han participat en Los inocentes, pel·lícula de terror produïda per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), centre amb qui han col·laborat en la creació de diversos curtmetratges i anuncis. Pel que fa a la publicitat, a més, s'han ocupat dels efectes d'anuncis d'Axe, de la Lotería Nacional, de Mediamarkt i de Sánex. A banda, col·laboren amb l'Ajuntament de l'Hospitalet a l'hora d'impartir cursos de maquillatge i caracterització per a joves del barri de la Florida, on té la seu l'empresa. I un dels projectes en què l'equip de Barragán està immers és en la construcció d'un cavall animatrònic per a la fira anual de parcs temàtics que es farà a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Explosions, sang i fetge a l'Hospitalet

Publicat a