ecolasetmana

Dacions gens preferents

El PP fa canari a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca amb una reforma que permet la dació en casos molt especials. Per Joan Poyano

Una cosa és acceptar parlar d'un paper i una altra convertir-lo en llei, i el partit del govern va aprovar dimecres tot sol una reforma segons la qual, de dació, pràcticament res de res, ja que es limita a poc més que reduir els tipus d'interès per impagament

L'acceptació a tràmit al Congrés de la iniciativa legislativa popular -1,5 milions de firmes- per regular la dació en pagament d'habitatges amb préstecs impagats va ser celebrada com una victòria per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Però una cosa és acceptar parlar d'un paper i una altra convertir-lo en llei, i el partit del govern va aprovar dimecres tot sol una reforma segons la qual, de dació, pràcticament res de res, ja que es limita a poc més que reduir els tipus d'interès per impagament i a incloure en la legislació la sentència europea segons la qual els jutges poden aturar un desnonament si hi ha clàusules abusives en el contracte hipotecari.

El mateix dia, la Comissió de Seguiment d'Instruments Híbrids de Capital i Deute Subordinat va acordar que els clients de Bankia, NCG i Catalunya Banc que tinguin invertits menys de 10.000 euros en participacions preferents tinguin preferència a l'hora de recórrer a un arbitratge que decideixi si els han de tornar els diners perquè els van estafar. I mentre continuem esperant si la UE dóna més temps a Espanya per reduir el dèficit, cosa que també faria ampliar l'objectiu per a Catalunya, la directora de l'FMI recomanava menys duresa perquè massa austeritat mata.

A Viladecans somiaven un parc d'indústries aeroespacials i s'han de conformar amb fer la competència a la Roca amb un outlet. L'Institut Català del Sòl ha signat un acord amb l'empresa Neinver, el segon operador europeu d'outlets, pel qual la companyia invertirà 80 milions d'euros en la construcció d'un complex de 150 botigues que oferiran excedents de roba i complements. Divisió al govern: el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, diu que el projecte “no respon al model econòmic de Catalunya” però que no s'hi pot fer res perquè s'ajusta a la legalitat (obviant que la Generalitat no tenia cap obligació de vendre's els terrenys), i el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, explica que “el govern està compromès amb la dinamització econòmica d'una zona especialment colpida per la crisi”.

En l'apartat de desgràcies, el grup constructor Comsa Emte ha presentat en les últimes setmanes diversos expedients de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 355 treballadors a tot Espanya, 149 dels quals a Catalunya, de quatre de les seves filials del negoci d'enginyeria. Però també hi ha alguna alegria. El Port de Barcelona va inaugurar dijous la nova terminal d'hidrocarburs del grup Tradebe, que ha suposat una inversió de 65 milions d'euros i la creació de 27 llocs de treball. El president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar el potencial de creixement del Port de Barcelona, i va recordar les recents inauguracions de terminals de Lukoil i Hutchison. El mateix dijous, Jazztel anunciava que invertirà 171 milions d'euros i generarà 3.400 llocs de treball abans del 2014 en el desplegament de la seva xarxa de fibra òptica a Barcelona, una inversió que s'emmarca en l'acord amb Telefónica per compartir l'accés a les infraestructures de fibra òptica a les llars ja existents i invertir en el desplegament de noves connexions.

També hi ha bones notícies en el sector de l'automoció, ja que Ford ha arribat a un principi d'acord amb els treballadors que permetrà que l'any que ve es creïn 1.000 llocs a la planta d'Almussafes. En el mateix sector, el grup Volkswagen ha decidit rellevar de la presidència de Seat James Muir, que no ha aconseguit l'objectiu de no tancar aquest any amb números vermells; el substituirà Jürgen Stackmann, que havia treballat a Ford i Skoda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.