ecolasetmana

Venc tisores gastades

Pendent que li flexibilitzin el dèficit, la Generalitat diu que el final de les retallades s'acosta perquè ja no es pot arranar més.

El conseller afirmava que aquest any és l'últim en què la Generalitat podrà retallar despesa, i que el 2014 l'única via és augmentar els ingressos amb una participació més alta de Catalunya en els impostos recaptats

A mode d'acudit s'explica que un jove arriba a casa i li etziba al seu pare allò de “tinc una notícia bona per donar-te i una altra de dolenta”. El pare, enfonsat al sofà, li demana “fill, la dolenta ja me l'explicaràs una altra estona. Millor diga'm només la bona perquè he tingut un dia horrible”. El fill, obedient, li diu “els airbags del cotxe nou funcionen a la perfecció”.

Amb l'aigua que baixa no estan gaire per bromes el president Artur Mas ni el seu conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, però aquesta setmana tant l'un com l'altre s'han apuntat al recurs de la notícia bona i la notícia dolenta. La bona nova és que el final de les retallades ja és a la vista i la pèssima és que si es deixa de retallar és perquè ja no hi ha res més on poder escapçar.

De moment el govern espanyol segueix sense revelar, almenys públicament, fins on flexibilitzarà l'1,2% de sostre de dèficit que, de manera general, ha previst per a les autonomies. Mas-Colell, en una entrevista a Catalunya Ràdio, admetia estar en negociacions amb Cristóbal Montoro per elevar el sostre del dèficit català però manifestava que, fins i tot en el cas que Catalunya esgarrapés 9 dècimes i aconseguís un 2,1% sobre el seu PIB, la retallada seria de 1.500 milions. Mas-Colell aclaria que els càlculs fets pel president de la Generalitat a l'hora de parlar de retallades d'entre 300 i 400 milions es corresponen, efectivament, amb un dèficit del 2,1%, però tenint en compte els ingressos que també hi ha d'haver. El conseller afirmava que aquest any és l'últim en què la Generalitat podrà retallar despesa, i que el 2014 l'única via és augmentar els ingressos amb una participació més alta de Catalunya en els impostos recaptats. Atès que els acords per quadrar la caixa no es preveuen fàcils, Mas-Colell no descarta que la Generalitat pugui actuar amb els pressupostos prorrogats.

En aquest context, i amb més de 900.000 aturats a Catalunya i més de 6 milions a l'Estat, Pimec ha demanat fer un esforç de diàleg per importar i adaptar els minijobs alemanys -amb un salari màxim de 450 euros i en els quals el treballador no paga impostos i l'empresa només un 30% de seguretat social- perquè “la veritable precarietat és tenir un 27% d'atur”, afirma el seu president, Josep González. El president de Pimec considera que ara l'única opció de generar ocupació és “repartint el treball”.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha acusat l'executiu de Mariano Rajoy d'intensificar el “setge social” en política econòmica arran que el govern espanyol hagi inclòs en el pla de reformes 2013 enviat a Europa una retallada de 1.108 milions d'euros en la llei de dependència per a aquest any i de 571 milions addicionals al 2014.

Per la seva part, el Banc Central Europeu (BCE) ha rebaixat un quart de punt el tipus d'interès a la zona euro, fins al mínim històric del 0,5%. Busca impulsar el creixement de l'economia a l'eurozona.

La bona notícia de la setmana de l'1 de maig s'ha cuinat als fogons del Celler de Can Roca. El restaurant gironí ha estat escollit el millor del món per la popular llista de la revista Restaurant. La química Messer, que té planta a Vila-seca, va tancar el 2012 amb vendes per valor de 1.088 milions d'euros i destaca un augment de vendes del 10% a l'Estat espanyol. Ciments Molins va registrar un benefici net de 4,7 milions d'euros el primer trimestre i el benefici net d'Abertis creix un 12% el primer trimestre.

Aquesta setmana també s'ha presentat el clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya. El nucli l'integren Seat, Nissan, Gestamp, Ficosa i Doga, que juntes donen ocupació a 18.300 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.