Empreses

Horticultura per a la integració, teràpia i formació

Punt Eco és pionera a l'Estat en la creació de cursos i tallers a mida per a col·lectius amb dificultats en horts de Lleida

Un nou projecte és obrir els horts
a estudiants i que facin l'activitat en llengua anglesa

Punt Eco és una empresa de Lleida creada fa poc més d'un any per quatre joves experts en ciències ambientals i biològiques, i també en agricultura ecològica i enginyeria forestal. En aquest poc temps ja s'han fet un lloc en el seu sector, ja que han estat pioners a l'Estat espanyol en hortoteràpia; és a dir,que l'horticultura passi a ser una eina per a la cura i inserció de persones amb dificultats físiques, psicològiques o socials.

Punt Eco ja treballa amb entitats lleidatanes com ara Agrupa't, Aspid, Amill i Parkinson Lleida, i també amb unitats d'atenció a joves en risc d'exclusió i, així mateix, amb grups de teràpia per a la reinserció social d'extoxicòmans i persones que han estat a la presó.

La base de tot aquest programa és el treball en un complex d'horts urbans en els quals els promotors de l'empresa i els monitors o educadors de cada entitat estableixen els programes a desenvolupar. Aquests es basen en els diversos valors que es poden trobar en treballar, cuidar i fer un hort; és a dir, un cert esforç físic, de relació social, treball a l'aire lliure, planificació, formació, treball en equip, motivació o responsabilitat, entre altres aspectes que es treballen, segons explica Marc Olomí, un dels responsables de Punt Eco. “Treballar en un hort et dóna el contacte directe amb la natura i amb altres persones, i generes il·lusions i felicitat en aconseguir-ne els fruits”, hi afegeix Olomí. D'aquesta manera, s'aconsegueixen èxits en aquests processos de rehabilitació social i mobilitat.

Mantenint l'horticultura com a eix central de les seves activitats, Punt Eco ha llançat ara més activitats pel curs vinent, com ara un programa d'activitats extraescolars per a joves de secundària pel qual un cop a la setmana poden anar a fer un hort i aprendre aquests valors i les tècniques agràries. Una altra novetat és que aquest programa és pot fer en anglès i així millorar l'aprenentatge de l'idioma mitjançant la conversa amb altres alumnes i usuaris dels horts urbans de Punt Eco.

La formació és una altra de les branques d'activitat de l'empresa lleidatana, ja que es creen tallers i cursos de tot tipus d'àmbits relacionats en un estil de vida sostenible, ecològic i saludable. I una altra branca d'activitat és el club d'horticultura ecològica, que ja suma més de 100 socis i en què se cedeixen 50 metres quadrats per al conreu d'hortalisses amb formació i assessorament inclosos.

Aquests horts urbans se situen a la partida del Sot de Fontanet de l'Horta de Lleida, en uns terrenys que Punt Eco ha arrendat a llarg termini a un propietari. Els promotors de l'empresa han restaurat una antiga masia amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica i han recuperat tres hectàrees de conreus abandonades de l'Horta de Lleida, bona part de la qual van passar a les mans de constructores i promotors immobiliaris durant el boom del sector.

Punt Eco neix per la inquietud d'aquests quatre socis, que ja formaven part de la consultora ambiental Ecostudi, una de les principals de Lleida i amb seus també a Igualada i Girona. Ecostudi ja fa sis anys que funciona i té 8 persones en plantilla.

Quatre joves, dos dels quals treballant cada dia a l'empresa, van crear Punt Eco per obrir l'horticultura a l'oci urbà i a altres disciplines, com ara la teràpia i la formació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Horticultura per a la integració, teràpia i formació

Publicat a