Empreses

La cervesa artesanal amb gust occità

Els darrers anys han sorgit diverses cerveses artesanals vinculades a un territori. Immortèla, la cervesa aranesa, n'és un cas d'èxit

Dos emprenedors elaboren des de fa dos anys la primera ‘bièra aranesa'

La Val d'Aran també pot ser un país cerveser. Ho demostra una iniciativa jove però prometedora i que ja es pot tastar en restaurants i botigues de la Val d'Aran, de Lleida i de Barcelona: la cervesa Immortèla, Bièra Aranesa, una cervesa fosca, opaca, d'alta fermentació però al mateix temps fresca i afruitada en el sabor. És del tipus scottish ale, típica dels països freds. Ben aclimatada per tant a les muntanyes araneses. Es tracta de la primera cervesa etiquetada en occità.

El projecte es va posar en marxa el 2011. Produeixen uns 380 litres de cervesa a la setmana, una xifra modesta però que permet mantenir previsions de creixement als dos socis fundadors. De moment facturen entre 25.000 i 35.000 euros a l'any, han consolidat uns canals de distribució i confien a poder créixer gradualment.

La Immortèla (el nom és tota una declaració d'intencions: és la flor de neu, que no mor mai, pròpia de l'alta muntanya europea, i també un cançó a la llibertat i a la nació occitana) es produeix en els baixos d'una casa del petit poble de Casarilh, a uns 1.000 m sobre el nivell del mar, a la carretera que puja de Vielha cap al port de la Bonaigua. La qualitat de l'aigua i les especials condicions de temperatura ambiental fan que la cervesa tingui una maduració singular.

Tònhò Barés, promotor del projecte, explica que la idea de l'empresa la va concebre durant un llarg viatge a través d'Europa. Era l'any 2010, havia treballat de professor fent substitucions però no havia pogut consolidar la feina i no veia perspectives de fer-ho, de manera que va decidir fer un llarg viatge en bicicleta fins a Turquia per tal de posar-se a prova a si mateix, conèixer món des d'una altra perspectiva i reflexionar sobre el seu futur. De les experiències del viatge en va tornar amb dues conclusions: emprendria el seu propi projecte empresarial i fabricaria cervesa artesana. “En vaig tastar moltes, durant el viatge. A Itàlia vaig descobrir que hi ha hagut una autèntica eclosió durant els darrers quinze anys de la cervesa casolana, també a França, als Alps, i fins i tot a Turquia. I per què no aquí?” Dit i fet, va preparar el projecte empresarial, es va associar amb un amic que va creure de ple en la idea, i la Immortèla es va convertir en una refrescant realitat. “Creiem que la cultura artesanal del consumidor anirà augmentant, i hem volgut posar l'accent també en l'aspecte identitari”, explica Barés. Assaborint la cervesa, també s'assaboreix un tros d'Occitània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La cervesa artesanal amb gust occità

Publicat a