Empreses

Tauler aposta per la impremta digital per esquivar la crisi

L'empresa fabrica màquines laminadores, que plastifiquen el paper imprès per donar-li un acabat atractiu

Un cop venuda la màquina, la idea és mantenir-nos a prop del client i fer un seguiment

Amb una experiència de més de mig segle en el mercat gràfic, el fabricant de laminadores de paper Tauler s'ha convertit en tot un referent a Europa. Les seves màquines, que tenen com a principal destinatari les impremtes, plastifiquen el paper imprès per protegir-lo, però sobretot per donar-li un acabat atractiu, com ara el dels catàlegs comercials, el de les targetes de visita o el de les portades de la majoria dels llibres. L'empresa té la seu a Vilafranca del Penedès i ha apostat pel mercat de la impressió digital per plantar cara a la crisi. En concret, en el seu punt de mira hi ha els centres d'impressió, però també les grans empreses, que necessiten laminadores perquè han començat a muntar petites impremtes dins dels seus edificis per assumir els treballs més bàsics, com ara l'elaboració d'alguns catàlegs i targetes.

L'enginyer Andrés Tauler va fundar el seu taller mecànic el 1960 i va ser llavors que va començar a fabricar màquines laminadores, una activitat que alternava amb la seva feina en una fàbrica d'automòbils. Als inicis, només proveïa una empresa de Valladolid, que va vendre més de quatre mil màquines arreu del món. La relació es va trencar a mitjan anys noranta i Tauler va donar el relleu al seu fill, que va buscar nous socis per refundar el projecte. “L'empresa va deixar de ser un negoci familiar, però vam voler potenciar la marca Tauler perquè tenia una trajectòria; tot i així, vam decidir crear la nostra pròpia xarxa comercial”, explica Josep Saumell, director comercial.

La refundació es va fer l'any 2003, un moment en què el sector gràfic tenia un pes important a Catalunya i a l'Estat, mercats que arribarien a absorbir la meitat de la producció de Tauler entre el 2005 i el 2008. Actualment, l'empresa ja exporta el 90% de la maquinària i està consolidada a Europa, tot i que té distribuïdors arreu del món, com per exemple al Japó, a Israel, al Marroc i a Colòmbia. “El mercat espanyol i el català són molt petits ara mateix, i una de les coses que ens estan ajudant a tirar endavant és que oferim el material que utilitzen les màquines que hi vam vendre en el seu moment, gràcies a l'aliança estratègica amb una fàbrica de plàstics”, diu Saumell. Tauler té un únic competidor a Catalunya i a l'Estat, al qual cal sumar la competència europea –bàsicament txeca– i la maquinària asiàtica. “Pel que fa al nostre sector, si bé a Europa es considera que el producte asiàtic no té prou qualitat, les màquines tendeixen a ser cada cop més petites i els nostres costos de producció no són tan competitius, de manera que hem de donar més valor afegit al producte”, comenta el director comercial. Tauler dóna molta importància a l'atenció al client i per això ofereix un bon servei tècnic i tota mena d'informació sobre les màquines, també aquella que permet fer-les cada cop més rendibles. “Un cop venuda la màquina, la idea és mantenir-nos a prop del client i fer-ne un seguiment”, afirma Saumell.

L'empresa va tancar el 2012 amb una facturació de gairebé mig milió d'euros i aquest any preveu que el volum de negoci superi els 510.000 euros, una xifra que implicaria un creixement del 9%. La innovació juga un paper important a Tauler –que dissenya i fabrica la seva pròpia maquinària– i, de fet, l'empresa té en cartera dues noves màquines més petites, per al sector de la impressió digital, que pretén treure al mercat al setembre.

Tauler té l'oficina de vendes i el servei tècnic a Vilafranca del Penedès i un centre productiu a Terrassa. A banda de maquinària nova, també disposa de productes de segona mà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tauler aposta per la impremta digital per esquivar la crisi

Publicat a