Empreses

Les sales que estimulen els sentits

Optical Illusions dissenya i fabrica els materials per a centres de discapacitats i empreses que usen la teràpia Snoezelen

Quan els sentits estan bloquejats, sigui per algun tipus de discapacitat psíquica o per l'estrès de la vida diària, cal revifar-los mitjançant estímuls exteriors. A Holanda, als anys setanta, van idear una teràpia, la Snoezelen, consistent a situar els pacients en una sala on la llum, els colors, els sons, els gustos i les olors esperonen les capacitats sensitives. D'aleshores ençà, milers d'aquestes sales s'han usat en psiquiàtrics, centres per a discapacitats i, darrerament, també en grans empreses arreu del món.

La reusenca Optical Illusions dissenya espais multisensorials i és l'única a l'Estat espanyol que fabrica també els elements de les sales: columnes de bombolles, panells de llum, superfícies i objectes tàctils, feixos amb fibres òptiques, etcètera. Xavier Aluja i Esteve Llauradó en són els socis. Aquests enginyers industrials van començar en el sector el 2004, època en què es va expandir a l'Estat espanyol. Aleshores, van guanyar el premi a l'emprenedoria de Reus. Ara, ja tenen uns 80 projectes realitzats a la Península, majoritàriament per a centres sociosanitaris, d'atenció a discapacitats i psiquiàtrics. Optical Illusions dissenya a mida cada espai en funció de les necessitats dels pacients i dels terapeutes del centre. “Una persona amb discapacitat psíquica no percep l'entorn com la resta. Aquestes sales busquen, a través d'elements sensorials, respostes adaptades a cada estímul.” L'espai és adequats per fer tractaments a pacients amb trastorns com ara l'autisme, la paràlisi cerebral o determinades malalties mentals greus. Les sales les usen acompanyats del seu terapeuta, que n'adequa el tractament. “El cas més sorprenent que he vist és el d'un nen amb autisme que, així que va entrar, es va dirigir a una columna de bombolles. No hi apartava la vista i, de sobte, va fer un xiscle espectacular. Era el primer cop que havia dit alguna cosa...” L'aplicació de la Snoezelen s'està estudiant com a alternativa a la reducció de fàrmacs en pacients amb Alzheimer. “No cura, però el que busca és reduir conductes estereotipades. També relaxa i permet així treballar millor amb el pacient”, segons Aluja. Per exemple, a un fisioterapeuta un llit d'aigua calenta l'ajuda per exercitar les extremitats d'algú amb paràlisi.

Relaxació A LA FEINA.

D'objectes n'hi ha de molts tipus: un panell de llums de diferents colors que s'encén quan parla el pacient, n'estimula l'aprenentatge per imitació. Zones de llum negra, similars a les que fan ressaltar el color blanc a les discoteques, i que ajuden les persones amb visió reduïda a fer exercicis de seguiment visual. Els beneficis relaxants de les sales multisensorials també estan començant a tenir-los en compte algunes grans empreses europees. Les instal·len perquè en deu minuts els directius facin fora l'estrès mitjançant música, llum i olors que conviden a “ser tu mateix i percebre sensacions que et condueixen a relaxar-te”.

Fora de l'Estat espanyol, el sector està en creixement. Les retallades de la sanitat pública han reduït dràsticament el nombre de projectes de Snoezelen, tot i que els centres privats sí que els incorporen. “El concepte ha costat de penetrar aquí. Però les noves generacions de metges i terapeutes tenen clar que les tecnologies estan per aprofitar-les i aquesta teràpia beneficia els pacients”, apunta Aluja. A la recerca de nous mercats, Optical Illusions ha apostat per la internacionalització i ja ha realitzat projectes al Marroc i a França.

Facturació

300.000€

Treballadors

7

Any de fundació

2004

Entre els 80 projectes realitzats per Optical Illusions a l'Estat espanyol, en destaca l'equipament de dotze sales multisensorials per a la Federació Espanyola d'Espina Bífida i Hidrocefàlia.

Les quatre estacions es recreen a Reus

La residència i centre de dia Marinada de Reus fa deu anys que aplica tècniques d'estimulació per a persones amb discapacitat intel·lectual profunda. Els 74 residents acaben d'estrenar un túnel de 100 m², que en un quart d'hora estimulen els cinc sentits. L'espai virtual recrea les quatre estacions de l'any. La sala de l'hivern, per exemple, aprofita la llum ultraviolada per fer ressaltar la blancor d'animals i elements propis de l'estació.

Mònica Roig, fisioterapeuta i cofundadora de l'Associació Snoezelen Espanya, ha explicat: “Podem explicar un conte aprofitant el suport visual, tàctil, olfactiu i gustatiu. Ells ho entenen i això els fa sentir feliços.” /ACN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les sales que estimulen els sentits

Publicat a