ecolasetmana

Donant voltes al frau fiscal

La UE es proposa accelerar la lluita contra l'evasió d'impostos, però Luxemburg es resisteix a deixar el negoci als suïssos.

La UE perd pel frau fiscal un bilió d'euros anuals, el doble del dèficit de tots els estats. Amb la nova obligació de declarar béns i capitals a l'estranger, a l'Estat espanyol han aflorat bases fiscals per un valor de 87.700 milions d'euros, un 9% del PIB

Els caps d'estat i de govern de la UE es van comprometre dimecres a “accelerar el treball en la lluita contra el frau i l'evasió fiscal, i contra la planificació fiscal agressiva” de multinacionals com ara Apple i Google. No es pot dubtar de la seva voluntat –quan les caixes estan buides, s'obliden dels compliments que es feien a les empreses, la importància de les quals era que creessin feina encara que no paguessin impostos–, però són poc més que paraules. La UE perd cada any prop d'un bilió d'euros d'ingressos a causa del frau fiscal –quantitat que equival al PIB d'Espanya, al doble del dèficit de tots els estats membres el 2012 i a la despesa sanitària anual a tota la UE–; tot i això, no es va concretar cap mesura per la resistència de Luxemburg i Àustria a abandonar el secret bancari i acceptar l'intercanvi automàtic d'informació fiscal. El primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker, al·lega que no servirà de res mentre no s'arribi a un acord amb Suïssa i altres països, on anirien a parar els diners ocultats pels comunitaris. I, pel que fa a les multinacionals, l'únic que es farà és aplicar-los l'obligació que a partir de l'any que ve tindran els bancs d'informar dels beneficis, impostos i subsidis en cadascun dels països on operen.

Una mostra del volum de diners que s'escapen de les hisendes és que, amb la nova obligació de declarar els béns i el capital a l'estranger, el termini del qual va acabar el 30 d'abril, a l'Estat espanyol han aflorat bases fiscals per un valor de 87.700 milions d'euros, un 9% del PIB.

Mentre José María Aznar s'oferia per tornar a salvar la pàtria espanyola de l'apatia de Rajoy i de les traïcions nacionalistes catalana i basca, el Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió de l'impost sobre dipòsits bancaris català, amb el qual la Generalitat podrà posar uns 500 milions d'euros més en l'apartat d'ingressos del pressupost, prorrogat o no. I el govern espanyol ha aprovat l'avantprojecte de llei d'emprenedors, que inclou mesures ja anunciades com ara el règim especial d'IVA, que permetrà no ingressar-lo fins a cobrar la factura i beneficiarà gairebé 2,5 milions de pimes; una nova deducció per inversió en beneficis per a empreses petites, i l'ampliació de la deducció per activitats d'investigació i desenvolupament.

En l'àmbit laboral, els transportistes de mercaderies han fet vaga contra el bloqueig dels convenis col·lectius, i pel mateix motiu hi ha hagut manifestacions a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Nestlé ha anunciat que invertirà 44 milions d'euros en la remodelació integral de la fàbrica de Nescafé a Girona, en una operació que començarà aquest any i que s'allargarà fins al 2015. La modernització respon a la necessitat d'augmentar l'eficiència i la sostenibilitat de la planta. Aquesta inversió té lloc després dels 150 milions destinats a construir la fàbrica de Dolce Gusto.

Eroski va registrar unes pèrdues de 121 milions d'euros en el seu any fiscal 2012-2013 (tancat el 31 de gener passat), cosa que suposa gairebé triplicar els números vermells de 43,01 milions d'euros de l'exercici anterior. La companyia ha atribuït aquest resultat a la caiguda de vendes deguda a la debilitat del consum, l'estancament del mercat immobiliari –que no ha permès la generació de recursos extraordinaris–, el sanejament de la xarxa comercial, l'ajustament de preus i la reducció del deute en 44 milions d'euros.

La línia aèria de baix cost turca Pegasus ha començat a enllaçar Barcelona i Istanbul amb un vol diari per competir amb Turkish Airlines. Preveu portar 70.000 viatgers el primer any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.