Empreses

Chiorino Ibérica obre nous mercats i espera facturar un 40% més el 2015

Des de Rubí controla quatre delegacions a la península i ja exporta a 15 països.

Enguany tenen un creixement del 15% al mercat espanyol i del 20% al portuguès

La progressió els darrers deu anys de Chiorino Ibérica, la filial de la fabricant italiana de cintes transportadores i corretges de transmissió per a la indústria, ha estat imparable coincidint amb l'entrada d'un nou equip directiu liderat per Carles Bartomeus. Tant és així, que l'any 2009, malgrat notar els primers efectes de la crisi, van decidir convèncer la casa mare de l'oportunitat de liderar des de la seu de Rubí l'exportació sobretot al mercat llatinoamericà, fins aleshores molt secundari. Era qüestió d'aprofitar els avantatges idiomàtics i culturals, però també els tractats internacionals firmats amb aquests països més competitius que els existents a Itàlia.

D'aquesta manera han obert mercats a Mèxic, Guatemala, Hondures, Costa Rica, Colòmbia, Perú, Xile, Veneçuela o Equador, però amb l'obertura d'un departament específic dedicat a l'exportació també s'encarreguen des de Rubí del mercat del nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, amb vendes al Marroc, Algèria, Tunísia, Jordània, Aràbia Saudita i Egipte. Anys abans havien fet una aposta pel mercat de la península, on Chiorino havia estat l'últim del sector a arribar. Fruit d'aquesta feina proactiva van començar a ser un referent en I+D i en l'adquisició de maquinària per millorar els processos productius, aconseguint avantatges competitius amb la creació per al sector de l'alimentació –càrnia i de brioixeria i fleca industrial– de les bandes antibacterianes que donaven molta més seguretat i qualitat en el transport d'aliments. Això els va permetre tancar importants contractes a àmbit internacional amb empreses com Nestlé, Bimbo, Panrico o United Biscuits i començar l'expansió amb filials a Barcelona, Madrid, València i Vitòria.

I el 2012, coincidint amb el nomenament de la filial de Rubí per la pròpia companyia com la millor de les 17 que té distribuïdes arreu del món, van desembarcar a Portugal, concretament el juny passat a Porto. Bartomeus explica que el 2012 van experimentar un creixement del 8% en la facturació, fins a arribar als 6,5 milions, i que aquest 2013 tenen uns creixements del “15% al mercat espanyol i del 20% al portuguès”. L'expansió a Portugal s'ha completat amb l'absorció de l'empresa Travesso, també dedicada a fer cintes transportadores, amb seu a Lisboa.

Inversió de 4,5 milions.

En el darrer any Chiorino Ibérica ha invertit 400.000 euros en les dues seus portugueses, que s'afegeixen als 4,5 milions que el 2009 va invertir en el trasllat a una nova seu també a Rubí de més de 3.500 m². Uns diners que també van servir per a l'adquisició de tecnologia i nova maquinària d'alta productivitat, malgrat els moments de crisi, que els permetran “estar més i més ben preparats i situats” quan hagi passat aquest període de recessió econòmica, afegeix Bartomeus. I aquest mes de juny també tenen previst inaugurar a Madrid una nau que han llogat per a la planta de producció.

Unes inversions oportunes fruit de no tenir gaire passiu ni deutes, i la diversificació aprofitant nous mercats emergents i sectors, ha permès a Chiorino Ibérica ser optimistes amb vista al futur ara que estan commemorant el 25è aniversari de la seva creació. En aquest sentit han elaborat un pla estratègic que preveu passar a facturar l'any 2015 uns 9 milions d'euros, cosa que suposarà uns creixements de l'empresa a l'entorn del 40 i el 45%.

Amb la crisi l'empresa va notar un decreixement en la demanda de material relacionat amb el sector de la construcció, com ara de la ceràmica i la fusteria, i també del sector tèxtil, tot i que ara s'està reactivant. Per contra, comenta Bartomeus, va augmentar la demanda a l'alimentació, fent bobines i productes a mida dels clients dels sectors dels congelats i la brioixeria i fleca industrial. El de la logística és un altre sector que els funciona, amb clients com les missatgeries DHL, Ups o Seur. Però Chiorino està present en molts d'altres sectors, com per exemple l'aeroportuari, fent les cintes transportadores de maletes; el del paper per a rotatives i manipulats; el farmacèutic, químic, mecànic i, fins i tot, fent les cintes per a les màquines de córrer als gimnasos. “La clau de l'èxit –diu Bartomeus– és diversificar.”

Els productes que comercialitzen són bandes transportadores i de processos de poliuretà, de PVC i de silicona; corretges planes de transmissió i rodones de poliuretà; i bandes per folrar rodets, entre altres, utilitzant sistemes de gestió de qualitat de protecció mediambiental seguint els principals estàndards internacionals. Disposa també d'un servei d'emergències de 24 hores i, a les diverses filials que té Chiorino Ibérica a la península, hi treballen 54 persones.

Facturació

6,5 M€

Treballadors

54

Any de fundació

1988

Fa 25 anys que la centenària multinacional italiana Chiorino va muntar una delegació a Rubí, que en l'última dècada ha experimentat un important creixement, obrint filials a Madrid, València, Vitòria i Portugal i nous mercats a Llatinoamèrica i el nord d'Àfrica.

D'empresa familiar a multinacional

Chiorino és una empresa familiar del sector tèxtil fundada per Lorenzo Chiorino l'any 1906 a la població industrial de Biella, situada al nord d'Itàlia. Als anys 50 va anar derivant la seva producció cap a la fabricació de teixits per al recobriment de cintes transportadores i corretges de transmissió per a la indústria i, ja als anys 80, la tercera generació familiar liderada per Gregorio Chiorino –l'actual president de la companyia– va iniciar la seva expansió internacional. Una dècada després ja es va convertir en una empresa multinacional i la quarta generació familiar té més de 60 distribuïdors exclusius i fins a 17 filials pròpies arreu del món, la majoria situades a Europa, però també als Estats Units, Austràlia i el sud d'Àfrica. Els darrers anys ha fet una gran aposta per expandir-se amb filials a Romania, Bulgària, Polònia, Rússia i Bielorússia. Chiorino té una facturació consolidada superior als 75 milions d'euros i gestiona una plantilla global de més de 600 persones. Bartomeus destaca que una de les característiques de la companyia és que el 10% dels beneficis anuals s'inverteix en els departaments de recerca i investigació i en l'adaptació de la maquinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Chiorino Ibérica obre nous mercats i espera facturar un 40% més el 2015

Publicat a