Emprenedors

Emprenedors i pimes, junts al Biz Barcelona

La tercera edició del saló referent per a noves empreses arriba a Fira de Barcelona els propers 5 i 6 de juny amb el focus posat en l'accés al finançament i el repte d'accelerar els nous negocis amb innovació i internacionalització

Arriba a la tercera edició amb l'esperit d'incorporar el teixit de pimes a un programa que ja s'ha consolidat entre els emprenedors.“Hem volgut fer un salt exponencial i obrir el saló a les pimes, que passen un moment especialment complicat i que comparteixen amb els emprenedors reptes com l'accés al finançament”, explica la segona tinenta d'alcalde i responsable de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens. De fet aquest serà un aspecte destacat del saló, que obrirà una edició més el Mercat del Finançament, en què emprenedors i empreses podran presentar els seus projectes davant diferents perfils d'inversors, des de fons de capital de risc fins a xarxes d'àngels inversors així com grans corporacions que busquen companyies innovadores per comprar. Pensant també en les pimes, el saló acostarà alternatives com el MAB, el Mercat Alternatiu Borsari. “Volem contribuir a l'obertura de l'aixeta del crèdit”, diu Recasens.

El saló inclourà també activitats inèdites com l'espai de connexió San Francisco-Barcelona, una jornada que vol acostar no només l'experiència d'emprenedors catalans instal·lats al Silicon Valley sinó també oferir un pont entre grans inversors de Califòrnia i projectes locals i posar en relleu la marca Barcelona com a ciutat emprenedora. Les jornades tindran la participació d'emprenedors catalans consolidats allà, com Xavier Verdaguer (Innovalley), que diu: “Barcelona és un dels millors llocs del món per emprendre i estem en el millor moment de la història per fer-ho.” Per Verdaguer un dels aspectes que més el van sorprendre en el seu aterratge al conegut com a bressol de l'emprenedoria tecnològica va ser “l'actitud mental positiva de la gent i les ganes d'emprendre sense por ni al fracàs ni a l'èxit”.

I precisament el fracàs, o més concretament la necessitat de no tenir-hi por, centrarà una altra de les novetats d'aquesta edició. Amb Failcon els assistents podran compartir les experiències d'emprenedors que van fracassar en els seus projectes. “Es tracta de trencar barreres i mites i fer fora la por que tenim de cometre errors perquè d'aquests errors es poden extreure lliçons molt valuoses”, apunta Recasens.

LÍDERS EN EMPRENEDORIA.

El Biz també reservarà un espai per a les franquícies com a model d'emprenedoria i tindrà una àmplia presència d'institucions i entitats que fomenten la cultura emprenedora.“Barcelona vol lluitar en la lliga de ciutats líders en la generació de nous negocis, disposem d'una bona base i ho hem comprovat en el darrer viatge als EUA”, diu Recasens.

El Biz obrirà les portes el proper 5 de juny al recinte de Montjuïc de Barcelona.


Píndoles del saló

Hi pot haver vida, i bona, més enllà del fracàs

Failcon Spain s'estrenarà al Biz amb un programa per no tenir por del fracàs a l'hora d'emprendre

w“L'error forma part del procés emprenedor, com respirar forma part del procés de viure.” La frase és de Pedro Antonio Olivares, un dels impulsors de Salto con Red i artífex de l'aterratge al Biz Barcelona de Failcon, un esdeveniment impulsat a San Francisco amb l'objectiu de treure la por d'equivocar-se. “Sovint es parla dels EUA com si allà no hi hagués aquesta por del fracàs, però aquesta és una por universal.”

Els matisos, explica Olivares, vénen de la intensitat i de la manera d'afrontar-la. “Aquí es viu molt de cara a fora, del que diran, i això pesa molt.” Amb tot, Olivares creu que la crisi està ajudant precisament a combatre aquestes pors perquè cada vegada hi ha més gent que es veu abocada a emprendre en vista de la manca d'alternatives al mercat laboral. “El simple fet que se celebri per primera vegada el Failcon aquí ja és un bon símptoma de canvi.”

Problemes entre els socis, triar l'equip adequat, l'afany de protagonisme o l'ego, la incapacitat per demanar ajuda quan cal i saber delegar o l'excés d'optimisme en la projecció del negoci són, segons Olivares, els errors més freqüents entre els emprenedors i els que acaben derivant en la fallida dels projectes. “De vegades el problema és que els emprenedors no són conscients del que s'hi juguen, és com anar a escalar l'Everest i als 4.000 metres sorprendre't que faci fred”, diu.

El programa de Failcon al Biz inclourà protagonistes que explicaran en primera persona com van viure el fracàs dels seus projectes. Què passa després de desenvolupar un videojoc durant quatre mesos al qual després resulta que no es pot jugar, o quan es perd un acord de finançament per un milió d'euros la nit abans de signar-lo seran només dues de les històries que s'explicaran al llarg de dijous 6. Una bona oportunitat per deixar els complexos a casa i compartir experiències i aprendre dels errors propis i dels altres, afirmen els organitzadors d'aquest esdeveniment.

Barcelona es ven bé al Silicon Valley

La capital catalana pot presumir de marca al bressol de l'emprenedoria tecnològica

w No és sobrer que en moments de certa depressió col·lectiva per la crisi es posin en relleu els punts forts, aquells dels quals Catalunya pot enorgullir-se, i n'hi ha. El Biz obrirà enguany una finestra de connexió entre Barcelona i San Francisco, bressol amb el Silicon Valley de l'emprenedoria tecnològica.

San Francisco-Barcelona: esperit emprenedor, és el suggeridor títol per a una ponència organitzada per emprenedors catalans instal·lats a Califòrnia. Un dels seus impulsors, Ricard Garriga (Younoodle), destaca que la marca Barcelona té una molt bona acollida al Silicon Valley. “No és només una marca coneguda i respectada com a destinació turística sinó també com a ciutat per fer negocis”, destaca. Sens dubte en aquest coneixement i reconeixement hi ha tingut molt a dir la capitalitat mundial del mòbil. “Entre el 50% i el 75% de la gent del Silicon Valley són a Barcelona la setmana del Mobile World Congress”, explica Garriga.

Tot plegat fa que Barcelona es vegi com una font destacada de talent, i això, explica Garriga, és precisament el que es necessita ara mateix al Silicon Valley. “S'estan creant moltíssimes empreses, hi ha moltes iniciatives i falten enginyers i altres professionals per tirar endavant els projectes.” Garriga explica que l'objectiu que s'han marcat amb l'organització d'aquesta conferència és “situar Barcelona al mateix nivell que Silicon Valley, perquè ho està en molts aspectes”. I no tot, diu, depèn de la tecnologia del Mobile World Congress. “Som un referent en creativitat, disseny i gastronomia; El Bulli o El Celler de Can Roca han fet molt per situar la marca a fora.”

Garriga considera que els emprenedors catalans estan aprofitant aquest reconeixement però “encara es pot fer molt més” i aquest és un altre dels objectius que es marquen els organitzadors de la jornada.

Idees sorgides de xips i provetes que volen créixer

Les universitats catalanes impulsen de 3 a 5 ‘startup' l'any, una xifra que no minva amb la crisi

w És un fenomen relativament nou, però l'impuls d'empreses de base tecnològica i científica gaudeix de bona salut a Catalunya. De les nostres universitats sorgeixen una mitjana de d'entre 3 i 5 noves startup l'any, “uns nivells molt correctes si ho comparem amb mitjanes d'altres països europeus i dels EUA”, destaca Xavier Testar, coordinador del simposi Emprendre des de la ciència en temps convulsos, que organitza l'Associació Espanyola d'Emprenedors Científics i Tecnològics. El dèficit, explica Testar, és que mentre que en mercats més madurs al cap de cinc anys han desaparegut un 40% de les empreses creades i un 20% han assolit un cert nivell de capitalització, aquí sobreviuen el 90% però continuen sent petites. “Seria preferible que en quedessin menys però més fortes”, apunta. El problema rau en bona part en un mercat de capital de risc encara molt limitat però també en la manca de maduració de l'ecosistema en general. “Aquí fa 10-15 anys que estem en aquest procés mentre que als EUA fa dècades i evidentment ens porten encara molt avantatge”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.