Empreses

Màquines de segona mà per a l'exportació

El 60% del negoci de JM Alcantara rau en la reparació i venda de classificadores d'ous usades, sobretot a països extracomunitaris

Les granges de fora la UE comencen ara la modernització, però amb màquines usades

Facturació

1,7 M€

Treballadors

13

Any de fundació

1994


Quan les granges tenien mig centenar de gallines ponedores, el triatge dels ous el feia el mateix pagès a mà. Però en instal·lacions de fins a mig milió d'aus, la producció assoleix els 120.000 ous cada hora. Lògicament, el procés està automatitzat i es fa amb màquines classificadores que, alhora, també poden envasar-los.

Ara fa dues dècades, Josep M. Alcantara i el seu fill, que porta el mateix nom, van engegar una de les dues úniques empreses catalanes dedicades a la venda i reparació de classificadores. Des de les més petites, per a granges de 2.000 animals, fins a projectes com els de la Granja Prió a Tarragona, amb 1 milió de gallines ponedores. Les màquines antigues eren automàtiques. Ara són electròniques. Detecten si un ou té esquerdes minúscules, si conté un punt de sang o si està brut. I és que, a part de ser obligat per normatives sanitàries, al contrari de fa unes dècades, ara el consumidor no acceptaria obrir una capsa i trobar ous amb restes de fems.

JM Alcantara va començar reparant classificadores, comprant-les i revenent-les. Aleshores, en feia la posada a punt i l'adaptació a les necessitats del client. Fa una dècada, la vallenca va fer un salt endavant, esdevenint representant en exclusiva de MOBA, l'empresa holandesa líder al món en classificadores, empaquetadores i processament d'ous. La inversió necessària en una classificadora nova és molt elevada: per a una granja mitjana de 200.000 gallines costa mig milió d'euros. JM Alcantara no ha renunciat mai a la venda de maquinària de segona mà. De fet, avui dia constitueix el 60% del seu negoci. Com fa uns anys, localitzen la maquinària en granges que es renoven o tanquen, les reparen i els busquen un comprador. El preu es retalla considerablement. “Tenim l'experiència de quinze anys, disposem de les peces i el coneixement per posar-les a punt”, explica Josep M. Alcantara fill.

Amb una llarga tradició empresarial, el sector avícola encara té un pes destacat en la ramaderia nacional, tot i que en els darrers anys la majoria d'explotacions s'han anat reduint. Des del 1999 i fins que l'any passat va acabar l'adaptació a la normativa de benestar animal, els ramaders europeus han fet grans inversions en les granges. Inversions que, actualment, no s'estan compensant pel preu de l'ou. En origen, la dotzena se situa en els 60 cèntims, la meitat de fa uns anys. A més i malgrat ser una proteïna de qualitat i assequible, la davallada del consum d'ous és tendència. Paral·lelament, el cost del pinso continua pujant, presoner d'un mercat on la soja és matèria bàsica i el preu es fixa mundialment. L'exportació de maquinària de segona mà és una bona alternativa a la crisi de consum i a l'aturada del mercat europeu, que ara no assumeix gaires inversions noves. “Tecnològicament, a Catalunya, el sector està molt modernitzat i la meitat de les vendes de segona mà les fem a l'estranger”, explica Alcantara.

L'empresa es va iniciar en els mercats exteriors ja fa uns anys. Enguany, ha rebut el premi de la Cambra de Comerç de Valls per la tasca d'exportació més duradora i antiga. Les seves màquines de classificar ous estan instal·lades a granges de Bolívia, Itàlia, Israel i Iemen. JM Alcantara té com a principals mercats estrangers l'Argentina i Turquia. “En aquests països, el sector avícola està com aquí fa dues dècades: a moltes granges recullen els ous manualment. Allà, la demanda creix, però les inversions que poden fer normalment no són en màquines noves, especialment a l'Argentina.” Aquests dies, de les instal·lacions de Valls en sortiran classificadores amb destinació al Iemen i Líbia, que processen 45.000 ous cada hora.

Per tal de continuar creixent, Alcantara prioritzarà l'obertura de nous mercats enguany, com Colòmbia i Veneçuela. També reforçarà el servei postvenda i incorporarà al catàleg més innovacions tecnològiques. Com la primera classificadora que es podrà netejar totalment amb aigua i que MOBA presentarà l'any vinent a un dels certàmens més importants, la fira d'Utrecht.

Aquesta empresa familiar vallenca està especialitzada en el negoci de les classificadores i envasadores d'ous. És representant en exclusiva per a l'Estat espanyol de la fabricant líder mundial, MOBA. Però el 60% del negoci continua sent la compra, posada a punt i venda de la maquinària de segona mà. Les exporta a països com l'Argentina, Turquia, Bolívia, Itàlia, Israel, l'Índia, el Iemen i Líbia. Al contrari que a la UE, l'avicultura s'hi està modernitzant ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màquines de segona mà per a l'exportació

Publicat a