Empreses

GAES s'adequa per mantenir la facturació i liderar el sector auditiu

L'adequació del model de negoci i la reestructuració de l'empresa en el moment idoni, claus per poder resistir.

Qui surti reforçat aquests 6 o 7 anys tindrà un futur molt millor

Els anys de crisi han estat especialment durs per a les empreses familiars, moltes de les quals no han resistit els canvis a què s'han hagut de sotmetre. GAES va ser fundada per Joan Gassó, i actualment està dirigida pels seus quatre fills. El 2012 va facturar a l'Estat espanyol 163 milions, i com a grup GAES, 176 a àmbit internacional, i continua essent líder estatal en el sector de les solucions per a problemes d'audició. Segons el seu director general, Antoni Gassó, la clau d'haver resistit és “haver fet els deures prèviament” i haver anat adequant el model de negoci permanentment, així com l'estructura de l'empresa, sobre la base dels resultats: “No comparteixo que arribis a final d'any en una companyia i hagis de fer fora 20 persones. Sobre la base del compte d'explotació treus vint persones al carrer? Si sobren, les hauries d'haver regularitzat una al gener, una altra al febrer, etcètera, i si cal, a final d'any només has de fer un reajustament de tres persones.” Gassó confirma la fortalesa de GAES davant els temps convulsos: “Ara estem ben situats. Som coneixedors i conscients de l'entorn en què treballem. És una crisi llarga, en la qual fa sis anys que estem i que pot durar dos o tres anys més. Tinc molt clar que qui surti reforçat d'aquests anys tindrà un futur molt millor.”

El producte de GAES va lligat cada vegada més a la qualitat de vida i, per aquest motiu, les solucions per a pèrdua auditiva com els audiòfons o altres aparells són cada vegada més presents: “Sí que hi ha qui estalvia en aquest tipus de producte”, reconeix Gassó, que afegeix: “La gent s'hi pensa més, però és important sentir-hi bé. El propi producte fidelitza el client: “Quan s'hi adapta hi ha un nivell de satisfacció molt alt.” Gassó alerta de la necessitat de les revisions auditives: “La gent cada vegada més jove necessita revisar l'oïda. Si no ho fa, pot anar perdent audició. Si es fa la revisió aviat, la pèrdua auditiva quedarà estabilitzada”, explica. A partir dels 45 anys, hi ha més persones que tenen el fenomen de la presbiacúsia -la sordesa de percepció progressiva i bilateral deguda a la vellesa- que diabetis o altres malalties freqüents. A més, les previsions asseguren que l'Estat espanyol tindrà la població més envellida d'Europa en el futur.

Lluny, però, de relaxar-se, GAES continua apostant per la innovació: “Cada vegada hi ha nova tecnologia, amb mides més petites i amb millors prestacions”, assegura Gassó, que afegeix que actualment hi ha solucions per a qualsevol tipus de pèrdua auditiva.

GAES controla tota la cadena de producció del producte. El procés es porta a terme en la seva totalitat a la recentment estrenada seu al districte 22@, al barri del Poblenou, on l'empresa va ajuntar tres edificis i en va fer edificar un de sol amb una estètica moderna i amb tots els avenços tecnològics. Allà hi ha una de les poques “sales blanques” que existeixen a l'Estat, i que són espais especialment dissenyats per obtenir baixos nivells de contaminació. Aquí es fabriquen xips que fan més de tres milions d'operacions aritmètiques per segon. Així, a la seu de Barcelona es controla el procés des del disseny de l'aparell fins a l'adaptació a l'oïda del client que entra en una botiga GAES, la qual pot estar a l'Estat espanyol, a Portugal, Turquia, Xile o l'Argentina. I ben aviat, segons les previsions de l'empresa, es podran trobar centres auditius a països com Colòmbia, el Brasil o l'Equador.

La presència de GAES no es fa només a través de les botigues o centres auditius, sinó que també es fa visible en campanyes de sensibilització i en patrocini d'esdeveniments esportius: “És important donar a conèixer la marca i la tasca de l'empresa”, explica Gassó, que puntualitza que el patrocini sempre és, segons defineix, “de 360 graus”: “Quan patrocinem una prova, no només hi posem la pancarta i prou. Intentem participar-hi fins i tot personalment, amb treballadors nostres, i intentem fer alguna campanya solidària paral·lela. Així, el nostre missatge arriba més complet”, conclou.

Joan Gassó va anar a Anglaterra i algú li va encarregar un audiòfon. En va tornar amb una dotzena i els va distribuir. El 1949 va fundar GAES, amb Josep Espoy. El 1958 fa el salt a la fabricació amb Microson i el 1963 impulsa la xarxa de centres auditius. Als anys 90 va passar de 30 a 600 establiments.
Facturació
176 M€
Treballadors
1.600
Any de fundació
1949

Formació i solidaritat

El principal actiu de GAES són les persones i la gestió del talent intern. L'empresa va iniciar fa uns anys uns canvis en la relació amb els treballadors que l'ha portat a tenir unes 30 persones dedicades a la formació constant del personal. Teletreball, conciliació, igualtat són conceptes essencials a l'empresa. També ho és la solidaritat, en la qual fa 15 anys que hi ha un equip que treballa duent a terme campanyes altruistes, en què s'implica tota l'empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

GAES s'adequa per mantenir la facturació i liderar el sector auditiu

Publicat a