Gomà-Camps s'expandeix a l'Àfrica per continuar creixent
Enguany, la paperera catalana estrenarà una planta de producció a Angola per poder abastir els països veïns.
L'ús de paper tissú, amb què es fa el paper higiènic, es va obrint pas al continent africà. La catalana Gomà-Camps, fabricant líder del sector professional a l'Estat espanyol amb un 25% de la quota de mercat, veu en el 5% de creixement sostingut de les economies africanes una oportunitat clau per diversificar-se. El consum de tissú al Marroc, on la catalana hi distribueix des de fa uns anys, és d'1,5 quilos anuals per habitant. La falta de tradició el situa encara molt lluny dels 16 quilos d'un català.
En un sector on el cost logístic és un factor crític del negoci, històricament Gomà-Camps ha centrat l'activitat al mercat espanyol, Portugal i el sud de França. El director general d'aquesta empresa familiar, Maties Gomà-Camps, assegura que ara la prioritat és l'expansió africana. “El futur és fora dels nostres mercats naturals fins ara, que ja són madurs.” Consolidat i, alhora, en el segment professional patint una crisi de la qual no s'albira el final. La paperera exporta el 20% de la seva producció anual de 55.000 tones de diferents productes acabats. Malgrat que la paperera catalana preveu tancar l'any amb un creixement de la facturació de fins un 4% al mercat estatal, les vendes a França -on, des del 1993, el grup hi té una comercialitzadora- davallaran com a conseqüència de l'arribada dels efectes de la crisi econòmica europea. L'africà no és un mercat desconegut per a la paperera de la Riba. “Marroc ha estat la punta de llança per entrar a l'Àfrica”, i s'hi venen des de fa uns anys el tissú i altres productes acabats. També distribueix a Angola una petita part de les 30.000 tones de producte paperers de la planta que el grup té amb socis locals a Portugal, on treballen 120 persones.
Enguany, però, es disposa a fer un pas més en solitari, amb l'ampliació de les instal·lacions a Angola, on començarà a produir tovallons i tissú. Costos logístics a banda, la decisió és fruit de la voluntat de consolidar-se en aquell continent. “Tothom hi veu oportunitats a l'Àfrica, però t'hi has d'implicar a través de la generació de confiança tot creant riquesa local. Si només hi vas a vendre el que et sobra aquí, tens poc recorregut empresarial”, afirma Maties Gomà-Camps. I hi afegeix: “A l'Àfrica s'hi ha d'anar sense córrer, però sense parar. Angola és el començament.” Inicialment, la producció de la planta servirà per abastir els mercats de Benín, Togo, Costa d'Ivori i Ghana.
El paper tissú és un producte de primera necessitat i les vendes als particulars s'han mantingut (2%), segons la patronal ASPAPEL. Fins i tot han tingut lleugers increments al segment premium. Per contra, els marges comercials a l'hoteleria han davallat un 15%, sector a què pertanyen molts dels 1.200 clients de Gomà-Camps. “Hi hem respòs enfocant-nos a trobar solucions a les preocupacions dels nostres clients, intuint el que demana el mercat i apostant per productes de major valor afegit.”
Així, els darrers tres anys, ha ampliat la gamma amb diferents línies per al sector professional: ConfoDeco, de tissú domèstic; GC Class, d'estovalles i tovallons amb amplitud de colors i dissenys que renova col·leccions semestralment; Trimax tissú, amb un 60% més d'absorció; i Xtrasec, tovalloles de mà. Paral·lelament, i sota la certificació europea EcoLabel, manté l'aposta pel reciclatge, que suposa ja el 55% sobre la facturació. “És el futur i la nostra insígnia. N'augmentarem la capacitat amb nous productes.”
Setze milions en una planta logística
La permanència empresarial passa per aplicar conceptes que abunden als cursos de les escoles de negocis, però que els socis de les dues branques de la família Gomà-Camps que actualment gestionen la paperera han après al llarg de deu generacions. “El secret és reinvertir bona part del que guanyes. Hi ha famílies riquíssimes amb empreses arruïnades. Però nosaltres sempre prioritzem la continuïtat del negoci.” Els darrers anys, han comprat 100.000 m² de sòl al costat de la planta productiva del grup a Vilaverd. Hi aixecaran una nau logística amb capacitat per a 25.000 palets, que substituirà l'actual magatzem de lloguer de Valls, estalviant així costos. La inversió global suma uns 16 milions.