ecolasetmana

Banys de sol i vinagre

La calor no fon les males previsions relatives a l'atur ni les noves revelacions en casos de corrupció política.

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha fumigat qualsevol esperança de brot verd en el tema de l'atur

La pime catalana pateix el virus matalàs de platja. De la mateixa manera que no hi ha pedaç ni remei vàlid per taponar les fuites d'aire que, més d'hora que tard, apareixen en tot matalàs de plàstic, la pime catalana no troba la solució per aturar l'hemorràgia que la desinfla. L'anuari de la patronal Pimec diu que la contribució de la petita i mitjana empresa al PIB català ha passat en deu anys del 59 al 48%. Les companyies de 10 a 49 treballadors són les més afectades perquè no tenen prou estructura per poder vendre a fora i això és un llast per a la seva competitivitat i, per tant, per a la seva supervivència. Els efectes són tancament d'empreses i pèrdua de llocs de treball. “La gran empresa internacionalitzada crea llocs de treball fora, no aquí”, adverteix David Garrofé, secretari general de la Cecot.

La pime és un sostenidor per a l'economia catalana i el seu baix estat de forma no fa altra cosa que confirmar les males notícies que tenyeixen de gris el futur econòmic del país. Un país que ha vist com el nombre de llars amb tots els seus membres a l'atur creix un 26%. Fa dos anys, a Catalunya hi havia 196.800 llars on tots els seus membres estaven sense feina. Avui són 248.200. La dada surt de l'anuari sobre el mercat laboral elaborat per CC OO de Catalunya. “El 2012 s'han batut tots els rècords possibles.” “En negatiu, és clar”, matisa Cristina Faciaben, secretària de socioeconomia del sindicat. Aquesta setmana l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)ha fumigat qualsevol esperança de brot verd en el tema de l'atur. En el seu informe sobre perspectives d'ocupació, assegura que l'índex d'atur a l'Estat espanyol no només no disminuirà aquest any i el vinent sinó que creixerà fins al 27,8% en l'últim trimestre del 2014. La ratlla del 28% d'atur és un malson per a qualsevol estat, també per a un estat com l'espanyol que, segons el seu president, Mariano Rajoy, “és una democràcia seriosa”.

Les manifestacions les feia en una esperada compareixença posterior a la publicació d'uns missatges de text que el vinculen a la trama de finançament il·legal del Partit Popular a mans del seu extresorer Luis Bárcenas. Malgrat que en la seva declaració davant el jutge de l'Audiència Nacional Bárcenas va posar de manifest que havia entregat sobres marrons de diners en metàl·lic (bitllets de 500 euros) a Rajoy i als capitostos del PP (només va matisar que no recorda haver entregat diners a Aznar), Rajoy (que en cas de ser cert el cobrament de sobresous hauria infringit la llei que impedeix als diputats tenir cap altra remuneració que complementi la seva dedicació exclusiva) descarta deixar la Moncloa perquè, diu ell, l'extresorer no té cap credibilitat. Per la seva part, el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha admès haver militat en el PP i ha rebutjat dimitir perquè ho veu “legal”.

També ha declinat cap responsabilitat en la fallida de Catalunya Caixa el qui n'era el seu president, Narcís Serra. En una compareixença al Parlament va al·legar que la culpa la té la crisi econòmica.

Un A-380 enllaçarà cada dia Barcelona i Dubai. La companyia Emirates operarà la connexió. També arrenca el Mundial de Natació de Barcelona amb una previsió d'un impacte econòmic de 125 milions d'euros (la inversió ha estat de 26 milions).

El conseller Felip Puig ha demanat compromís als empresaris per arribar a l'estat propi i, mentrestant, el jutge del cas Palau ha conclòs en acabar la instrucció que Convergència Democràtica es va lucrar amb 5,1 milions de l'espoli del Palau de la Música.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.