Opinió

EDITORIAL

Les borses, dins d'un nou cicle

Veníem d'uns anys en què el diner s'estimava més fer marrada i evitar la renda variable, el risc, per altres juguesques aparentment més segures, al bell mig de la tempesta de pors i incerteses en què havia convertit la crisi els mercats financers. Un cop es van esvair els dubtes sobre la durabilitat de l'euro, després que el BCE assumís el compromís solemne de fer tot el possible per protegir-lo, sembla que, d'uns mesos ençà, les borses, en un sentit global, menen per un sender de creixement. Al meridià del 2013, hem deixat enrere Wall Street amb màxims històrics, la renovada puixança del Nikkei, i ara afrontem una segona meitat de l'any en què els mercats que no han estat a l'altura, com la borsa espanyola i d'altres de la UE, podrien mantenir aquest ral·li alcista, tot jugant que en molts casos els preus dels valors són prou atractius i no fan justícia a la bona trajectòria empresarial. Això sí, com han avisat molts observadors, si a la Zona Euro no es donen sorpreses negatives en l'evolució econòmica d'algun dels seus socis principals, i que s'esvaeixin els dubtes que encara generen sectors com el bancari, un dels puntals del mercat financer. Si la Zona Euro vol tornar a ser un pol d'atracció de l'activitat financera, caldrà que faci passes ben fermes en la seva integració, i que el BCE reorienti les seves polítiques cap a l'estímul econòmic, talment com la Reserva Federal dels EUA i el Banc del Japó, que amb la seva iniciativa han creat la situació de confiança que ha permès el redreçament de la borsa. Així doncs, hi ha les condicions perquè el segon semestre de l'any torni a ser farcit d'oportunitats per a l'inversor en borsa, que també haurà d'atendre les oportunitats que es presentin en els mercats emergents.

Tot esperant la recuperació

Algunes declaracions en les darreres setmanes apunten que en el tercer i, sobretot, en el quart trimestre, el producte interior brut deixarà els números vermells. De segur que al fons d'aquestes afirmacions hi ha l'evidència de fets palpables a l'hora de veure alguns indicadors que animen a l'optimisme moderat després de tants mesos de crisi profunda. No és bo que ens autoenganyem perquè en el fons és molt fàcil confondre allò que voldríem que passés amb la realitat. Però, precisament sent realistes, i després d'analitzar alguns indicadors clau per veure l'evolució econòmica, és probable que a finals d'any es pugui deixar enrere la recessió. Però això no acaba amb la crisi, perquè caldrà veure després si la recuperació econòmica és lenta o molt lenta. I, sobretot, si la creació d'ocupació s'accentua. Alguns experts consultats diuen que en aquests moments només va bé el turisme i les exportacions però que això no és suficient. Per exemple, la inversió està estancada. Alguns analistes afirmen que si les exportacions i la inversió es consoliden entre el 4 i el 6% el PIB podria créixer entre un 2 i un 3% i llavors sí que es podria disminuir l'atur. De moment hi ha tendències, però després de l'estiu podrien arribar els fets. La confiança també compta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.