Empreses

El negoci de Proquimia augmenta un 14% al Brasil i un 17% a Xile

La previsió de l'empresa d'especialitats químiques per a la higiene per al 2013 és incrementar la facturació del grup entre un 3% i un 4%. novetat. Una màquina els permet produir 48 milions de càpsules a l'any

Quan un país té una massa crítica mínima, produïm ‘in situ'

Les plantes del Brasil i de Xile de Proquimia són les dues filials del grup català que estan experimentant un creixement de negoci més gran. Al Brasil, on Proquimia opera des del desembre del 2011 amb Proquimia Productos Químicos do Brasil SA –fruit d'una aliança d'empreses amb Quimisa–, l'increment anual de la facturació està sent d'un 14% de mitjana. A Xile, destí de les primeres exportacions de Proquimia (el 1974), i on aquesta empresa dedicada a la fabricació d'especialitats químiques (sobretot d'higiene) per a la indústria té el 51% de l'accionariat de Proquimia Chile, s'està assolint un creixement de negoci del 17%.

“Aquest any estem complint les previsions, que són augmentar entre un 3% i un 4%, de mitjana, tant aquí com a fora, la nostra facturació”, comenta Carles Onyós de Plandolit, director general de Proquimia. Aquesta empresa factura 57,6 milions d'euros, dels quals, 36,3 a l'Estat espanyol i la resta, entre les plantes que Proquimia té a l'estranger. Dels 57,6 milions totals que genera el grup, 27 els aconsegueix entre el 20% del que es fabrica a Catalunya i s'exporta a Portugal, França i nord d'Àfrica (Marroc, Tunísia, Algèria i Cap Verd) i tot el que es fabrica directament fora de l'Estat espanyol.

En aquest moment Proquimia, amb seu central a Vic, és present a 14 països, dels quals en cinc té planta de producció pròpia (Cuba, República Dominicana, Costa Rica, Xile i Brasil). El pla d'expansió internacional de Proquimia, iniciat formalment fa 15 anys, ha passat de focalitzar-se a Amèrica Central a expandir-se cap a Amèrica del Sud. “Com a clients espanyols tenim diverses cadenes hoteleres que se n'han anat cap al Carib i nosaltres les hem seguit”, diu Onyós de Plandolit per justificar que abans s'hagin fixat en el mercat americà que no pas en l'europeu, més avançat tecnològicament i més madur. Amb tot, el director general de Proquimia defensa un creixement racional del grup, ja que per cada nova filial que obren com a mínim necessiten “tres anys per començar a recuperar la inversió feta”.

La producció.

Els productes químics de Proquimia estan dirigits, sobretot, a tres grans sectors: col·lectivitats, indústria metal·lúrgica i indústria alimentària. L'empresa vigatana, d'accionariat 100% català, és líder en neteja de superfícies a baixa pressió de la indústria alimentària de processos elaborats. Un lideratge que també té entre les empreses del ram originàries de l'Estat espanyol: “Nosaltres estem en una posició intermèdia entre les dues grans multinacionals del sector i a força diferència dels quarts, una colla d'empreses nacionals o locals més petites”, comenta Onyós de Plandolit.

La producció de Proquimia –comercialitzada a partir d'unes 500 referències– és de 25.000 tones anuals. Aquesta xifra s'ha mantingut estable en els darrers anys bàsicament per dues raons. Una, perquè cada vegada es tendeix a fer productes més concentrats, que duen menys aigua i, per tant, pesen menys. I dues, pel mateix pla d'expansió de l'empresa: “Inicialment ens hem implantat en un país exportant productes des d'aquí, però quan el país té una massa crítica mínima, produïm in situ per evitar el transport i el cost dels aranzels”, apunta el director general de Proquimia.

Aquestes 25.000 tones es fabriquen a la seu central –Proquimia només externalitza a altres empreses de Catalunya produccions sense gaire valor afegit o de cert risc–, en unes instal·lacions de 18.000 m², espai al qual s'han de sumar els 22.000 m² que l'empresa té al polígon Les Casasses de Vic, “per traslladar-nos-hi algun dia o per a futures ampliacions”.

Fa unes setmanes, Proquimia va posar en marxa una nova màquina envasadora de càpsules Xop, amb les quals l'empresa treballa des de 2004. “Aquesta màquina ens ofereix molta més productivitat i ens obre la possibilitat de fabricar per a marques blanques del sector domèstic”, el qual ara representa menys del 10% de la producció, segons Onyós de Plandolit. Amb aquesta màquina, que pot produir 48 milions de monodosis a l'any de detergent per a roba, Proquimia –amb una plantilla de 437 treballadors, dels quals 220 són a l'Estat espanyol– vol mantenir el lideratge.

Proquimia, empresa dedicada a la fabricació de productes químics –en gran part per a la higiene– destinats a la indústria, va néixer fa 42 anys a Vic (Osona). Avui és la principal empresa de l'Estat espanyol del sector –produeix a la seu central 25.000 tones anuals– i és present a 14 països.
Facturació
57,6 M€
Treballadors
437
Any de fundació
1971


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El negoci de Proquimia augmenta un 14% al Brasil i un 17% a Xile

Publicat a