Empreses

Consumir l'energia justa que generes

Solar Tradex aposta per l'autoconsum gràcies a les instal·lacions de plaques solars que permeten reduir el cost de la factura elèctrica

Frederic Andreu va decidir plegar de treballar d'Endesa i muntar la seva pròpia empresa d'energia solar. Tenia clar que aquest era el sector de futur, i que valia la pena renunciar a la seguretat i els beneficis socials d'una gran empresa per començar de zero. Tot plegat coincidia amb el moment en què el govern espanyol legislava per suprimir qualsevol tipus d'ajut o primes a les energies renovables. “El sector estava molt deprimit i un munt d'empreses es veien obligades a tancar. Vam apostar per l'autoconsum en les renovables i anar creixent a poc a poc”, explica. Andreu assegura que a les elèctriques els ha interessat vendre una mala imatge de les renovables fent creure que bona part dels 28.000 milions d'euros de dèficit tarifari que existeix i es deu és per culpa de les primes a les renovables. “Mentre les empreses elèctriques asseguren que perden diners en la distribució, en guanyen un munt gràcies al funcionament ineficient del mercat de generació, que permet que centrals hidràuliques i nuclears amb baixos costos d'operació estiguin cobrant el cost de generació més car, que correspon als cicles combinats de gas natural. És com anar a mercat a comprar lluç i que sempre ens el cobrin a preu de llagosta.”

Tot i les dificultats del sector, aquest empresari que s'ha establert a Mataró està convençut del futur de les renovables i es mostra satisfet de com li van les coses. Les seves previsions de creixement són de prop del 50%, un cop iniciats els primers projectes en establiments i empreses, que els han permès facturar durant aquest primer semestre de l'any 450.000 euros. Acaben de ser guardonats amb un premi europeu pel seu projecte d'autoconsum solar al restaurant Lasal del Varador, del passeig Marítim de Mataró, el primer projecte solar a tot Europa que ha estat viable sense cap tipus d'ajut públic, i ara en tenen un altre en marxa al centre geriàtric Can Boada, també a la capital del Maresme.

Solar Tradex, que es va instal·lar a l'edifici del Tecnocampus, va començar a veure la llum quan a finals del 2011 es va regular l'autoconsum. “Fins aleshores s'havia entès l'energia fotovoltaica per especular i guanyar diners venent electricitat. Ara som un producte d'estalvi, una necessitat real per al conjunt de la societat i motor de competitivitat. Espanya és un país energèticament car, dependent i contaminant, alguna cosa hem de fer”, hi afegeix.

Aquesta és la pedagogia que transmet Frederic Andreu en el seu blog a solartradex.com, que s'ha convertit en un referent i fòrum de debat a l'entorn de l'autoconsum: “És el moment de perdre la por a compartir el coneixement i canviar aquest model que ens fa esclaus dels bancs i de les empreses energètiques; és l'hora d'aixecar-nos i caminar plegats.”

abaratir costos.

Solar Tradex també té una línia de distribució de material en línia orientada a l'estalvi energètic en l'àmbit domèstic, des d'on distribueixen a tot l'Estat espanyol, i també realitzen projectes de consultoria i estalvi energètic per a empreses. “Abans d'instal·lar un sistema d'autoconsum, cal reduir el consum al màxim possible.” Andreu reconeix la impotència i la inseguretat que generen tants canvis en la normativa espanyola del sector. “L'oligopoli de les elèctriques és molt potent, però això ja no hi ha qui ho freni perquè és clar que generar la teva pròpia energia vol dir estalvi i cuidar l'entorn.” Confia que algun dia tiri endavant la regulació del balanç net, que permetria incorporar definitivament el sector domèstic en el món de l'autoconsum. Lamenta, però, que la nova reforma del sector energètic del 12 de juliol passat hi torni a posar fre. “Les renovables no interessen, els ministres d'avui són els consellers de les empreses energètiques del demà”, afirma.

Solar Tradex aposta per la consultoria energètica. A les seves instal·lacions treballen amb l'empresa alemanya Conergy, líder mundial en energia fotovoltaica. Amb aquests mòduls que els darrer anys s'han abaixat de preu, es pot abaratir la factura elèctrica.
Facturació
450.000€
Treballadors
4
Any de fundació
2011

Un local autosuficient energèticament

A la coberta del restaurant Lasal del Varador, al passeig Marítim de Mataró, hi ha fins a 36 mòduls de plaques solars de 8 kW. Aquesta instal·lació permet autoabastir energèticament el local i al mateix temps estalviar entre un 30% i un 40% de la factura elèctrica. El seu responsable, Ricard Jornet, va tenir clar que seria més competitiu en no dependre dels increments de les tarifes elèctriques. La instal·lació ha rebut un guardó de la fira Intersolar de Munic en ser la primera instal·lació d'autoconsum que es porta a terme sense ajuts públics. La inversió inicial del projecte és de 13.000 euros i es calcula que estarà amortitzada d'aquí a set anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consumir l'energia justa que generes

Publicat a