ecolasetmana

Feina de temporada

En el segon trimestre va baixar l'atur i va créixer l'ocupació, però és molt prematur parlar de canvi de cicle.

Hi ha un 51,4% més de desocupats en un any, amb un augment de la taxa d'atur juvenil. Més de la meitat del jovent sense feina justificava la celebració aquesta setmana d'un ple monogràfic al Parlament

L'enquesta de població activa (EPA) assenyala que en el segon trimestre va baixar l'atur i es van crear llocs de treball, dada certament insòlita perquè encara estem en recessió i els economistes repeteixen que no es crea feina si el PIB no creix per sobre del 3%. Visió pessimista: és clar, arriba la temporada d'estiu i ja veurem què passa a la tardor. Visió optimista: l'estacionalitat hi influeix, però també hi havia estacionalitat l'any passat, i l'anterior, i ... i la reducció de l'atur a Catalunya ha estat la més gran en un segon trimestre des del 2002. Rèplica pessimista: baixa l'atur, però perquè gent sense feina declara que ja no en busca, o se'n va a l'estranger, i una mostra és que l'increment de la població ocupada en el sector de serveis és el menor des de 1998.

I rematada final: a Catalunya hi ha un 51,4% més de desocupats en un any, amb un augment de la taxa d'atur juvenil. Més de la meitat del jovent sense feina justificava la celebració aquesta setmana d'un ple monogràfic al Parlament per parlar-ne. Del reguitzell de propostes que en van sortir destaca la de desplegar el programa de garantia juvenil -amb l'objectiu d'aconseguir que els joves que acabin els estudis o es quedin a l'atur estiguin abans de quatre mesos ocupats en una nova feina, o bé rebin algun tipus d'orientació, formació laboral o pràctiques formatives remunerades- i reclamar al govern espanyol que traspassi a la Generalitat 300 milions d'euros en concepte de la part proporcional que toca a Catalunya dels fons europeus contra l'atur juvenil.

Tornant al turisme, Catalunya va ser la comunitat espanyola que en el primer semestre va rebre més turistes estrangers: 6.685.872 fins al juny, un 5,7% més que en el mateix període del 2012, al davant de les Canàries i acaparant el 25,6% del total. Una altra estadística que indica que és un bon any turístic és la de pernoctacions en hotels, ja que al juny es van registrar les millors dades des del 1999, amb un 4,52% més de turistes i un 6,72% més de pernoctacions que el juny del 2012. El bon comportament del turisme estranger ha neutralitzat les caigudes de viatgers espanyols que, condicionats per la recessió, han reduït el nombre de visites un 0,19% i un 5,7% les nits contractades.

L'empresa informàtica T-Systems invertirà 47 milions d'euros en l'engegada del seu nou centre de processament de dades (CPD), que se situarà al Parc d'Alba de Cerdanyola del Vallès i funcionarà a partir de novembre.

La nova infraestructura servirà tant a l'administració catalana com a clients nacionals i internacionals de T-Systems.

El benefici recurrent d'Abertis va créixer un 6%, fins als 283 milions d'euros, en el primer semestre del 2013, període en què la companyia ha continuat la política de rotació de les inversions: ha assolit la majoria del capital d'Hispasat després de comprar per 172,5 milions la participació del 16,42% que hi tenia el Ministeri de Defensa, ha venut actius aeroportuaris a Europa i els Estats Units per 317 milions, ha venut el 3% d'Eutelsat per 182 milions d'euros, i ha venut el 51% d'Overon al grup Imagina per 41 milions.

Mútua Intercomarcal va ingressar l'any passat 145,3 milions d'euros, quantitat un 6,2% menor que la de l'any anterior, però tot i així s'ha generat un estalvi de 13,46 milions i un excedent de 8,6 milions que ingressarà a la Seguretat Social.

Telefónica ha comprat a l'holandesa KPN la seva filial alemanya de mòbils E-Plus, per 5.000 milions d'euros en efectiu i el 17,6% de les accions de la companyia resultant de la unió d'aquesta amb Telefònica Deutschland.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.