Empreses

El metge de capçalera financer

L'assessor independent Argenta Patrimonios ja gestiona 30 milions

Hem recollit els morts que han deixat a la cuneta els bancs en la manera d'invertir

“El nostre consell d'assessors financers ha de valdre més que els honoraris que ens paga el client”, diu com a divisa empresarial Joan Manuel Casanova, cofundador amb Albert Grau de l'empresa d'assessorament financer (Eafi) Argenta Patrimonios, firma que va iniciar la seva activitat el 2011 gestionant un patrimoni de 18 milions d'euros i que actualment ja assoleix els 30 milions d'euros, tot passant d'una trentena de clients a una cinquantena.

De fet, tant Joan Manuel Casanovas com Albert Grau, que havien desenvolupat una carrera prèvia d'assessorament financer en el sector bancari, van engegar el seu recorregut d'assessors independents el 2002: “Havíem constatat que alguns dels nostres clients al banc contrastaven les nostres recomanacions amb un conseller financer personal”, recorda Casanovas. La figura de l'Eafi, l'assessor independent, que ja té tradició a Europa, no ha estat una realitat formal a Espanya fins que, com a resultat del terrabastall causat per la caiguda de Lehman Brothers, la Comisión Nacional del Mercado de Valores, reaccionant als danys causats a molts estalviadors que mal aconsellats havien quedat entrampats en productes financers complexos, va regular l'existència d'aquestes entitats independents.

Una entitat com Argenta Patrimonios, i les homòlogues del sector, s'ha erigit per a l'estalviador inversor en alternativa als bancs, que, segons l'opinió d'Albert Grau, “en els anys anteriors a la crisi no va explicar els productes estructurats, anava a col·locar com fos, perquè té objectius massa ambiciosos”. Casanovas va més lluny i diu que “els bancs s'han allunyat de les persones”. No és estrany, doncs, com diu, que estiguin “recollint els morts deixats a la cuneta per la banca, que té una estructura d'inversions que no es correspon amb el perfil de molts estalviadors”.

protegir el capital.

L'operativa d'Argenta Patrimonios, com explica Albert Grau, és fixada per uns paràmetres en què “l'estalvi ha de quedar indemne, s'ha de preservar el capital en instruments com fons d'inversió que garanteixin que la liquiditat està disponible”, sense “menysprear les oportunitats ocasionals que pugui oferir el mercat, que hem d'estar amatents a detectar i oferir al nostre client”. En la tipologia de clients d'Argenta Patrimonios -amb patrimonis de 600.000 euros de mitjana- hi trobaríem tres categories prou diferenciades. En primer lloc tindríem l'inversor conservador, que es belluga en els àmbits de la renda fixa, els dipòsits i el mercat monetari. En un esglaó intermedi, hi hauria l'inversor que ja faria alguna incursió en la renda variable, mentre que en la tercera categoria, la de l'inversor arriscat, hom estaria en disposició, a més d'entrar amb tots els i uts en la renda variable, de jugar-se-la amb productes estructurats, alguns dels quals són d'alta volatilitat.

El vincle entre Eafi i inversor es basa en la confiança, “semblant a la que el metge de capçalera de tota la vida té amb la família”, il·lustra Albert Grau. En aquest sentit, cada recomanació de producte que es fa va precedida per un test al client, en què s'avaluen totes les conseqüències del risc que es contreu.

La remuneració de l'Eafi és d'un 0,4% per cada 100.000 euros de patrimoni gestionat, si bé quan aquest s'eleva la comissió es pot ajustar. A més a més, cal afegir una prima, en funció del client i la rendibilitat prevista per al producte contractat.

Com a conseqüència de l'evolució natural de l'Eafi, darrerament Argenta Patrimonios s'ha dedicat a dissenyar productes a mida, que després una entitat financera s'encarregarà de fer-los cotitzar al mercat. El darrer que ha confegit se sosté en un 80% en un dipòsit a tipus entre 2,75% i 3,25%, mentre es reserva un 20% a jugar amb la trajectòria a la borsa d'un valor com Telefónica.

Val a dir que una de les missions de l'Eafi, no menys important que l'assessorament financer pròpiament dit, és l'estratègia per minimitzar el pes dels impostos en les inversions del client, tot jugant amb els temps de sortida dels fons d'inversió per minimitzar la factura fiscal que hagi de pagar.

Pel que fa a les tendències que es podran observar entre els inversors, en els mesos a venir, avança Albert Grau, hom observarà la preferència per entrar d'una manera decidida en la renda variable espanyola, que els darrers mesos ha transitat amb passa més ferma.

El cofundador d'Argenta Patrimonios creu que el model de negoci de l'Eafi es consolidarà en els pròxims anys: “La concentració del sector financer crearà grans grups que no podran oferir el servei ben a la vora de l'estalviador que podem oferir nosaltres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.