ecolasetmana

Eufòries per l'agost

Es destrueixen llocs de treball, però certifiquen la fi de la crisi perquè hi ha 31 persones menys apuntades a l'atur.

Els hotelers de la Costa Brava reconeixen que l'ocupació ha estat molt superior a la prevista, però es queixen que els turistes tiren molt d'entrepà... Un altre cop ‘molta gent i poc gasto', la frase més repetida al litoral des que s'hi va posar el primer xiringuito.

El millor agost des de l'any 2000!” Eufòria als despatxos oficials, anuncis de brots verds i autopenjaments de medalles dels autors de la reforma laboral per les dades d'atur registrat. Entre totes les oficines de treball de l'Estat espanyol van comptar 31 persones desocupades menys que al juliol, quantitat que no impressiona però fa pensar que és positiva perquè almenys l'atur no augmenta. Però grates una mica les dades i t'adones que l'eufòria ja se la poden fotre al cul, perquè en el mateix mes l'afiliació a la Seguretat Social va baixar de 99.069 persones: menys feina i més gent a l'atur, a menys que la ministra demostri que aquestes baixes són per defuncions i jubilacions. De moment, ha demostrat molt cinisme o molta ignorància sobre l'evolució del poder adquisitiu en afirmar que les pensions mai baixaran, segons la proposta de modificació que ha presentat, perquè es garanteix per a cada any una pujada mínima d'un impressionant 0,25%.

A Catalunya, el repicar de campanes tampoc està justificat, perquè l'atur va créixer de 1.229 persones, però com que es tracta d'animar el personal, la Generalitat veu llums d'esperança perquè hi ha menys registrats que un any abans.

Agost turístic. Un sector que sempre plora –fins i tot quan ha d'instal·lar plegatins als balcons per l'overbooking- no sortirà ara a dir que es forra, però tampoc comet la indecència de dir que ha estat un mal estiu. Els hotelers de la Costa Brava reconeixen que l'ocupació ha estat molt superior a la prevista i que ha superat el 90%, tot i que es queixen que els turistes tiren molt d'entrepà i gens de menú. Un altre cop “molta gent i poc gasto”, la frase més repetida al litoral des que s'hi va posar el primer xiringuito.

Més satisfaccions. Una pista sobre l'augment del turisme a la ciutat de Girona la dóna l'augment d'un 39% que hi ha hagut de les consultes a les oficines de turisme entre gener i agost. Molt turista rus, i més creixements en els mesos de fora de temporada, amb rècords durant el festival Temps de Flors, la Sagrada Família gironina i influència de l'entrada en funcionament del tren d'alta velocitat. Transport és negoci, com el que pensen fer a Barcelona amb els accessos ferroviaris al port, que han d'estar enllestits el 2015 segons l'acord que dimecres van firmar el president de la Generalitat, Artur Mas, i la ministra de Foment, Ana Pastor.

I de l'eufòria a la depressió que agafaran alguns treballadors de Bankia (Caixa Laietana), que pretén acomiadar 681 persones a Catalunya, un 39% de la plantilla, i tancar 208 oficines, el 58,8% del total.

Uns tanquen i altres obren. Com el grup farmacèutic barceloní Almirall, que ha anunciat la instal·lació al Canadà de la seva catorzena filial, que s'afegeix a les que té a Europa i Mèxic.

També hi ha moviment en el sector immobiliari. La Caixa ven el 51% de la seva divisió immobiliària Servihabitat a TPG Inc per uns 189 milions, i els ducs de Palma han posat a la venda per 9,8 milions d'euros el palau de Pedralbes, segons consta al web d'una immobiliària destinada al mercat rus.

I operació de compravenda entre altres que estan en decadència. Microsoft, que ja no sap què fer per atrapar Google i Apple, ha comprat per 5.440 milions d'euros la divisió de telefonia de Nokia, la companyia finlandesa que havia estat l'estrella dels mòbils i va quedar antiquada amb l'aparició dels smartphones, fins al punt que per contrarestar Samsung no se li va ocórrer res més que posar als seus el sistema Windows.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.